Kuukauden kaupunki | Salo

image description
Salon osastossa on ohjelmallinen kevätpäivä edessä, tunnin päästä osaston naiset ovat kokoontumassa yhteen Sanan äärelle ja myöhemmin iltapäivällä kaikenikäiset musiikin ystävät saapuvat kitaransoiton alkeisiin.

Ennen naisten saapumista keskustelupiiriin osaston johtaja, kapteeni Maarit Vuollet (yllä kuvassa) on luvannut Sotahuudolle juttutuokion.

Istumme alas, ja hyvien tapojen vastaisesti tiedustelen Maaritilta hänen ikäänsä.

– Viisikymppiä lähestyy, huh huh! Vanhaksi tulee väkisinkin! 48-vuotias Maarit naurahtaa.

Pelastusarmeija tuli Maaritin elämään kaksikymmentä vuotta aiemmin kotipaikkakunnalla Raumalla.

– Ahdistuksissani tartuin Raamattuun ja luin sitä muutamana iltana. Eräänä iltana vain koin että Jeesus elää! Aloin etsimään seurakuntayhteyttä. Kävin parinkin seurakunnan pihalla kokousten alkaessa, vilkaisin ikkunasta, mutta en uskaltanut mennä sisälle. Pelastusarmeijalla oli raamattupiiri. Ajattelin, että jos kerran vielä yritän. On Jumalan huumorintajua, että Rauman osaston ikkunat ovat niin korkealla, etten pystynyt kurkistamaan, joten minun oli pakko uskaltautua sisälle! Maarit naurahtaa.

– Miten ystävällisesti minut otettiin vastaan! Ja sillä polulla ollaan.

Kadettikoulutuksen aikana Maarit oli vastuussa Lohjan osastosta. Tämä jälkeen hän saapui Salon osastoon, jonka johdossa hän on toiminut kuusi vuotta. Nyt kesällä on edessä uusi haaste, siirtyminen  Kotkan osaston johtajaksi.

– Tunnen kiitollisuutta, kaikki ovat aina olleet innostuneesti auttamassa.  Koen, että Herra on ollut läsnä. Joskus saarnatessa tuntuu, ettei minulla ole mitään sanottavaa, mutta Herra täyttää suuni oikeilla sanoilla.

Kohdaten tarpeessa

Torstaisin osastossa toimii Kohtaamispaikka.

– Silloin on leipää ja kahvia tarjolla kaikille. Jaamme myös ruoka-apua ajanvarauksen perusteella. Kahdenkeskiseen keskusteluapuun on myös mahdollisuus.

Maarit iloitsee, että Salossa on useampikin kristillinen taho aktivoitunut avustustoimintaan.

– Tosiasia on, että sosiaalisia haasteita riittää. Viime vuosien laajat irtisanomiset näkyvät syrjäytymisenä. Sen näkee, että ihmisillä on rankkaa ja vaikea tulla toimeen, Maarit lisää vakavana.

Osastolla on ollut kevään aikana myös aihetta iloon. Hengen sotavoimiin on vihitty pelastussotilaiksi kaksi uutta jäsentä: Reijo Saloranta ja Evgenia Veikolainen. Evgenia saattaa olla osalle lukijoista tuttu, kerroimme hänen rukousavun tuomasta ihmeestään Sotahuudossa 9/2014. Mitä Evgenian elämään nyt kuuluu?

– Voin hyvin. On ilo vihkiytyä sotilaaksi tähän rakastavaan yhteyteen, Evgenia toteaa lämpimästi.

Seuraavaksi Evgenialla on suunnitteilla haku Merenkulkuoppilaitokseen.

– Meri tulee olemaan ”kotini”. Mutta minne tahansa menenkin, niin Armeija tulee aina olemaan osa elämääni!

– Evgenia on aina ollut ilonaihe minulle, Maarit toteaa hymyillen ja jatkaa:

– On palkitsevaa nähdä hänen kasvunsa Herran omaksi ja miten hän on osa tätä yhteisöä.

Maaritin toive onkin, että Evgenian kaltaiset nuoret löytäisivät tiensä Pelastusarmeijaan.

– On tärkeää saada lapsia ja nuoria mukaan. Miten ihanaa olisi pitää pyhäkoulua! Toki toivomme, että useampi aikuinenkin saapuisi keskuuteemme. Elämä jatkuu.

Kotoisasti yhdessä

Elämää on ainakin luvassa naisten kahvi- ja keskustelupiirissä, osaston kahvitila on viimeistä paikkaa myöten täynnä! Tämän päivän keskustelua johtaa pelastussotilas Airi Roos.

– Parhaani mukaan yritän vetää, Aili toteaa hymyillen.

Airin vieressä istuva Ulla Bark on ollut pitkään mukana.

– Kiitos luojalle, että olen jo 22 vuotta saanut tätä tietä kulkea. Minusta ei koskaan tullut sotilasta, mutta tämä on ollut aina hengellinen kotini.

Lempi Pentonen, Sirpa Suominen ja Pirjo Wahlroos kaikki kokevat olonsa kotoisaksi naistenpiirissä.

– Täällä on rakkaudellinen ilmapiiri. Täydellä sydämellä rukoilemme Jumalan näkyä ja odotamme tulen syttymistä, Pirjo kiteyttää kolmikon ajatukset.

Keittiössä ahertava Seija Laakso on Salon osaston pitkäaikaisin sotilas.

– Herra on suonut jo 40 ilon vuotta! Nyt eläkkeellä kerkeää olla mukana. On hienoa, että myös miehiä on tullut mukaan – se on elävän seurakunnan merkki.

Soittaen sotaan

Kitaransoiton alkeet on ollut Salon osaston ohjelmassa vajaan kymmenen vuoden ajan.

– Siihen on ollut jatkuvaa kiinnostusta. Ihmiset vaihtuvat, osa jää pois ja tulee uusia. Mukana on kaikenikäisiä nuorista vanhuksiin, ja tunneille ei ole minkäänlaista ikä- tai kykyrajoitusta. Tämä on avoinna kaikille, Maarit kertoo.

Kitaransoiton alkeita opettaa kolme ohjaajaa: Maarit, Reijo Saloranta ja Marko Mäkinen. Näin osanottajat voidaan jakaa eri tasoryhmiin.

– Kun tulee uusia osanottajia, niin he tarvitsevat enemmän henkilökohtaista ohjausta.

Salon osaston uusi sotilas Reijo Saloranta on yksi ohjaajista.

– Olen musikaalinen ja tulin itsekin Armeijaan sillä mielellä, että haluaisin oppia soittamaan kitaraa. Kuulin, että silloinen johtaja Esa Nenonen on hyvä soittamaan niin gospelia kuin rockiakin. Elämässäni oli tuolloin myös murheita ja vaikeuksia, ja kaipasin sisältöä elämääni. Ystäväni houkuttelemana uskaltauduin mukaan.

– Heti ensi kerralla pääsin töihin, kosketinsoittimien taakse. Siitä lähtien olen ollut mukana. Olen soittanut, käynyt kotikokoontumisissa ja auttanut osastolla. Armeijassa jokaisen pitää osata vähän kaikkea, ja siten täydennämme toisiamme.

Musiikki on Reijon sydäntä lähellä.

– Viime aikoina olen alkanut tekemään itsekin musiikkia, julkaisen sitä internetissä. Musiikki tuo Herran lähelle.

Toisena ohjaajana toimii pelastussotilas Marko Mäkinen.

– Löysin osaston seurakuntaelämän kitaransoiton alkeiden kautta. Kun myöhemmin olin täällä kuntouttavassa työtoiminnassa, päätin aloittaa sotilaskoulutuksen.

– Palkitsevinta tässä on ihmisten kohtaaminen, ja hyvän Sanan levittäminen. Sana, soppa ja saippua on pidettävä mielessä, saatava evankeliumia kaikessa toiminnassa lävitse.

Osaston kahvitilassa kuuluu sävelten tapailua, ensikertalaiset käyvät läpi perussointuja. Salin puolella edistyneemmät soittavat jo taidokkaasti yhteen. Mukana on tatuoitu, rock-henkisesti pukeutunut Sami Salmela.

– Kolme vuotta sitten Maarit otti minut ovella vastaan, ja kysyi ”Ymmärräthän, että soitamme täällä kristillisiä biisejä?” Ovat varmaan yllättyneet, että olen edelleen mestoilla, Sami naurahtaa.

– Täällä on jees meno!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni KaarttinenPelastusarmeija Salossa

  • Rummunlyöjänkatu 13, Salo
  • pelastusarmeija.fi/salo
  • Osastonjohtaja, kapteeni Maarit Vuollet. 19.6. alkaen kapteenit Sofia Sidorova ja Vitali Sidorov.
  • Osaston viikko-ohjelmaan kuuluu maanantaisin tunnin rukoushetki, parittomina tiistaina Naisten kahvi- ja keskusteluryhmä, joka tiistai-ilta Kitaransoiton alkeet. Parillisina keskiviikkoina Raamattupiiri, torstaisin Kohtaamispaikka ja sunnuntaisin Ilosanoma – jumalanpalvelus.
  • Torstain Kohtaamispaikassa ruoka-avustusta ajanvarauksella. Ilman ajanvarausta kahvia, leipää ja sielunhoitoa. 

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä