Julkaistu 15.6.2022 09:00

Historia toistaa itseään uudella konseptilla

Turun kaupunki hyväksyi huhtikuussa Pelastusarmeijan tarjouksen päihteettömän hätä- ja kriisimajoitusyksikön käynnistämisestä Turussa. Yksikkö aloitti toimintansa toukokuussa Turun keskustan kupeessa samassa kiinteistössä, jossa aikoinaan toimi Pelastusarmeijan miesten asuntola. Historia siis tavallaan toistaa itseään. 

Työ asunnottomuuden ehkäisemiseksi ja haastavassa elämäntilanteessa elävien ihmisten tukemiseksi jatkuu tutussa ympäristössä, mutta uudella konseptilla. Samassa korttelissa toimii myös Turun osasto, mikä tarjoaa monenlaisia yhteisen tekemisen mahdollisuuksia.

Asiakaspaikkoja yksikköön tulee kolmisenkymmentä. Yksikön tilat jaetaan kahteen osaan: Hätämajoitus on tarkoitettu paperittomille, esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille henkilöille, jotka vielä ovat Suomessa. Kriisimajoitus on puolestaan tilapäinen asumisratkaisu henkilöille tai perheille, jotka menettävät kotinsa esimerkiksi tulipalon tai muun äkillisen syyn takia. Yksikköön palkataan alkuvaiheessa kolme työntekijää, mikä tarkoittaa sitä, että aamusta iltamyöhään yksikössä on ammattilainen paikalla auttamassa ja tukemassa asiakkaita.

Yksikön käytännön toiminnasta vastaa Pelastusarmeijan tuettu asuminen eli Turun PATAS. Se on viime vuosina nopeasti kasvanut toimintamalli, jossa tuetaan asiakkaan kotona selviytymistä tarjoamalla tukea asiakkaan omaan kotiin. Asumisen onnistumisen turvaaminen on PATAS-työn ydinosaamista, josta varmasti on hyötyä myös hätä- ja kriisiasumisen toteuttamisessa.

Jari Karppinen
Pelastusarmeijan sosiaalisen työn johtaja

Kuvat: Toni Kaarttinen 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä