Julkaistu 15.4.2024 07:00

Rakastu Raamattuun

Löytyykö kotoasi aarre?

Sinullakin saattaa olla hyllyssäsi aarre, jonka arvoa et välttämättä tiedä. Enkä nyt puhu Arabian perintöastiastosta tai Iittalan maljakoista. Luulen, että monesta kodista löytyy edelleen Raamattu – jos ei muuta, niin ainakin se vanhempien vihkiraamattu tai rippikoulusta muistoksi saatu Uusi testamentti. Rahallista arvoa näillä kirjoilla tuskin on, eli ei kannata mennä tarjoamaan niitä divariin. Silti – usko tai älä – hallussasi saattaa olla aarre, joka muuttaa koko sinun elämäsi. Kannattaa ainakin vilkaista sitä.

Käyttöohjeet

Saattaa olla, että olet avannut Raamatun niin kauan sitten, että koet tarvitsevasi käyttöohjeita alkuun päästäksesi. Itse asiassa Raamattu ei ole yksi kirja, vaan 66 kirjan kokoelma, jossa on kaksi osaa: Vanha ja Uusi testamentti. Kirjoitukset ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa. Vanhimmat niistä ovat jopa 3 500 vuotta vanhoja ja saattavat vaatia hieman esiymmärrystä ennen kuin avautuvat nykylukijalle.

Ei ehkä kannata hypätä heti syvään päätyyn, kuten vaikka Mooseksen kirjoihin tai profeettakirjoihin. Saattaa olla viisaampaa aloittaa lukeminen Uuden testamentin puolelta evankeliumeista, jotka kertovat Jeesuksen elämästä ja toiminnasta. Tästä on sujuvaa siirtyä Apostolien tekoihin, joka sisältää muuten melkoisen jännittäviä matkakertomuksia.

Vielä pieni vinkki: Jos kotoasi löytyvän Raamatun teksti vaikuttaa sinusta vanhanaikaiselta ja paikoin käsittämättömältäkin, etsi käsiisi uudempi käännös, esimerkiksi vuoden 1992 Kirkkoraamattu tai sitäkin uudempi UT2020.

Kielletyn hedelmän maku

Usein käy niin, että meitä rupeaa kiehtomaan juuri se, mikä on kiellettyä. Saattaa olla, että sinua rupesi kiinnostamaan, miksi toppuuttelin lukemasta ensimmäiseksi Vanhan testamentin kirjoituksia. Ehkä mietit, onko niissä jotain salaista tietoa, jota en halua sinun tietävän. Eihän nyt toki! Kaikin mokomin, tartu vain Vanhaan testamenttiin, jos koet olevasi valmis siihen. Mutta varoitan sinua, että jotkut sen kertomuksista saattavat paljastaa sinulle jotain sinusta itsestäsi. Esimerkiksi kun luet kertomusta Aadamista ja Eevasta, jotka söivät kielletyn hedelmän, saattaa mieleesi muistua omakohtaisia kokemuksia, jotka mieluummin unohtaisit.

Punainen lanka

Sanonta ”punainen lanka” on peräisin kreikkalaisesta mytologiasta, jossa Theseus-niminen nuori mies löysi tiensä ulos labyrintista punaisen lankakerän avulla. Saattaa olla, että Raamatun kirjat näyttäytyvät sinullekin aluksi sekavana labyrinttina, etkä tahdo saada siitä mitään selvää. Läpi koko Raamatun kulkee kuitenkin punainen lanka, jota seuraamalla pääset perille. Raamatun 66 kirjaa yhdessä muodostavat yhden suuren kertomuksen. Vaikka nyt aion paljastaa sinulle tuon kertomuksen juonen, sinun kannattaa silti itse lukea se.

Kertomus alkaa siitä, kuinka Jumala loi maailman kasveineen ja eläimineen. Viimeisenä hän loi ihmisen. Kaikki oli täydellistä siihen asti, kunnes ihminen rikkoi Jumalan tahtoa vastaan – ei vain kerran, vaan yhä uudestaan. Maailma olisi ajautunut sekasortoon, ellei Jumala olisi antanut lakiaan, kymmentä käskyä, joita noudattamalla ihmiskunta voisi elää rauhassa toinen toisistaan ja ympäristöstä huolehtien. Ihmiset eivät kuitenkaan kyenneet tuota lakia täyttämään.

Kaikesta huolimatta Jumala rakasti luomaansa ihmiskuntaa niin paljon, ettei halunnut sen tuhoutuvan. Sen sijaan, että hän olisi rangaissut ihmiskuntaa kuolemalla ja ikuisella kadotuksella, hän tuli itse ihmiseksi ja kärsi ristillä sen rangaistuksen, joka olisi kuulunut meidän kärsiä. 

Sukella rohkeasti labyrinttiin

Pidä tämä punainen lanka mukanasi lukiessasi Raamatun tekstejä. Silloin ymmärrät, miten eri kirjat nivoutuvat yhteen osaksi suurta kertomusta, etkä eksy labyrinttiin. Huomaat, että Mooseksen kirjat sisältävät paitsi ikivanhoja alkukertomuksia, myös opetusta Jumalan antamasta laista. Historialliset kirjat ovat lähinnä kuvausta hyvän ja pahan taistelusta, kun taas runolliset tekstit, esimerkiksi psalmit, ovat vuoropuhelua Jumalan ja ihmisen välillä. Profeettojen tehtävä on herätellä ihmisiä ja yrittää saada heidät kääntymään pois pahoilta teiltään, mutta samalla he julistavat tulevaa pelastusta ja ennustavat Vapahtajan syntymän. 

Uusi testamentti kertoo nimensä mukaan uudesta ajasta, joka koitti ihmiskunnalle Jeesuksen, luvatun Vapahtajan syntymän, kuoleman ja ylösnousemuksen kautta. Kirjeissään eri seurakunnille apostolit neuvovat, kuinka kristittyjen tulisi elää tässä uudessa liitossa Jumalan kanssa. Ilmestyskirja on ikään kuin tämän suuren kertomuksen loppuhuipennus. Siinä voimme nähdä väläyksiä tuonpuoleisesta maailmasta, johon Jeesukseen uskovat ovat matkalla. 

Maailman onnellisin ja onnekkain kansa

Raamattu lienee maailman levinnein kirja. Koko Raamattu on käännetty 730 kielelle ja Uusi testamentti yli 1 600 kielelle. Silti maailmassa on vielä 1,5 miljardia ihmistä, joilla ei ole mahdollisuutta lukea Raamattua omalla äidinkielellään. On maita, joissa Raamatun hallussapidosta voidaan rangaista jopa vankilatuomiolla. Sen lisäksi, että me suomalaiset olemme maailman onnellisin kansa, olemme myös onnekkaita, kun voimme vapaasti ammentaa Raamatun aarreaitasta ravintoa elämäämme. Miksi emme siis käyttäisi tätä mahdollisuutta!

Saga Lippo
everstiluutnantti

RakastuRaamattuun.fi

RakastuRaamattuun.fi on ekumeeninen materiaalipankki Raamatun lukemiseen ja Raamatun äärellä olemiseen. Sen kautta rohkaistaan Raamatun aktiiviseen ja monipuoliseen käyttöön niin yksilöjen kuin yhteisöjenkin hengelliseksi rakennukseksi.

Sivustolle on koottu linkkejä eri toimijoiden valmistamiin materiaalikokonaisuuksiin, sovelluksiin, videoihin, podcasteihin ja toimintatapoihin. Näitä voi hyödyntää yksin, ryhmänä tai yhteisönä ja seurakuntana sekä eri-ikäisten keskuudessa. Sivustolla on myös ruotsinkielinen osio. 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä