Det blir morgon oftare än förr

image description
Viljan att förmedla har alltid funnits där men mitt i sjukdomen blev det helt nödvändigt att få berätta. Där i den sköra brytningen mellan bottenlös förtvivlan och en strimma av hoppas tog Eva Klemans första bok form.

- Jag lånade grannens skrivmaskin redan då jag gick i första klass, berättar Eva Kleman, Överste i Frälsningsarmén. Hon hade skrivmaskinen på lång-lån så länge att hennes föräldrar till sist beslutade att köpa en gammal begagnad Halda skrivmaskin för 75 kronor.

- Och så satte jag igång och skrev sagor, dikter och olika berättelser som jag läste för familjen. Min mamma älskade språk och pappa var musikalisk och konstnärlig så under min uppväxt var det alltid en självklarhet att få uttrycka sig på olika sätt. Jag uppmuntrades till det både hemma och i min församling Frälsningsarmén och det är jag väldigt tacksam för idag. Jag tror det är viktigt att hitta olika verktyg för att beskriva vad man tänker, känner eller upplever. Inte minst musiken har varit en stor hjälp för mig att uttrycka både min tro och mitt hopp, men också sorg och förtvivlan.

Det blir morgon oftare än förr

Kommunikation i olika uttrycksformer har varit en viktig drivkraft i Eva Klemans liv både som predikant, chefredaktör, lärare och kommunikationschef i Frälsningsarmén. Flera gånger fick hon frågan om att skriva en bok, men inte förrän den dagen hon blev allvarligt sjuk beslutade hon sig för att göra det.

- Allting ställdes på sin spets då jag fick min cancerdiagnos. Jag rannsakade mig själv och frågade vad som på allvar är viktigt och betydelsefullt och slutsatsen blev min familj och min tro. Då jag fick tillbaka en del av mina krafter kom också lusten att få berätta. Att skriva.  På små postit-lappar skrev jag ner just det som var viktigast för mig. Tankar, funderingar, frågor, böner och samtal med Gud och även en hel del ilska över min sjukdom. Jag satte lapparna på en garderob och till sist hade jag tapetserat hela dörren med mina tankar. Ungefär samtidigt flyttade jag och min man till Finland för att tillträda tjänsten som ledare för Frälsningsarmén i Finland och Estland. Jag tog med mig lapparna och 2014 publicerades boken ”Med mina ögon” i ett samarbete mellan Frälsningsarmén och bokförlaget Päivä. En bok där jag i 125 korta avsnitt berättade om hur jag såg på Gud och min tro då jag stod mitt i sjukdomen.

I Eva Klemans böcker samspelar hennes texter också på ett spännande sätt med frälsningsofficeren och konstnären Christina Kjellgrens bilder. De utsökta akvarellerna kompletterar och ger ytterligare en dimension av förståelse.

- Det har varit ett spännande samarbete och jag känner mig oerhört glad att två av mina vänner Christina Kjellgren och Christine Larsson var positiva redan från början och ville vara med i projektet. Christina har följsamt målat och givit nya nyanser åt mina texter och Christine har gjort en mycket vacker engelsk översättning av min första bok vilket gör att texterna nått till länder som USA, Filipinerna, Australien, Jamaica och Indien.

Det blir morgon oftare än förr

I dagarna ligger Eva Klemans andra bok på bokhandelsdiskarna. En bok hon inte kommer att tjäna ett enda öre på.

- Nej, det är sant. Varken jag eller illustratören har någon förtjänst av boken, den tillfaller istället Frälsningsarmén. Vi gör ju inte det här för att bli rika, utan för att vi vill förmedla något av det som är mest betydelsefullt för oss.

 ”Det blir morgon oftare än förr” är en fristående och hoppfull fortsättning på den första boken där författaren tar upp en ovanliga blandning av teman som hat, entusiasm, medias inflytande och ko-frisyrer.

- Ja, ämnena är varieradande men så ser ju livet också ut, eller hur? Det finns en del allvarliga texter och en del roliga, den mixen speglar de flesta människors vardag. Jag hoppas att många ska känna igen sig, också de som ännu inte har hittat en egen kristen tro. I båda mina böcker har jag valt att hålla texterna mycket korta och tänker att man ska hinna läsa dem mellan två busshållplatser, säger Eva med ett leende. Det är betydligt svårare att skriva kort än att skriva långt och flödigt erkänner hon, men det här är böcker man ska hinna med utan press.

- Ingen av texterna är heller riktigt färdig. Naturligtvis är det så att jag kommer till punkt, men jag vill lämna tillräckligt mycket osagt för att läsaren ska kunna fylla i och själv uppleva att handlingen och berättelsen tar plats och fortsätter i dem själva. På så sätt hoppas jag att texten ska leva vidare i läsaren.  Medan jag skrivit min andra bok har jag själv kommit närmare glädjen, kraften och närheten till livet. Svaren blir aldrig mer självklara, men frågorna gör numera mindre ont. Det har helt enkelt blivit ”Morgon oftare än förr” och jag hoppas att läsarna ska uppleva det samma!

Under våren och hösten 2015 medverkade Eva Kleman i Svenska YLE:s programserie ”Himlaliv”. Hennes berättelse om cancern som tog det mesta av synen på hennes vänstra öga och den förtröstan hon fann mitt i förtvivlan, berörde många som hörde av sig till Eva.

- Jag är ödmjuk och mycket glad över det fina mottagande mina böcker fått och även den respons jag mött efter TV-programmet. Men det jobbiga jag gått igenom är inte unikt för mig, alla människor har svåra saker att hantera. Däremot känns min sjukdom inte helt bortkastad och meningslös om det jag berättar kan trösta någon annan. Att veta att det finns de som hittar tro, glädje, ny kraft och motivation i mina texter fyller mig istället med väldigt mycket tacksamhet.

Text och Foto: KrigsropetBeställ som julklapp - 

Det blir morgon oftare än förr

Överste Eva Klemans nya andaktsbok. Också denna gång vackert illustrerad med kommendör Christina Kjellgrens vackra akvareller. Finns även på finska.

Pris: 16 € + porto

Med mina ögon

Finns även på finska och engelska.

Pris: 15 €+ porto

Specialpris till julen:

Båda böckerna tillsammans: Det blir morgon oftare än förr och Med mina ögon för 25 €.

Erbjudandet gäller t.o.m. den 31.12.2015.

Beställningar:
[email protected]
(09) 681 2300 / Kauppaosasto 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä