Koronaviruspandemia: Pelastusarmeija käärii hihansa

image description

Salvation Army COVID-19 response in Tromsø, Norway Photo credit: Ronald Johansen / iTromso

Pelastusarmeija joustaa ja muuttaa toimintatapojaan koronaviruksen koettelemissa yhteisöissä.  Järjestö vastaa muuttuviin tarpeisiin ja pyrkii auttamaan avuntarpeessa olevia kuten ennenkin, mutta ohjeita noudattaen ja viruksen leviämistä estävillä tavoilla. Kansainvälisen Pelastusarmeijan upseerit, sotilaat, työntekijät ja vapaaehtoiset ovat jatkaneet työtään mm. seuraavasti:

Afrikka

Kongossa ihmisiä valistetaan ja jaetaan käytännön apuvälineitä taudin estämiseksi. Liberiassa ja Sierra Leonessa on toimittu upseerien, työntekijöiden, toimipisteiden ja koulujen turvallisuuden parantamiseksi ja valmistellaan toimintasuunnitelmaa tuleville päiville. Sambiassa Pelastusarmeija on julkaissut jäsenilleen ja ystävilleen viisiosaisen suunnitelman: rukoile, kuuntele, puhdista, välitä ja toimi.  

Amerikka ja Karibia

Pelastusarmeijan lastenkodeissa Jamaikalla on otettu käyttöön verkko-opetusvälineet. Teknologiaa on hyödynnetty myös Raamattu-opinnoissa ja jumalanpalveluksessa. Argentiinassa Buenos Airesin sosiaalipalvelu jakaa ruokaa ja tarvikkeita, ja Uruguayssa Pelastusarmeija jakaa perheille Burger Kingin lahjoittamia ruokapaketteja. USA:ssa Atlanta Braves baseball-joukkueen pelaaja Freddie Freeman on lahjoittanut Pelastusarmeijan työhön 25 000 dollaria, koska Atlantan alueen kirpputorit joutuivat sulkemaan ovensa. Monin paikoin toimintatapoja on muutettu siten, että avustuspalvelua voidaan jatkaa uusissa oloissa, esimerkiksi ilmaisaterioita annetaan mukaan vietäväksi. Universal-elokuvastudiot on lahjoittanut Floridan Orlandossa kuorma-autollisen omenoita, appelsiineja ja muuta tuoretta ruokatavaraa Pelastusarmeijalle. Ruoka jaetaan ilmaisaterioina sekä avustuksina vanhuksille.

Eurooppa   

Ruotsissa Pelastusarmeija Tukholmassa varmistaa, että kodittomien hätämajoituksessa voidaan viipyä vähintään karanteeniin vaadittavat 14 päivää. Jönköpingissä ja Huskvarnassa ruokapakettien mukana jaetaan perheille piirustuslehtiöitä, kyniä, pelejä, leluja, sarjakuvia ja jopa makeisia! Norjassa, Islannissa ja Färsaarilla jaetaan ruokaa kaduilla ja jätetään ruokaa riskiryhmässä olevien ja vanhusten kotiovelle. Latviassa ruokajakelu toteutetaan turvallisella tavalla, samoin Romaniassa Pelastusarmeijan työ jatkuu varotoimia noudattaen. Belgiassa on pyydetty ihmisiä ompelemaan kipeästi tarvittavia kasvosuojuksia. Virossa on siirrytty jakamaan aterioita ulkona. Isossa-Britanniassa on esimerkiksi avattu yksinäisille, nälkäisille ja kodittomille kahvila, jossa he voivat keskustella ja syödä lämpimän aterian turvallisesti.   

Etelä-Aasia

Bangladeshissa normaalisti lepra- ja tuberkuloosipotilaita hoitava sairaala valmistautuu vastaanottamaan koronavirusta sairastavia. Intiassa Pelastusarmeijan sairaalaan on perustettu eristysosasto koronaviruspotilaille.   

Etelä-Tyynimeri ja Itä-Aasia  

Singaporessa Pelastusarmeijan perhetyön palvelu on jakanut ruokaa. Ikäihmisiin pidetään yhteyttä ja apua tarjotaan puhelimitse. Koreassa Johnson & Johnson on jakanut Pelastusarmeijan kanssa 20 000 kasvosuojaa ja 4 000 hygieniatuotteita sisältävää hätäapupakettia.  Koska Japanissa koulut on suljettu, huomattava määrä lapsia on jäänyt ilman lounasta. Pelastusarmeija on perustanut pisteitä, joissa lapset saavat syödä keskipäivän aterian.   

Kansainvälinen päämaja