Sotahuuto 130 vuotta - Arkistojen aarteita: Hyvää lomaa (1967)

image description
Hyvää sanomaa vuodesta 1890 lähtien! Sotahuuto on yksi Suomen pitkäikäisimmistä tauotta julkaistuista aikakauslehdistä. Tässä sarjassa kurkistamme Sotahuudon arkistojen kätköihin.
Kesällä 1967 kirjoitettiin hyvin ajattomasta aiheesta – lomailusta. Kirjoitus on yhtä ajankohtainen kuin yli 50 vuotta sitten. Tosin matkailusta joutunemme tänä kesänä pidättymään, mutta onneksi kesästä ja lomasta voi nauttia ajasta ja paikasta riippumatta! 

n:o20         10.–16.6.1967

Hyvää lomaa!


Missä sinä vietät kesälomasi? Onko sinulla ehkä auto ja asuntovaunu ja olet sen takia päättänyt käyttää hyväksesi leirintäalueita, joita on kaikkialla. Tai ehkä olet varannut huoneen jossakin kylpyläkaupungissa sijaitsevasta lepokodista. Tai sinä ehkä kuulut niihin, jolla ei ole autoa eikä asuntovaunua, ei edes telttaa. Silloin sinun on käytettävä skootteria,linja-autoa, junaa tai lentokonetta. Tai onko ehkä niin, että pidät tällä kertaa työloman – sinulla ei ole varaa ottaa lomaa eikä matkustaa mihinkään?

Minkä takia me matkustamme jonnekin, mikälise vain on mahdollista? Esitin tämän kysymyksen muutamille tuttavilleni. Muutamat sanoivat:

– Niinhän on tapa tehdä.

Joku sanoi:

– Minä matkustan voidakseni rentoutua. Menen aina jonnekin meren rannalle, jossa voin uida ja ottaa aurinkoa, otan mukaani paljon kirjoja ja nautin elämästäni. Minusta on inhottavaa matkustaa autossa ristiin rastiin maasta toiseen, radion pauhatessa koko ajan pop-musiikkia. Katson mielelläni iltaisin TV:tä mutta vain jonkin aikaa ja vain tiettyjä ohjelmia. Tuollaisen loman jälkeen sekä vaimoni että minä olemme kuin uusia ihmisiä, valmiit aloittamaan uuden työvuoden. Ja lapset rakastavat merta ja he ovat jo suuria, että heitä ei tarvitse koko aikaa valvoakaan.

Eräs nuori nainen sanoi suoraan matkustavansa muualle ”pitääkseen hauskaa”. Hänen mielestään lomaan kuuluu poikaystävä, auto ja matkaradio.

Henkilö, jolle kaikkein viimeksi esitin kysymykseni sanoi haluavansa ”päästä kaikesta eroon”. Hän näytti varsin hämmentyneeltä, kun kysyin mistä hän oikein tahtoi päästä eroon. Ja sitten hän alkoi luetella: työnantaja, työtoverit, velat ja kaikki ne sekavat seikat joihin hän oli sekaantunut ja joista hän ei päässyt irtaantumaan.

Matkustatko sinä muualle viettämään lomaasi? Jos matkustat, älä vie huolia mukaasi. Sinulla on tarpeeksi kannettavaa ilman moisia matkavarusteita. Muttaälä unohda kuitenkaan ottaa mukaasi tiettyjä itseäsi koskevia perusvaatimuksia. Jokaisella on oikeus ”paeta” vähäksi aikaa arjen huolia ja taakkoja, mutta kenenkään ei pitäisi tinkiä hengellisestä ja moraalisesta mittapuustaan. Ei voi todellakaan pitää lomaa oikeiden elämän periaatteiden noudattamisessa.

Hyvää lomaa! Jumala siunatkoon sinua! Jumala tahtoo siunata lomankin aikana!

Peter Simkin


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä