Elämä ylösnousemuksessa

image description
Pääsiäisen tarina kertoo elämästä ja toivosta, ja miten suuresti tarvitsemmekaan niitä nykyisessä maailmassamme. Vanhan Testamentin aikoina kiinnitimme toivomme Messiaasta kertoviin ennustuksiin. Vanhan ja Uuden Testamentin välisenä hiljaisuuden aikana toivoimme, ettei Jumala ollut unohtanut ihmisiään tai lupauksiaan. Sitten tuo toivo muuttui lihaksi ja vereksi Jeesuksen henkilössä, ja saimme nähdä, että Jumala oli muistanut ihmisten pyynnöt ja vahvisti meille, ettei toivomme ollut turhaa.

Näimme Jeesuksen, joka opetti ja näytti mallia anteeksiannosta ja rakkaudesta, joka juhli veronkantajien kanssa, illasti syntisten seurassa, puhui moraalisesti arveluttavien naisten kanssa eikä tuominnut ketään. Me näimme loistokkaan sekoituksen armollisuutta ja totuutta. Me joudumme ihailun ja hämmästyksen valtaan, kun Jeesus muutti veden viiniksi, palautti sokeiden näön, sai rammat kävelemään, paransi spitaaliset, hallitsi tuulta ja aaltoja, ja me todistamme Jumalan ehtymätöntä voimaa.

Pitkäperjantaina toivo näyttää hävinneen, kun elämä hiipui Jeesuksen ruumiissa. Tuo vastustamaton kiehtovien vertausten, oivaltavan opetuksen ja ihmeiden mies, jolla oli kyky vaikuttaa yhteiskunnan rakenteisiin ja ihmisiin perustavanlaatuisella tavalla, tapettiin ristillä ja pantiin hautaan. Tuntui ja näytti siltä, kuin joku olisi sammuttanut valon ja tukahduttanut meidän toivomme. Sitten tapahtui jotakin todella ihmeellistä, mullistavaa ja maailmaa muuttavaa: kivi vieritettiin syrjään, käärinliinat olivat kasana maassa – koska Jeesus oli elossa! Valo oli loistavampi kuin koskaan, ja toivomme nousi uusiin korkeuksiin.

Pääsiäinen ei ole vain jonkin menneisyydessä tapahtuneen muistelua – vaan juhliessamme sitä me muistutamme itsellemme, että elämä ylösnousemuksessa on jokapäiväinen kokemus. Pandemiakokemuksemme saattaa tuntua välillä pitkäperjantain kaltaiselta – kuin valo olisi sammutettu ja toivomme tukahdutettu. Elämässä on monenlaisia olosuhteita, jotka saavat meidät tuntemaan niin – luonnonkatastrofit, sairaudet, työttömyys, avioero, huumeriippuvuus, vararikko, perheväkivalta, rasismi. Jeesuksen Kristuksen elämä, kuolema ja ylösnousemus muistuttavat meille, että Jumala on kanssamme kaikissa tilanteissa, että hän on suurempi ja voimakkaampi kuin mitkään olosuhteet, ja että ihmeet ja mahdottomuudet ovat Jumalan erikoisalaa.

Kun luovutamme oman itsemme suhteen, Jumala uskoo yhä meihin. Kun tunnemme olevamme vailla rakkautta, Jumala näyttää meille Jeesuksen. Kun tunnemme tehneemme elämämme suurimman virheen, Jeesus tarjoaa meille anteeksiantoa. Kun tukehdumme pimeydessä, Jumala loistaa läsnäolonsa valoa. Kun olemme epätoivoisia, Jeesus antaa meille toivoa.

Tämä elämä ylösnousemuksessa on siis täyttä, yltäkylläistä, täydellistä ja kokonaista elämää. Tämä elämä ylösnousemuksessa on uutta elämää, koska se on elämää Kristuksessa, ja sen tähden vailla tuomitsemista. Tämä elämä ylösnousemuksessa alkaa sillä hetkellä, kun otamme Kristuksen vastaan pelastajana, ja se jatkuu ikuisesti. Tämä elämä ylösnousemuksessa on dynaamista, koska se päästää Jumalan voiman valloilleen meissä. Muutos alkaa sisältäpäin, ja muuttaa suhtautumisemme kaikkeen.

Ensimmäisenä pääsiäisaamuna opetuslapset olivat edelleen roomalaisten miehityksen alaisina ja kokivat kaiken siihen liittyvän, mutta ymmärtäessään Jeesuksen elävän ja että kaikki lupaukset oli toteutettu, kaikki muuttui. He kokivat nyt ikuisuuden, he tajusivat, että synti ja kuolema oli kukistettu, että Jumalan valtakunta oli todellakin hengellinen kuningaskunta, ja että Jumalan valta ylitti kaiken. Tällainen ymmärrys muutti sen, miten he näkivät ja kokivat elämän tässä maailmassa, koska Kristuksen suurenmoinen valo valaisi heidän elämäänsä ja toive ikuisuudesta oli varmistettu. He eivät koskaan palanneet ennalleen – aivan niin kuin mekin muutumme toisenlaisiksi, jos otamme vastaan tuon saman ylösnousemuksen voiman.

Jumala siunatkoon sinua juhliessasi ylösnoussutta Kristusta. Aamen.

Brian Peddle
kenraali
Pelastusarmeijan kansainvälinen johtaja

Kuvitus: Gerd Altmann
Kuva: Toni Kaarttinen 


    Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

    Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

    Tilaa Sotahuuto tästä