Julkaistu 1.8.2022 09:00

Kiusaamisen vastavoimana sosiaalinen vahvistaminen ja ilon kokeminen siitä, että saa rikastaa toisen elämää

Pelastusarmeijan toimintaan tulin mukaan kouluvierailun kautta uusien upseerien kertoessa koulun aamunavauksessa aloittavansa lapsi- ja nuorisotyön. Mikä veti puoleensa? Se valtava ilo, innostus ja ilmapiiri mikä heistä välittyi, juuri sellainen Jeesuksen kaltainen välittävä rakkaudellinen huolenpito. Koulumaailmassa kuten elämässäkin on tärkeää kuulua ryhmään, ettei jäisi yksin.

Koulun tehtäviin kuuluu pitää huolta kaikkien hyvinvoinnista ja turvallisuudesta sekä oppimisilmapiiristä. Tasavallan presidentti totesi vuoden 2020 itsenäisyyspäivän tervehdyksessään, että ”kaikkein vahvin on se, joka torjuu muiden kiusaamista”.

Taiteilija Jope Ruonansuu toi näkyville kokemaansa koulukiusaamista Syväkankaan koululla. Taiteilijan muistokonsertissa presidenttimme lupasi vierailla Syväkankaan koululla aiheenaan koulukiusaamisen vastustaminen, luvaten ”Jope, minä menen”.

Puheessaan lapsille presidentti totesi ”itseään ei voi korottaa muita alas painamalla. On hyvä laittaa kiusaaja miettimään mikä ihmeen tarve hänellä on pönkittää itseään muiden kustannuksella. Sellainen ajattelu on suurta heikkoutta.” Presidentti toivoi ennen kaikkea kaveruutta, ymmärrystä, että yhdessä olemme paljon vahvempia kuin yksin ja että autetaan niitäkin, joilla on vaikeaa pysyä yhteisessä menossa mukana. Se vahvistaa meitä itseämmekin, kun olemme tehneet jotakin hyvää.

Tehtävänä huolehtia Hänen nimessään puutteessa ja vaikeuksissa olevista

Jumalan kansaa on kautta Raamatun käsketty huolehtimaan köyhistä, yhteiskunnasta syrjäytyneistä. Jumalan rakastaminen edellyttää, että rakastamme toisia Matt. 22:37–40. Tarjoamme heille kunnioitusta, arvokkuutta ja toivoa ihmisinä, jotka on luotu Jumalan kuviksi, joita hän rakastaa ja joille hän tarjoaa pelastuksen Jeesuksen Kristuksen kautta.

Kiusaamisen vastavoimana sosiaalinen vahvistaminen

Rikosuhripäivystyksen mukaan ”arviolta n. 15 % lapsista ja nuorista kohtaa koulussa erilaista kiusaamista ja väkivaltaa. Väkivallan käyttäminen, uhkaaminen, toisen kunnian loukkaaminen tai omaisuuden tuhoaminen eri muodoissa on lailla kiellettyä ja se voi myös täyttää rikoksen tunnusmerkit”.

Rikosuhripäivystyksen mukaan ”kiusatut lapset ja nuoret joutuvat sietämään jännitystä, pelkoa ja ahdistusta päivittäin. Kiusaamisen ja väkivallan aiheuttamat negatiiviset tunteet jättävät nopeasti jälkensä lapsen itsetuntoon ja mieleen. Pahimmillaan kiusaamiskokemus vaikeuttaa elämää vielä aikuisenakin. Toistuva kiusaaminen on väkivaltaa vallan välineenä.”

”Väkivaltaiset teot tai niiden uhka estää kiusattua toimimasta lamaannuttaen. Usein kiusattu kokee jäävänsä yksin ja ulkopuoliseksi. Kiusaaminen lisää häpeän tunnetta, joka nostaa kynnystä pyytää apua. Kiusattu uskaltaa valitettavasti vain harvoin kertoa asiasta kenellekään.”

On pelottavaa ajatella, kuinka valtava menetys ihmiselle on, jos hän ei kiusaamisen vuoksi uskalla toteuttaa unelmiaan tai kehittyä harrastuksessaan. On vaikeaa edes kuvitella, kuinka suuri menetys suomalaiselle kulttuurielämälle olisi ollut, mikäli Jope Ruonansuu olisi luovuttanut kiusaamisen aiheuttaman pelon takia, luopunut haaveistaan, joita ei olisi uskaltanut negatiivisen sosiaalisen paineen ja arvostelun takia toteuttaa.

Sosiaalinen paine ajaa kiusaamiseen, vaikkei haluaisikaan ryhtyä kiusaajaksi

Vaikka ystävälleen ei haluaisi mitään pahaa, silti tahtomattaankin taipuu sosiaalisen ryhmäpaineen alla. Koulukaveri saattaa joutua kiusalliseen tilanteeseen, ja koko luokka nauraa hänelle. Joudunko silloin valitsemaan, kenen puolella olen? Kiusataanko minuakin, jos asetun kiusatun puolelle puolustamaan häntä?

Tiedostamme, että Jeesus päätti kärsiä puolestamme ja myös kärsii kanssamme. Hän samaistuu meihin, koska joutui itse kokemaan, mitä mekin koemme.

Jeesuksen tapana oli ja on auttaa sosiaalisesti heikoimmassa asemassa olevia ja syrjittyjä. Hänen kokonaisvaltainen omistautumisensa opettaa lähimmäisemme huolenpidosta ilmentäen Jumalan sydäntä, intohimoisesti puolustamaan niitä, joilla ei ole ääntä, nuhdellen välinpitämättömiä, mutta myös nähden mahdollisuuksia muutokseen hyvään niissä, joita pidetään pahoina.

Meidän voi olla vaikeaa antaa anteeksi niille, jotka ovat rikkoneet meitä vastaan. Ristillä Jeesus kuitenkin rukoili ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä tekevät.” Jeesuksen sanoma on: rakastakaa vihamiehiänne ja antakaa anteeksi. Ei vain seitsemän kertaa vaan 77 kertaa.

Jeesus välitti ihmisistä ja kohtasi heitä siinä hetkessä ja elämäntilanteessa, jossa he olivat. Pyhän Hengen voimalla voimme nousta olosuhteidemme yläpuolelle.

Entä jos pyrkisikin kokemaan iloa siitä, että rikastaa toisen elämää?

Ihmisillä on paljon potentiaalia, osaamista ja kiinnostuksen kohteita, jotka eivät välttämättä pääse oikeuksiinsa ennen kuin pääsee suotuisaan ympäristöön, jossa on vanhempien ja kavereiden tuki.

Sosiaalista vahvistamista on tukea ja kannustaa jokaista eteenpäin ja yrittää löytää jokaisen paras puoli ja saada se kukoistamaan.

Arvostaessamme yrittämisen asennetta ja kannustaessamme, ihminen alkaa voimaantua ja arvostaa itseään, jolloin suoritukset paranevat. Hän innostuu ja haluaa kehittyä edelleen. Tämä edistää terveen itsetunnon kehittymistä, joka edistää rohkeutta ja myös mahdollisuuksien näkemistä.

Jokainen meistä voi luoda omaan lähipiiriinsä välittämisen ilmapiiriä. Monesti lapsi tai nuori ei halua kertoa kiusaamisesta kenellekään, koska pelkää kuulijan voimakkaita reaktioita. Luottamus on äärimmäisen tärkeää, eikä luottamuksella kerrottua saa myöhemmin käyttää hyväkseen.

Vaikka kiusaaminen saadaan loppumaan, siitä on voinut jäädä jälkiä lapsen tai nuoren itsetuntoon. Auta sinä kiusattua vahvistamaan itsetuntoaan, kokemaan iloa ja nauttimaan elämästään. Vaikka olisikin moittimisen aihetta, kritiikin voi sanoa kannustavasti. Kaiken motivaationa tulisi aina olla rakkaus ja toisen parhaan etsiminen.

Christian Karlsson
pelastussotilas, Porvoo 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä