Testamenttityötä – lämmöllä arvostaen

image description
Jo sana testamentti tai perintö aiheuttaa, erityisesti meissä suomalaisissa, monenlaisia tuntemuksia. Koko asia on ollut aihe, josta ei voi edes puhua ääneen. Me Pelastusarmeijassa aloitimme uudenlaisen, aktiivisemman testamenttityön muutama vuosi sitten. Se on saanut todella hyvän vastaanoton.

Perusajatuksena on palvella ihmisiä myös testamenttiasioissa. Haluamme palvella ihmistä aidosti ajattelematta hänen kukkaroaan. Haluamme oikeasti mennä ihminen edellä ja luotamme siihen, että ”Hänen [Jumalan] ovat kullat ja hopeat” – taloudelliset tarpeemme tulevat täytetyiksi tavalla tai toisella, kun me vain pidämme tiukasti kiinni periaatteestamme kuunnella ihmistä, ajatella häntä ja toimia hänen parhaakseen.

Infotilaisuudet

Järjestämme vuosittain kymmeniä testamenttiasiain infotilaisuuksia eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Tilaisuuksissa puhuu aina paikallinen juristi jakaen meille kaikille arvokasta tietoa testamentti- ja perintöasioista. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia ja ne ovat saaneet hyvän vastaanoton. Tilaisuuksissa käy vuosittain yli tuhat ihmistä.

Päätavoitteena on saada ihmiset ajattelemaan näitäkin asioita. Saada heidät ymmärtämään, että lähestulkoon kaikilla meillä tulisi olla tehtynä testamentti ja että asiantuntijan käyttö näissä asioissa on sekä perusteltua että kohtuuhintaista.

Palaute tilaisuuksista on ollut hyvää. Erityisesti ihmiset arvostavat sitä, että tilaisuuksissamme ei tuputeta liikaa Pelastusarmeijan asiaa, saati kalastella sille testamentteja. Annammekin lupauksen kaikille, että vaikka tilaisuuden palautelomakkeessa olisi kaikki mahdolliset yhteystiedot, mutta ei ruksia kohdassa ”pyydän yhteydenottoa”, niin emme varmasti soittele! Reilu peli on reilu peli. Pelastusarmeijan työ ja varainhankintakaan eivät ole liiketoimintaa – luotamme siunausten virtaan kaikessa toiminnassamme. Ja se puro on ehtymätön, kun vain muistamme, että olemme joka hetki ihmistä varten.

Yhteydenotot

Uusien kontaktien ja uusien testamenttimääräysten määrä on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Monet haluavat tehdä testamentin Pelastusarmeijalle. He näkevät, että apu menee oikeaan kohteeseen kauttamme, luottavat toimintaamme ja arvostavat hyvin alhaista kulurakennettamme. Monet myös arvostavat sitä, että haluamme ja kykenemme palvelemaan ihmisiä kokonaisvaltaisesti: soppaa, saippuaa ja sielunpelastusta.

Testamenttityöntekijämme liikkuvat jatkuvasti ja kaikkialla. Kun yhteydenotto tulee, olemme valmiit tapaamaan henkilön ja keskustelemaan hänen ajatustensa pohjalta. Useimmiten ohjaamme henkilön menemään paikalliseen lakitoimistoon varsinaisen testamentin laatimiseksi. Vain kaikkein yksinkertaisimmat paperit teemme itse.

Oleellista on, että testamentissa tulee olla kirjoitettuna kyseisen henkilön oma tahto. Toinen tärkeä asia, jota korostamme on, että testamentti ei ole lupaus – sitä voi muuttaa tai sen voi peruuttaa koska tahansa.

Tämän vuoksi testamentin tekoa ei kannattaisi jättää liian myöhään. Joskus voi käydä niin, että onnettomuus tai sairaus johtaakin yllättäen tilanteeseen, jolloin ei enää olekaan ns. testamentintekokelpoinen.

Tapaamiset ja muistio

Meillä Pelastusarmeijassa on nykyisin käytäntö, että tapaamme kaikki halukkaat testamentin Pelastusarmeijalle tehneet henkilöt vuosittain. Käymme joko heidän kotonaan tai tapaamme jossain muualla.

Ensimmäisessä tapaamisessa täytämme yhdessä erityisen Muistio ja toiveitani poismenoni jälkeen -materiaalin. Siihen kirjataan kaikki tarvittavat toiveet ja ohjeet kuolemanjälkeisten asioiden hoitajille. Tätä muistiota päivitetään sitten tarpeen mukaan, esim. vuotuisissa tapaamisissa.

Ihmiset ovat poikkeuksetta hyvin helpottuneita muistion tekemisen jälkeen. He sanovat usein, että ”miten te olisittekaan voineet tietää kaikki nuo toiveeni, ellei niitä olisi kirjoitettu paperille”.

Kaikista kuolinpesistä ei jää juurikaan varoja Pelastusarmeijalle. Olemme kuitenkin olemassa ihmistä varten, emme hänen kukkaronsa vuoksi! Ja kun noudatamme tätä ajatusta tiukasti, niin taloudellisetkin tarpeemme kyllä tulevat täytetyiksi.

Kuoleman jälkeen

Kun sitten saamme kuolintiedon, joko omaisilta, viranomaistahoilta tai järjestelmästämme, joka päivittyy koko ajan väestötietojärjestelmään, alamme hoitaa asioita sovitusti.

Ihan ensin katsomme testamenttimääräykset ja edellä mainitun muistion ohjeet. Sitten ilmoitamme läheisen/ystävän poismenosta sovituille tahoille. Tämän jälkeen alkavat hautajaisjärjestelyt myös muistion ohjeiden mukaan. Hautajaisten jälkeen on vuorossa perunkirjoituksen hoitaminen.

Asunto tyhjennetään myös sovitusti ja irtain ohjataan testamentin ja muistion mukaisiin kohteisiin. Pelastusarmeijan kanssa voi sopia myös muun muassa haudanhoidon tasosta ja kestosta.

Meille on kunnia-asia, että hoidamme testamenttiasioitakin hyvällä asenteella ja lämmöllä arvostaen varaukset- ta testamentintekijän vapautta ja tahtoa.

Osmo Halonen
sotilas
testamenttiasian vastuuhenkilöTestamenttiasiain infotilaisuudet marraskuussa


Tiistaina 3.11. klo 13.00–15.00
Pelastusarmeija, Vähälinnankatu 8, Pori 

Perjantaina 6.11. klo 13.00–15.00
Pelastusarmeija, Ilmarisenkatu 2, Jyväskylä 

Maanantaina 9.11. klo 13.00–15.00
Pelastusarmeija, Kauppakatu 55-57, Kuopio 

Keskiviikkona 11.11. klo 14.00–16.00 
Pelastusarmeija, Satakunnankatu 18, Parkano

Asiantunteva lakimies jakaa tietoa testamentti- ja perintöasioista.
Tilaisuus on kaikille avoin. Kahvitarjoilu.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä