Pelastusarmeijan partiolaiset 100 vuotta

image description
Sunnuntaina 12.11. Temppelissä juhlittiin Pelastusarmeijan partiolaisten 100-vuotista taivalta. Keväällä 1917 Suojeluspojat kokoontuivat ensimmäistä kertaa samaisen Temppelin pihalle Uudenmaankatu 40:ssä Helsingissä.

Nykyään osoitteessa toimii Tempelscouterna-lippukunta. Pelastusarmeijan partiotoiminta on pienimuotoista menneiden vuosikymmenien suuriin joukkoihin verrattuna, mutta kuten Tempelscouterna-lippukunnan väistyvä johtaja Juhani Laaksonen asian totesi Sotahuudon haastattelussa alkuvuonna:

– Vertaan toimintaa nuotioon. Tällä hetkellä ei näy liekkejä, mutta meillä on hyvä hehku, joka loistaa kirkkaanpunaisena. Siitä on hyvä liekkien jälleen kasvaa!

Tämä hehku välittyi myös 100-vuotisjulassa, jossa lippukuntien nykyiset jäsenet ja partiotoverit vuosikymmenien takaa kokoontuivat yhteen. Iloinen puheensorina täytti Temppeli salin vanhojen (ja uusien) ystävien vaihtaessa kuulumisia.

Juhla alkoi näyttävästi lippujen sisääntulolla ja everstiluutnantti, ylisihteeri Ced Hillsin tervetulosanoilla. Hän välitti tervehdyksen Pelastusarmeijan Suomen ja Viron territorion johtajiston puolesta. Tervehdyksessä hän muistutti, että saamme olla kiitollisia Jumalalle tästä sadan vuoden mittaisesta erityisestä lapsi- ja nuorisotyön muodosta. Everstiluutnantti Ced Hills välitti myös videotervehdyksen Euroopan partioverkostolta ja kirjetervehdyksen Pelastusarmeijan maailmanlaajuisen partiotoiminnan presidentiltä, komentaja Rosalie Peddleltä.

Kapteeni Esa Nenosen ja Temppelin sotilaan Kerstin Seliverstovin johtaman rukouksen jälkeen Pursityttöjen lippukunnanjohtaja Riitta ”Mökö” Heiskanen ja everstiluutantti Arja Laukkanen tekivät katsauksen Pelastusarmeijan partiotoiminnan historiaan kuvakavalkadin kera. Yleisöstä kuului iloisia hihkaisuja tuttujen tilanteiden ja ihmisten heijastuessa seinälle.

Kapteeni Kati Kivestö kysyi juhlapuheessaan, kuka on sinun lähimmäisesi? Laupiaan samarialaisen esimerkin mukaisesti hän herätti pohtimaan, että lähimmäinen voi olla hyvinkin joku muu kuin hän joka on fyysisesti lähelläsi. Kun hyvyyttä ja rakkautta kohtaa, niin sitä pitää jakaa. Kati muistutti, että yksi partioihanteista on etsiä ystävyyttä yli rajojen.

Puhetta seurasi musiikki- ja toimintahetki. Toimintapisteillä kiinnitettiin ratsastajaa aasille, kirjoitettiin kiitoskortteja läheisille ja askarreltiin esirukouskukkia ja hyvin tekojen käsiä. Juhlavieraat ottivat mielellään osaan leikkimieliseen toimintaan ja iloisia hymyjä näkyi kautta salin.

Juhlassa kiinnitettiin katse myös tulevaisuuteen – Tempelscouterna-lippukunnan johtaja Juhani Laaksonen väistyi tehtävästään ja uudeksi lippukunnan johtajaksi nimitettiin juhlallisin menoin Birgitta ”Gittan” Kiiski. Juhani kiitti kaikkia, jotka ovat olleet mukana hänen partioreittinsä varrella ja hän muistutti Gittania uudessa tehtävässään Pelastusarmeijan kolmesta ässästä, mutta tällä kertaa partiomuotoon muokattuna:

– Toivotan sinulle siunausta, sitkeyttä ja seikkailumieltä!

Juhla päättyi yhdessä nautittuun lounaaseen ja muisteluihin kakkukahvien äärellä.

Onnittelut Pelastusarmeijan 100-vuotiaalle partiotoiminnalle ja kansainvälisen partioliikkeen perustajan Sir Robert Baden-Powellin sanoin katse seuraavan sataan:

”Katso kauas, ja kun luulet katsovasi, katso vielä kauemmas.”

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen

Kuvakavalkadi 100-vuotisjuhlasta: bit.ly/armeijapartio100