Vauvalaulu Narvassa – tärkeää yhdessäoloa äideille ja lapsille

image description
Syyskuun 16. päivänä vietetään Viron työn rukous- ja uhrisunnuntaita, jolloin rukoillaan ja kerätään varoja Pelastusarmeijan tekemälle työlle Virossa. Erityisenä kohteena ovat lapset ja nuoret. Millaista nuorisotyötä Viron Pelastusarmeija tekee? Sotahuuto kävi tutkimassa tilannetta ja tutustumassa vauvalauluun Narvassa.

Päästearmee (Viron Pelastusarmeija) toimii viidellä paikkakunnalla: Tallinnassa, Tartossa, Narvassa, Jõhvissa ja Võrussa. Viron naistyön johtaja, majuri Anna Kotrikadze on tyytyväinen siihen, miten nuorisotyö on huomioitu osastojen ohjelmassa:

– Säännöllisenä toimintana meillä on pyhäkoulut. Narvassa meillä on viikoittain vauvalaulu ja nuorten ryhmä. Jõhvissa pyrimme järjestämään kokoontumisia koulujen lomien aikaan.

Hyvin suosittu toiminnan muoto on kesällä Loksalla järjestettävät kesäleirit. Idylliseen, merelliseen ja metsäiseen leirikohteeseen kokoontuu lapsia kautta maan. Kullekin leirille mahtuu noin 20 lasta, ja leirit täyttyvät poikkeuksetta viimeistä paikkaa myöten.

– Joka kesä meillä on ainakin kolme leiriä: vironkielisten ja venäjänkielisten lasten leirit sekä teini-ikäisille ja nuorille aikuisille tarkoitettu musiikkileiri. Viime vuonna meillä oli myös erillinen leiri Tallinnan Koplin osaston nuorille. Musiikkileiriä johtaa Adam Hall Isosta-Britanniasta.

– Olemme ohjanneet aikaa ja resursseja leiritoimintaan, sillä olemme nähneet tämän toimivan. Leirit ja yhdessäolo samanikäisten seurassa ovat monelle hyvin tärkeitä.

Anna Kotrikadze täsmentää nuorisotyön merkitystä:

– Pitää muistaa, että lapsissa on myös Armeijan tulevaisuus, joten nuoriin ja lapsiin on panostettava. Se on fakta.

– Meille upseereille on useimmin helpompaa työskennellä eläkeläisten kuin nuorten ja lasten parissa. Eläkeläiset tulevat kutsuttaessa, mutta nuoriso- ja lapsityö vaatii enemmän voimavaroja ja viitseliäisyyttä. Meidän pitää rukoilla ja olla realistisia ja pyrkiä pitämään siitä kiinni, että jokaisessa osastossa olisi ainakin yksi nuorille suunnattu ohjelma. Se on vakaa perusta. Ideaalitilanteessa meillä olisi tulevaisuudessa resursseja palkata henkilö, jonka vastuuna olisi erityisesti Viron lapsi- ja nuorisotyön kehittäminen.

Uusia ajatuksia ja suunnitelmia on jo ilmassa.

– Luutnantti Anneli Aavik siirtyy Tartosta Tallinnan Koplin osaston johtoon elokuussa, hänellä on vahvana näkynä aloittaa nuorisoryhmien kokoontumiset. Toiminnassa oli vuoden mittainen tauko henkilövaihdosten vuoksi. Jõhvissa puolestaan olemme siirtymässä tilapäisistä tiloista pysyvään osastorakennukseen, mikä mahdollistaa säännöllisemmän nuorisotoiminnan.

– Yksi unelma olisi kerhoryhmä, johon koululaiset voisivat tulla tekemään läksyjä koulupäivän jälkeen, sillä monien lasten vanhemmat ovat iltaisin töissä. Aiomme kehitellä myös ohjelmaa, joka aktivoisi äitejä ja isoäitejä mukaan – mukavaa toimintaa koko perheelle.

Vertaistukea vauvalaulusta

Narvassa tapaamme osastonjohtajat, majurit Mihail ja Liudmila Baglain. Narvan osasto on Viron vilkkain, sillä tarve Sanalle ja avulle on suuri sosiaalisten ongelmien värittämässä rajakaupungissa. Myös nuorisotyössä on huomioitu perheiden sosiaaliset haasteet.

– Tällä hetkellä meillä toimii vauvalaulu ja nuorisoryhmä, Liudmila Baglai selventää.

– Monet vauvalaulussa käyvistä äideistä ovat itsekin vielä nuorisoa. Tästä syystä vauvalaulu on jaettu kahteen osaan, ensin leikkiin, lauluun ja yhdessäoloon lasten kanssa, ja sen jälkeen kokoonnumme äitien kanssa jakamaan yhteyttä. Yritämme keskustella näiden nuorten äitien kanssa ja antaa heille ajateltavaa ja pohdittavaa, etteivät he hukkaisi nuoruuttaan tyhjiin tai vahingoittaviin asioihin.

– Tällä hetkellä ryhmässä käy kymmenkunta äitiä lapsineen. Joskus meillä on käynyt pari isääkin. Useimmilla äideillä on mukanaan yksi lapsi, mutta on mukana perhekin, joka tulee kokoontumiseen neljän lapsensa kera. Kesällä kävijämäärä kasvaa, koska päiväkodit ovat silloin kiinni.

– Rehellisesti sanottuna olemme tuolloin täydessä kapasiteetissa, huoneemme kun on täynnä leluja, pehmoeläimiä ja askartelutarvikkeita, Mihail lisää naurahtaen.

– Vauvalaulun ydin on siinä, että äidit ja lapset viettävät aikaa yhdessä. Haluamme tavoittaa äidin ja lapsen välisen yhteyden. Osana vauvalaulua on myös raamatunkertomus. Pyrimme siihen, että viihdyttävyyden lisäksi tarinasta löytyy tärkeä sanoma. Tarinoiden kautta äiti saa kuulla Jumalan sanaa. Lapset oppivat asioita äitinsä – heille läheisimmän ihmisen – kautta. Haluamme näyttää kristillistä esimerkkiä ja opettaa arvoja, jotka äiti voi sitten opettaa lapselleen.

Perheet ovat pyyteettömästä toiminnasta kiitollisia.

– Äitien välinen yhteys on tärkeää. Se on pieni irrottautuminen arjesta ja sen ongelmista. Jos he eivät pitäisi tästä, he eivät tulisi takaisin. Ainakin voimme tarjota ymmärrystä ja henkistä tukea. Toki pyrimme myös aina tarjoamaan ruokatarvikkeita, joita he voivat ottaa mukaansa.

Yksinhuoltajuus ja työttömyys ongelman ytimessä

Tämänkertainen vauvalaulun kokoontuminen alkaa raamatunkertomuksella Baabelin tornista ja siitä, miten Jumala suuttui ihmisten ylpeydestä ja sekoitteli ihmisten kielet. Vauvalaulua tänään vetävä pelastussotilas Rita muistuttaa, että lapsilla on kyky ymmärtää ilman kieltä – eleiden, ilmeiden ja yhdessäolon avulla. Kertomuksen jälkeen äidit ja lapset kokoontuvat rakentamaan omat torninsa. Rakentaminen huipentuu kahteen kilpailevaan torniin. Tornit hipovat jo korkeuksia, kun toinen tulee rymisten alas. Ketään ei kuitenkaan harmita, vaan rakentaminen alkaa hymyssä suin uudestaan. 

Pelastussotilas Rita on juuri tullut kolmannen kerran isoäidiksi.

– Olen ollut täällä viisi vuotta. Tulin vapaaehtoisena työvoimatoimiston kautta, ja nyt olen ollut kaksi vuotta pelastussotilaana. Minulla on ollut aina ideoita ja intohimoa asiaan – pidän tästä kovasti, Rita toteaa hymyillen.

Leikkihetken jälkeen ryhmä jakaantuu kahtia: vanhemmat lapset jäävät Ritan ohjauksessa piirtämään torneja. Äidit kokoontuvat pienimmät sylissään pöydän ympärille kahvittelemaan ja keskustelemaan. Majuri Liudmila esittelee päivän aiheen, kiusaamisen. Liudmila kertoo lasten kohtaavan tänä päivänä paljon kiusaamista. Usein se kertoo ongelmallisista kotioloista, rakkauden puutteesta ja etäisyydestä. Kristittyinä meidän pitää osoittaa myötäelämisen kykyä lähimmäisenrakkaudella ja kristillisillä arvoilla.

Keskustelu pöydän ympärillä syvenee. He muistelevat ryhmän jäsentä, nuorta äitiä, joka pari viikkoa sitten menehtyi sydänongelmiin. Eräs tämän päivän äideistä oli käynyt häntä katsomassa illalla, ja seuraavana aamuna hänet oli löydetty, kun naapurit huolestuivat asunnossa itkevästä lapsesta.

Eräs äideistä, Anna T., paljastaa yksinhuoltajuuden olevan iso ongelma Narvan alueella.

– Tänäänkin olemme kaikki yksinhuoltajia.

Liudmila myöntää tämän olevan totta:

– Narvassa on paljon työttömyyttä. Monet perheenisät ovat matkustaneet ulkomaille töiden perässä. Äiti ja lapset jäävät tänne. Elämä kuitenkin jatkuu, ja on useita tapauksia, joissa mies on löytänyt uuden rakkaan toisesta maasta ja hylännyt kotona olevan perheen. Äideille ei ole töitä. On äitejä, joiden ainoa selviytymiskeino on hankkiutua uudelleen raskaaksi ja elää valtion lapsilisillä. Sydämeltään he eivät ole valmiita äideiksi.

Liudmila ja Mihail esittävätkin pyynnön:

– Rakkaat lukijat, muistakaa Viron lapsia ja nuoria rukouksissanne!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen

Viron työn rukous- ja uhrisunnuntai 16.9.
Voit antaa tukesi Viron lapsille ja nuorille: pelastusarmeija.fi/viro 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä