Julkaistu 25.11.2022 07:00

Joulupata – aika on arvokas lahja

Heidi Saarela toimi viime vuonna ensimmäistä kertaa joulupatakoordinaattorina. Nyt on alkamassa hänen toinen Joulupata-keräyksensä. Heidi kertoo Sotahuudolle, mitä patakoordinaattorin tehtävään kuuluu ja miten suuri tarve uusille patavahdeille on tänäkin vuonna. – Yksikin tunti on suureksi avuksi, Heidi kutsuu mukaan.

Tapaamme Heidi Saarelan kanssa Vantaalla sijaitsevalla joulupatavarastolla – täällä on pata poikineen! Siististi asetelluissa riveissä ne odottavat pääsyä kaduille ja kauppakeskuksiin… mikä tapahtuukin jo pian, vajaan kuukauden päästä tämän lehden ilmestymisestä. Heidille 2022 on toinen vuosi joulupatakoordinaattorina. Ensimmäinen vuosi oli työläs, mutta meni haasteista huolimatta mallikkaasti.

– Kun joulukuun 23. päivä lähdin päämajalta ja viimeiseltä patapäivystysvuorolta, ja kaikki oli mennyt hyvin, niin se oli todella palkitseva tunne, Heidi sanoo.

– Olihan se työlästä ja haasteita täynnä, kun resurssimme ovat hyvin rajatut. Monet asiat näyttävät paperilla yksinkertaisilta, mutta tehdessä huomasi, että tähän liittyy paljon muutakin. Ensimmäistä kertaa mukana ollessa tekemällä oppi. Nyt kun olen kerran nähnyt ja tehnyt tämän pata-ajan ja sisäistänyt, millainen kokonaisuus on, niin osaa peilata siihen. Kokemus tulee varmasti auttamaan tänä vuonna.

Positiivinen asenne on tärkein

Tiedustelen, mitä kaikkea joulupatakoordinaattorin tehtäviin kuuluu.

–  Ensimmäinen tärkeä osuus on lupa- ja sopimusasioista viestiminen kaupungin ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Toinen yhtä tärkeä osuus on yhteydenpito patavahteihin. Tähän liittyy pohdinta yhdessä markkinoinnin ja viestinnän kanssa, miten ja missä rekrytoida uusia patavahteja. Työhön kuuluu myös paljon muuta yhteydenpitoa Pelastusarmeijan osastoihin ja henkilökuntaan sekä patatarvikkeiden valmiiksi laittoa. Monenmoista, Heidi kertoo.

Toimenkuva kysyy monenlaisia taitoja. Koordinointikyky, vuorovaikutustaidot ja paineensieto tulevat ensinnä mieleen.

– Tulee huolehtia, että isossa kuvassa kaikki etenee, ja samalla täytyy pitää huolta myös pienistä yksityiskohdista, jotka vaikuttavat kokonaisuuteen. Vuorovaikutustaitoja vaaditaan, koska yhteydenpitoa on moneen paikkaan niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Tehtävä on ajoittain hyvin kiireistä ja stressaavaa, niin pitää olla paineensietokykyä. Luovuutta tarvitaan pohdittaessa, mistä voimme löytää lisää patavahteja ja miten viestiä vahdeille ympäri vuoden. Markkinoinnillisista kyvyistä on siis apua.

Tärkein kuitenkin kaikista on positiivinen asenne.

– Joulupata on merkittävä keräys, jolla on hyvä tarkoitus. Kaiken kiireen keskellä on tärkeää muistaa olla iloinen siitä, mitä tekee, Heidi tiivistää.

Toistasataa pataa

Joulupatakoordinaattori vastaa pääkaupunkiseudun padoista. Osastot hoitavat tätä vastuullista tehtävää omilla paikkakunnillaan. Viime vuonna joulupatoja oli 163 kautta maan. Tähän on laskettu mukaan perinteiset patavahdilliset padat ja miehittämättömät ”kylmät padat” sekä näiden välimuodot, joissa oli satunnaisesti patavahteja. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku oli 58 pataa, joista 16 oli perinteisiä tai osa-aikaisesti miehitettyjä patoja.

Joulupata-keräys tuotti lähes 900 000 euroa viime vuonna. Koronavuosi 2020 oli erityinen ennätysvuosi, jonka tuotoista viime vuonna jäimme, mutta edeltäviin vuosiin verrattuna keräys on ollut noususuhdanteinen. Heidi näkee kaksi haastetta, joita keräys tulee tänä vuonnakin kohtaamaan:

– Rahankeräyslaki on uudistunut, ja kilpailu on joulunaikaan todella kovaa. Toinen haaste on käteisen väheneminen. Koronan myötä ihmiset ovat omaksuneet uusia maksutapoja, ja monet käyttävät yksinomaan kortteja käteisen sijasta. Pohdimme, miten tuoda entistä paremmin mobiilimaksutapoja esiin.

Arvokkaat vapaaehtoiset

Patavahdit ovat joulupatakeräyksen sydänlanka, ilman näitä arvokkaita vapaaehtoisia ei keräys syty liekkiin tuoden valoa monen vähävaraisen jouluun. Tarvitsisimme patavahteja enemmän kuin mitä meillä on vapaaehtoisina. Suurempi määrä patavahteja mahdollistaisi useamman padan miehittämisen pidemmäksi aikaa.

– Viime vuonna pääkaupunkiseudulla meillä oli reilut 80 ihanaa patavahtia, joista vajaa 70 oli ulkopuolisia vapaaehtoisia ja loput päämajan työntekijöitä. Meillä oli monia ahkeria vahteja, joilla oli lukuisia patavahtivuoroja. Se on ihanaa, mutta emme halua tästä kenellekään taakkaa, joten kaikki uudet vahdit ovat ehdottoman tervetulleita, Heidi sanoo lämpimästi hymyillen.

Mitä kaikkea kuuluu patavahdin tehtäviin ja vastuisiin?

– Kaikki pystyvät siihen! Se ei vaadi muuta kuin läsnäoloa ja positiivista mieltä. Tarjoamme patavahdeille vapaaehtoisen infotilaisuuden, ja padalta löytyy myös kaikki tarvittava informaatio. Patapäivystys, josta voimme antaa neuvoa ja tukea, on vain puhelinsoiton päässä. Patavahti tulee padalle ja pukee vapaaehtoisliivin päälle. Sitten vuoron ajan seistään padan äärellä ja toivotetaan lahjoittajille hyvää joulua, siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Hyvää mieltä ja mukavia muistoja

Monelle patavahdille vahtivuoro on perinne ja joulun alkamisen merkki.

– Hyvän tekemisestä seuraa hyvä mieli. Halutessaan patavahtivuorosta voi saada todistuksen. Esimerkiksi nuorille patavahdeillemme tämä on ollut hieno lisä CV:hen, se osoittaa vastuullisuutta ja tahtoa tehdä hyvää.

Heidi itse oli nähnyt patoja katukuvassa, mutta kosketuksen vahtina olemiseen hän sai kaksi vuotta sitten työskennellessään Pelastusarmeijan iCare-myymälätoiminnan markkinoinnissa.

– Minut kutsuttiin patavahdiksi. Se oli mukavaa ja jännittävää. Jännitys kuitenkin katosi, kun huomasin, miten hyvällä tuulella ihmiset olivat ja miten monella on lämpimiä muistoja Joulupadasta ja Pelastusarmeijasta, Heidi muistelee. – Viime vuonna patapäivystäjänä tein puolisen tusinaa vuoroa sijaisena peruutusten tapahtuessa. Viime vuonna kaunis, jouluinen ilma teki näistä tunneista niin ihania. Oli ilo seurata ihmisiä jouluaskareissaan.

Monille patavahdeille on tapahtunut kaikenlaisia hauskoja tai mieleenpainuvia tapauksia tai kohtaamisia padalla. Heidillä ei ole vielä tällaista padalla ehtinyt tapahtua, mutta hän jakaa yhden tarinan patapäivystysvuorosta:

– Eräs rouva soitti Vantaan Myyrmannin padalta. Tämä pata oli sellainen ”hybridipata”, jossa oli osan aikaa patavahti. Sillä hetkellä pata oli ollut yksinään. Rouva oli nähnyt padan luona olevan varustepussin ja päätti kesken joulukiireiden pukea vapaaehtoisliivin päälle ja jäädä siihen vahdiksi. Hän vain soitti kertoakseen, että on nyt täällä ja onko asia ok. Ihanaa oma-aloitteisuutta…  varsinainen ex tempore hyväntekijä, Heidi naurahtaa.

Yksikin tunti auttaa

Heidi on jouluihminen, ja se auttaa tässä tehtävässä. – Rakastan joulun tunnelmaa, valoja, kynttilöitä ja suklaata! Joulu on valopilkku, jonka avulla jaksaa koko pitkän, pimeän syksyn.

Lopuksi Heidi haluaa painottaa Joulupata-keräyksen tärkeyttä.

– Se on todella merkittävä, sillä näillä lahjoituksilla voimme taata, että pystymme auttamaan vähävaraisia avuntarvitsijoita niin jouluna kuin koko seuraavan vuoden. Ideaalitilanne olisi, ettei tällaiselle olisi tarvetta – mutta tosiasia on, että apua tarvitaan. Ja kun katsotaan, mikä tilanne yhteiskunnassa on ja miten kaikki kallistuu, niin ei tilanne ole ainakaan muuttumassa. Siksi apusi on meille tärkeää, ja rahalahjoituksen lisäksi aika on arvokas lahja – siksi yksikin tunti on jo suureksi avuksi.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen

Anna arvokas lahja antamalla aikaasi – tule patavahdiksi


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä