Julkaistu 29.7.2021 07:00

Ask Åsskar – Pelastusarmeijan podcast lapsille luo iloa ja toivoa

Lasten mielenterveyttä on tärkeä vaalia erityisesti nyt, kun koronapandemia on rikkonut rutiineja ja vähentänyt sosiaalista kanssakäymistä. Ruotsissa Pelastusarmeijan podcast nimeltä Kylskåpsradion eli ’jääkaappiradio’ tarttuu aktiivisesti erilaisiin aiheisiin masennuksesta kiusaamiseen ja luo iloa ja toivoa kuulijoille.

”Jääkaappiradion” tähtiä ovat Åsskar – 9-vuotias nukke – ja hänen ihmisavustajansa Gabriel. Åsskar nauttii kurkkujäätelöstä, jota hän on syönyt jo satatuhatta annosta (vain hän itse tietää miksi). Hän pitää myös jääkaapeista, tekee paljon kysymyksiä ja ymmärtää usein väärin Gabrielin hyväntahtoiset vastaukset. Nauru raikaa, kun kaksikymppinen, musiikkia rakastava Gabriel yrittää selittää asiat paremmin. Mikään asia ei ole kaksikolle liian vaikea, ja he rohkaisevat kuulijoita lähettämään kysymyksiä.

Jääkaappiradion ytimessä on ”kysymyslaatikko”. Vuonna 2020 podcastiin saapui 3 400 kysymystä, joista 2 300 Gabriel ja Åsskar vastasivat ohjelmassa. Läpinäkyvyys ja avoimuus ovat podcastin avainasioita. Ensimmäinen jakso julkaistiin kesäkuussa 2018, ja sen jälkeen on ilmestynyt 240 jaksoa, mikä on yhtä kuin yli 162 tuntia äänisisältöä, ja jaksoja on ladattu yli 250 000 kertaa.

Åsskar huomauttaa, että ”jos yksi lapsi kysyy kiusaamisesta, 100 kuuntelijaa voi olla samassa tilanteessa, mutta he eivät ole uskaltaneet kysyä”. Gabriel lisää: ”Kysymyksiin avoimesti vastaamisessa on sekin hyvä puoli, että lapset tuntevat usein olevansa yksin tilanteessaan, ja muiden lasten tarinoiden kuuleminen voi auttaa vähentämään eristyksissä olemisen tunnetta – se normalisoi keskustelun asioista, joista emme yleensä halua puhua.” Näin ollen ”lapset tukevat ja innostavat toisiaan podcastin kautta, ja Jääkaappiradiosta muodostuu positiivinen yhteisö verkossa”, Gabriel sanoo. 

Hoivaava verkkoyhteisö on erityisen tärkeä Ruotsissa, missä 90 % kolmevuotiaista lapsista käyttää nettiä. Seitsemänvuotiaista nettiä käyttää jo 99 %, ja yhdeksällä kymmenestä 10-vuotiaasta on oma älypuhelin. Tämä altistaa lapset nettikiusaamiselle ja muulle hyväksikäytölle. Jääkaappiradio pyrkii hyödyntämään digitaalisen ympäristön hyviä puolia ”toimimalla negatiivisia vaikutuksia vastaan ja luomalla turvallisen alustan, joka luo iloa ja toivoa”, Gabriel lisää. 

Käsiteltävien asioiden kirjo on laaja. 12-vuotias poika kysyi kaksikolta: ”Puhelimeni näyttää outoja juttuja! Mitä minun pitäisi tehdä? Apua!” 16-vuotias tyttö puolestaan kommentoi: ”Rakastan podcastianne! Olisinpa löytänyt sen aiemmin, koska viime vuodet ovat olleet rankkoja. Eilen sain diagnoosin epätyypillisestä anoreksiasta. Podcastinne auttaa minua taistelemaan anoreksiaa vastaan. Älkää ikinä lopettako sitä.” Eräs 8-vuotias kirjoitti viestin: ”Hei. Minua kiusataan. Mursin käsivarteni, ja ystäväni kertovat minusta pahoja asioita. Voitteko auttaa? Olette parhaita. Kuuntelen teitä joka päivä.” Åsskar huomauttaa väliin, että podcastissa ei vain käsitellä vakavia asioita, vaan myös pidetään hauskaa. ”Olen tehnyt omia TikTok-videoita”, hän leveilee. ”Ja Jääkaappiradio on paikka, jossa kuulijat jakavat parhaat vitsinsä!” hän hekottelee. Gabriel nyökkää. “Ne saattavatkin olla parasta lääkettä”, hän toteaa. 

Kansainvälinen päämaja /
Ruotsin ja Latvian territorion materiaalista

Tämä artikkeli on julkaistu ruotsiksi Sotahuudon numerossa S8/21.

KYLSKÅPSRADION: fralsningsarmen.se/kylskapsradion

Lisää podcast-vinkkejä löytyy Sotahuudon numerosta S8/21.
 


    Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

    Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

    Tilaa Sotahuuto tästä