Julkaistu 18.7.2018 10:00

Piknikille kirpparin kautta!

Mikä sen mukavampaa kuin kerääntyä ystävien kera puistoon aurinkoisena päivänä nauttimaan makoisista eväistä, hyvästä seurasta ja hauskoista peleistä. Tiesitkö, että piknikille kannattaa suunnata Pelastusarmeijan kirpputorin kautta – kuvan tarvikkeet on hankittu kirppareiltamme!

Piknik ei ole kelvollinen ilman kunnon eväitä! Tässä ohjeet maistuviin ”voikkareihin”.

Pataleipä mummonkurkuilla

Tunnetuin pata on toki joulupata, mutta nyt kotoa löytyvä pata tai kattila pääsee hyvään käyttöön! Pataleipä on terveellinen, maistuva ja maidottomana monelle sopiva. Leivän kohottaminen vaatii aikaa, joten se kannattaa valmistaa päivä tai pari ennen suunniteltua piknikiä. Mummonkurkut ovat puolestaan ihanan raikas, hyvin säilyvä kesäherkku, joten suosittelemmekin, että teet isomman satsin kerralla!

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
0,5 tl kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
4 dl vettä

Sekoita kuivat aineet. Lisää joukkoon haalea vesi ja alusta taikina vauhdikkaasti, mutta älä vaivaa.Peitä kulho kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä vuorokausi.

Laita taikina jauhotetulle alustalle. Muotoile pyöreäksi leiväksi. Anna leivän kohota liinalla peitettynä 30–45 minuuttia. Nosta kannellinen, uuninkestävä pata tai kattila kylmään uuniin ja lämmitä uuni 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, tee leipään halutessasi muutama viilto, asettele varovasti pataan ja laita kansi päälle. Paista leipää 30–35 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä 15 minuutin ajan. Kumoa leipä jäähtymään. Kuori säilyy rapeana, jos et peitä leipää.

Mummonkurkut

1 kg avomaankurkkuja (myös kasvihuonekurkku käy)
0,5 dl etikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
Tilliä oman maun mukaan

Kuori kurkut juustohöylällä tai veitsellä. Kuorta voi jättää myös kevyesti koristeeksi. Leikkaa kurkut 0,5 cm siivuiksi. Laita kurkut isoon kannelliseen purkkiin. Lisää muut ainekset, sulje kansi ja hölskyttele purkkia tovi. Anna kurkkujen viilentyä ja tekeytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia, mielellään yön yli.

Pataleivän ja mummonkurkkujen kaveriksi sitten hiukan levitettä ja leivänpäällisiä oman maun mukaan, ja voilá – raikkaat ja maistuvat eväsleivät ovat valmiina nautittavaksi.

Uutta kirppiksillä

Kirpputorien kanta-asiakaskortti on nyt kännykässä! 

Kirpputorien mobiilikanta-asiakaskortti on älypuhelimeen ladattava sovellus. Kortilla saat useita etuja, jotka pystyt hyödyntämään kaikilla kirpputoreillamme. Lataus on yksinkertaista. Mene puhelimella osoitteeseen pelastusarmeija.fi/kantis ja lataa sieltä puhelimeesi sopiva versio (toimii Android- ja iPhone-puhelimissa). Latauslahjaksi saat -50 % yhdestä tuotteesta ensimmäisen ostoksesi yhteydessä. Jatkuvana etuna saat -15 % kaikista yli 10 € ostoksistasi. Kuukauden kertaetuina vaihtelevia, hyviä tarjouksia. Kanta-asiakaskortista löydät myös paljon muuta hyödyllistä tietoa, kuten kirpputorien sijainnit ja yhteystiedot. 

Tervetuloa kirppikselle!

Teksti ja kuva: Toni Kaarttinen
Taustakuva: Arek Socha 
Pataleipä muokattu Lidlin,mummonkurkut Reseptitaivaan ohjeesta. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä