Julkaistu 1.2.2016 11:00

Kansainvälisyyden näkökulmia

Mitä tarkoittaa, että elämme globaalissa maailmassa? Miten uudet kansainvälisyyden näkymät vaikuttavat ympäristöön, politiikkaan, ihmisten terveyteen ja talouteen? Ja mikä merkitys kristillisellä uskolla voi olla kaikessa tässä? 

Globalisaatio on prosessi, jossa yhä enemmän asioita tapahtuu valtiollisten rajojen yli ja asiantuntijat puhuvat siitä, miten talouden globalisaation myötä köyhyys vähenee ja suurten poliittisten konfliktien riski pienenee. Maailma on kutistunut ja ihmisiä lähentävät toisiinsa nopeat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet sekä se, että kielellinen ja kulttuurinen ymmärrys ihmisten välillä on lisääntynyt. Aiempia esteitä ja rajoja poistetaan, että voidaan helpottaa tavaroiden, palvelujen, pääoman ja ihmisten liikkumista.

Onko kehitys kestävää?

Kun ostat kaupasta kengät, ne on todennäköisesti valmistettu osista, jotka on ensin valmistettu eri maissa. Onko se hyvä vai huono asia? Kun rajoja pyyhitään pois, ei ainoastaan matkustaminen ole nopeampaa, vaan myös salakuljettajien on yhä helpompaa orjuuttaa ihmisiä ja myydä heitä kuin kauppatavaraa. Intiassa vientiyritykset saastuttavat pohjavettä ja tekevät maanviljelijöiden pelloista käyttökelvottomia. Kaliforniassa on autoliikenne johtanut siihen, että alueen vesihuolto on uhattuna. Voiko maailma, jossa elämme, kestää tällaista kehitystä?

Oikeudenmukainen kehitys

Pelastusarmeija on kansainvälinen liike, joka toimii pysyvästi 127 maassa ja sen lisäksi monilla katastrofi- ja konfliktialueilla. Arvostamme globaalia verkostoamme, ja kirkkokuntana tahdomme alleviivata kristillistä vastuutamme kansainvälisesti. Meillä on paljon erilaisia projekteja, mutta jokaisessa maassa meillä on myös kestävän kehityksen ohjelmia. Ne voivat olla vesi-, ilmasto- ja saniteettiprojekteja, koulutusta, ennakoivaa terveydenhoitoa, tai pienyritysten kehittämiseen tarkoitettuja mikrolainoja. Myös akuuteissa tilanteissa, kuten pakolaisleireillä, emme ainoastaan jaa ruokaa, vaan teemme työtä kielenopiskelun ja ammattitaitojen kehittämisen puolesta, jolloin ihmiset voivat selvitä paremmin jokapäiväisessä elämässään. Britanniassa on Pelastusarmeijalla hallituksen toimeksiantona vastuu maan kaikkien ihmiskaupan uhrien auttamisesta, ja Ruotsissa pyrimme käyttämään pelkästään Reilun kaupan tuotteita kahvitarjoiluissamme. Suomessa ovat kirpputorimme, tuetun asumisen palvelumme, työtoiminta ja päihderiippuvuuden kuntoutus tärkeällä sijalla, kun autamme ihmisiä takaisin toimivaan arkeen. Tämä on meidän tapamme kantaa vastuuta kristillisestä uskostamme globaalissa maailmassa.

Eva Kleman
eversti 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä