Second Chance – muutetaan maailmaa lapsi kerrallaan

image description
Nimensä mukaisesti hyväntekeväisyysjärjestö Second Chance tarjoaa ongelmataustaisille nuorille toisen mahdollisuuden onnelliseen lapsuuteen. Second Chance tuo nuoria myös Suomeen – viettämään mökkikesää Kotkaan!

Second Chance on hyväntekeväisyysjärjestön toimitusjohtajan ja Pelastusarmeijan Portsmouthin osaston sotilaan Doug Hulmen sydämenasia. Toiminta sai alkunsa vuonna 1984 Dougin toimiessa opettajana oppimisvaikeuksista kärsivien lasten erityiskoulussa Länsi-Lontoossa. Hän halusi saada syvemmän kontaktin näihin nuoriin.

– Normaalioloissa siihen voi mennä vuosia. Päätin viedä vähävaraisten perheiden lapsia kalastamaan ja retkeilemään loma-aikana.

– Se oli erityinen kokemus näille nuorille. Mutta samalla minusta tuntui pahalta ottaa heidät viikoksi pois arjesta ja näyttää, millaista elämä voisi olla. Toimiessani opettajana ja myöhemmin toisen erityiskoulun rehtorina käteni olivat kovin sidotut sosiaalisen avun suhteen. Siitä tilanteesta syntyi kipinä aloittaa Second Chancen toiminta.

– Second Chance kasvoi nopeaa tahtia, autettavien lapsien määrä kasvoi päivä päivältä. Tilanne johti melko pian turhautumiseen työhöni rehtorina, ja niin siirryin kokoaikaisesti hyväntekeväisyysjärjestön johtoon.

– Nuoria johdatetaan Second Chancen piiriin monia reittejä pitkin, meihin ovat yhteydessä niin sosiaalityöntekijät, poliisit, vanhemmat kuin joskus nuoret itsekin.

Nuorten taustalla on monenlaisia ongelmia.

– On nuoria, jotka ovat kokeneet henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. On nuoria, jotka tulevat hyvin vähävaraisista perheistä, ja sitten on nuoria, jotka kärsivät oppimisvaikeuksista. Monien nuorien vaikeudet eivät näy päällepäin, eivätkä he kohtaa sympatiaa. Mielestäni nämä nuoret ovat yhteiskunnan haavoittuvin ihmisryhmä.

Monipuolista apua Portsmouthissa

Järjestö on kulkenut näiden 33 vuoden aikana pitkän matkan, ja on nyt kansallisesti arvostettu, itsenäinen ja innovatiivinen sosiaalinen toimija. Second Chancen toimitilat sijaitsevat Portsmouthissa, Ison-Britannian etelärannikolla.

Portsmouth paikkana antaa jo oman haasteensa. Se on yksi Euroopan tiheimmin asutettuja kaupunkeja, ja kaupunginosa, jossa Second Chance toimii, on tutkimuksessa todettu yhdeksi Iso-Britannian köyhimmistä.

Toimitilat antavat mahdollisuuden monipuoliseen toimintaan. Käytössä on luokkahuone, joka toimii vaihtoehtoisena opetuspaikkana ”Back to School” (Takaisin kouluun) -hankkeessa mukana oleville nuorille, jotka syystä tai toisesta eivät pysty ottamaan osaa perinteiseen kouluopetukseen.

– Tapaamasi Harry on mukana ohjelmassa. Se on mennyt hyvin – hän on nyt yhden päivän täällä, ja muut koulussa. Ensi kevätkaudella hän aloittaa koulun täyspäiväisesti.

Second Chancen tiloissa toimii myös yksi Portsmouthin leikkipaikoista taaperoikäisille. Tiloissa järjestetään myös vanhemmuuskursseja ja Äiti ja lapsi -ryhmiä. Lisäksi käytössä on sali, joka on nyt vuokrattu toisen hyväntekeväisyysjärjestön ”Faith in Football” (Uskoa jalkapallosta) käyttöön.

– Heidän tekemänsä työ jalkapallon ja nuorten parissa on hyvin samantyyppistä, joten tuntuu luontevalta vuokrata tilaa heille.

Portsmouthin toimitilassa eletään tällä hetkellä mielenkiintoisia aikoja, sillä suunnitelmissa on siirtää toimistot ja osa toiminnoista läheiseen Funtleyn luonnonpuistossa sijaitsevaan moderniin rakennukseen. Näin ollen Portsmouthissa vapautuvat tilat otettaisiin kulttuuri- ja urheilutoimintojen käyttöön.

– Meillä ei ole ollut mahdollisuuksia musiikin, taiteiden ja liikunnan harrastamiseen, joten tämä tulee olemaan hieno lisä tarjontaamme. Musiikkitoiminnot tulemme aloittamaan yhteistyössä Portsmouthin Pelastusarmeijan kanssa. Tunnemme myös kaksi karatemestaria, jotka ovat luvanneet tulla opettamaan lapsille itsepuolustusta, Doug toteaa hymyillen.

Ulkoilmaelämyksistä elämän makua

Isossa-Britanniassa Second Chance omistaa maatilan ja luonnonpuiston Funtleyn kylässä, noin 15 kilometrin päässä Portsmouthista.

– Ulkoilma-aktiviteetit ovat edelleen tärkeä osa toimintaamme, sillä ulkoilu on koettu hyväksi tavaksi vahvistaa nuorten ja vapaaehtoisten aikuisten välistä yhteyttä ja tuottaa nuorille onnistumisen ja itseluottamuksen tunteita.

– Millainen vaikutus maaseudulla onkaan kaupunkilaislapsiin! Monet lapset oikeasti luulevat, että kanat elävät vailla höyheniä sellofaanissa ja että maito tulee kartonkipurkeista, Doug naurahtaa.

Luonnonpuisto mahdollistaa monenlaiset ulkoilma-aktiviteetit, kuten kalastuksen, telttailun, puutarhan- ja eläintenhoidon, luontotunnit sekä lintujen ja villieläinten bongauksen.

26-vuotias kohtelias nuorimies Louie Worthington toimii vapaaehtoisena ja vie minut kierrokselle maatilalle ja puistoon. Paikka todella tekee monimuotoisuudellaan vaikutuksen. Kasvihuone on täynnä monia mielenkiintoisia kukkia ja kasveja, ja kasvihuoneeseen rakennetussa lammessa asustaa pari karppia. Kanalassa syntyy vilske kanojen huomatessa meidän lähestyvän – onkohan noilla ruokaa?!, ne näyttävät pohtivan.

– Viime kesänä kettu pääsi kiipeämään aitaukseen ja teurasti kaikki kanamme, Louie paljastaa menneen tragedian.

Kävellessämme puistossa kauniiden lampi-, metsä- ja niittyalueiden läpi Louie kertoo hiukan omasta taustastaan.

– Lapsuuteni ei ollut helppo, ja Doug on ollut tukenani niistä ajoista lähtien. Hän on tukenut minua aivan kaikessa – hän on pyyteetön ja hyvä mies. Olen oppinut arvoja, joita voin jakaa omalle pikkupojalleni.

Kesäksi Kotkaan!

Funtleyn luonnonpuiston lisäksi järjestö järjestää retkiä eläintarhoihin, museoihin ja järville kalastamaan. Kotimaan lisäksi Second Chance tarjoaa lapsille kokemuksia ulkomailla.

– Järjestämme lomaviikkoja Belgiassa. Vuokraamme asunnon ja tarjoamme mahdollisuuden nähdä, miten perheyksikkö voi toimia. Erityisesti nuorille sinkkuäideille se on opettavainen kokemus lastenhoidon mahdollisuuksista. Joillekin lapsille leikkiminen voi olla aivan uusi kokemus! Side äidin ja lapsen välillä syvenee näiden viikkojen aikana.

Suomalaisittain on mielenkiintoista, että Second Chancella on käytössään myös kesämökki Kotkassa!

Kesämökin tarina sai alkunsa, kun Doug teki Pelastusarmeijan pyynnöstä avustustyötä venäläisten katulapsien parissa ja vei avustustarvikkeita Suomen läpi ajaen.

– Ensimmäisellä matkalla tutustuimme suomalaiseen nuoreen mieheen. Saimme kutsun tavata heidät palattuamme Venäjältä – tämä oli hyvän ystävyyssuhteen alku. He veivät meidät tunnetulle Kymijoen Langinkoskelle. Sain siitä ajatuksen tuoda lapset Suomeen kalastamaan. Saimme resurssit kokoon, ja matkamme onnistui hienosti. Siitä syntyi polte tehdä jotain pysyvämpää Suomessa. Kotkan kunnanvaltuuston korvaamattomalla tuella löysimme vuonna 1999 kesämökin Suomenlahden rannalta Niinilahdesta. Mökin, joka oli juuri sopiva tarpeisiimme.

– Joka vuosi ryhmä nuoria pääsee mökille. Mökki on käytössä kesäaikaan noin kymmenen viikon ajan, talvella suurin piirtein kolmisen viikkoa. Monille englantilaisille lapsille matka on ensikosketus ulkomaihin ja ”villiin luontoon” – monet heistä eivät ole koskaan poistuneet kotikaupungistaan.

– Se on monelle järisyttävä kokemus, mutta alkuhämmennyksen jälkeen nuoret ja aikuiset löytävät yhteisen sävelen, luottamus lisääntyy ja nuoret alkavat puhua asioistaan. Saatamme saavuttaa lyhyessä ajassa tuloksia, jollaisiin pääsisimme muuten vasta kuukausien tai jopa vuosien kuluttua.

– Haluan ehdottomasti kiittää kaikkia suomalaisia vapaaehtoisiamme ja tukijoitamme, jotka tekevät tämän mahdolliseksi, Doug toteaa lämpimästi hymyillen.

Annetaan hyvän kiertää

Dougille työ Second Chancen parissa on henkisesti ja hengellisesti palkitsevaa.

– On korvaamatonta, kun nuori tulee sanomaan, että olet kuin isä minulle, Doug toteaa herkistyen.

– Tunnen, että tämä on työtä, johon Jumala on minut ohjannut. Tässä työssä voi toteuttaa rakastavaa kristillisyyttä.

Doug on hyvin kiitollinen heistä, jotka tekevät tämän toiminnan mahdolliseksi. On rahastoja ja rikkaita yksityishenkilöitä, jotka tukevat toimintaa, sekä muutamia sponsorointisopimuksia yritysten kanssa. Second Chance ei vastaan-ota rahaa valtiolta, mikä mahdollistaa riippumattomuuden sosiaalitoimesta ja opetushallituksesta. Se antaa vapaat kädet toimia parhaaksi havaitulla tavalla ja kehittää toimintaa innovatiivisesti.

Second Chancella työskentelee tällä hetkellä seitsemän palkattua henkilöä, mutta varsinainen voimavara on 100 sitoutuneen ja 300 satunnaisemman vapaaehtoisen reservi.

– Se on ehdottomasti suurin voimavaramme! Kaiken työn painopisteessä ovat vapaaehtoiset. Heistä tulee nuorten luottohenkilöitä, jotka pystyvät tukemaan heitä kaikin mahdollisin tavoin.

 Monet alkuvuosina autetut lapset toimivat nyt vapaaehtoisina. He haluavat antaa hyvän kiertää.

– He ovat parhaimpia vapaaehtoisiamme! He rohkaisevat meitä ja muita näyttämällä toiminnallaan loistavaa esimerkkiä.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen ja Second Chance

Haluatko lukea lisää Second Chancen toiminnasta
tai vaikka kenties tukea heitä?
second-chance.org.uk


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä