Julkaistu 20.6.2016 11:00

Kuukauden kaupunki | Turku

 Yhteisöllinen Turku

Aurinkoinen Turku on vireä Pelastusarmeijakaupunki. Osaston viikko-ohjelmasta löytyy jokaiselle jotakin ja sosiaalipalvelukeskus tarjoaa ruoka-apua noin tuhannelle turkulaiselle viikoittain. Pelastusarmeijan tuetun asumisen toiminta on myös juuri nähnyt päivänvalon. Tervetuloa Turkkuseen!

Aurinkoinen kevätaamu on heräämässä joenvarren tuntumassa. Uskomuksen mukaan Turussa paistaa useammin aurinko kuin missään muualla Suomessa. Aamun säteet valaisevat Turun osaston salia ja kahvihuoneen puolelta kuuluu iloista rupattelua. Naisten vapaamuotoinen kokoontuminen, Stick-Café on juuri alkanut.

– Kokoonnumme mukavan yhdessäolon ääreen. Tilaisuudet alkoivat muutamasta ihmisestä, ja nyt meitä on reilut kymmenen. Tällä hetkellä teemme sukkia, jotka menevät palvelukeskuksen kautta kodittomille miehille. Yhteisöllisyys, mikä tässä syntyy, on arvokasta, toteaa Turun osaston johtaja Natalia Penttinen.

Mirja Saloselle ja Lahja Lähteelle Stick-Café on antoisa aamuinen hetki.

– On mukavaa saada rupatella ystävien kanssa muutenkin kuin kirkonmenojen yhteydessä. Ja mistä olemme aina täällä Armeijassa pitäneet: olemme samanarvoisia, naiset toteavat hymyillen.

Hillelle osasto on uusi tuttavuus. Hän on kotoisin Kohtla-Järvestä Virosta ja muutti Turkuun pari kuukautta sitten. Virossa hän tutustui Jõhvin osaston toimintaan ja oli iloinen löytäessään Pelastusarmeijan myös täältä.

– Ihmiset ovat ottaneet minut mukaan yhteyteensä. Se tuntuu hyvältä.

Stick-Cafén loppuessa osastolla alkaa päivärukous. Paikalla olevien naisten lisäksi kahvisalin loput istumapaikat täyttyvät tuoreista kasvoista. Jukka Silvolalle yhteiset rukoushetket ovat tärkeitä.

– Armeijan lisäksi käyn luterilaisen seurakunnan ja katulähetyksen tilaisuuksissa. Matala kynnys on tärkeää kaikille seurakunnille, ja täällä se toteutuu hienosti. Nämä rukouskokoukset tuovat arvokasta sisältöä hengelliseen elämään.

Ulla Pihalalla on myös rukous sydämellä.

– Asun tässä talossa, minun on helppo tulla osastolle tuolta yläkerrasta, Ulla naurahtaa ja jatkaa:

– Rukousta ei ole koskaan liikaa!

Yhteisöllisyyden osasto

Päivärukouksen päätyttyä pysähdymme keskustelemaan osaston upseerien Natalia ja Toni Penttisen kanssa osaston kuulumisista. Juuri päättynyt päivärukous on heille mieleinen hetki.

– Monet kaipaavat tällaista hiljaista, siunattua hetkeä kiireisen päivän keskelle.

Keskiviikon raamattupiiri on saanut myös kiitosta.

– Keskustelemme Raamatun pohjalta. Ihmiset ovat pitäneet siitä. Tämä onkin ollut tyypillistä ajallemme, että ihmiset saavat keskustella ja kysyä, osallistua aktiivisesti. Uskomme yhteisölliseen yhdessä olemiseen, Toni kuvailee osaston tuntoja ja Natalia lisää:

– Keskustelu on hyvin avointa – ja aiheesta kuin aiheesta syntyy tervettä dialogia.

Perjantaisin nuoret ovat valokeilassa. Mahdollisuuksien mukaan järjestettävät nuorten illat ovat koonneet toistakymmentä nuorta yhteen. Iltojen ohjelma koostuu opetuksesta, laulusta ja musiikista sekä yhdessä puuhastelusta. Satunnaisesti salin lattia muuttuu sählyareenaksi!

– Nuoriso- ja perhetyö on sydämellä. Mutta meille on erityisen tärkeää, että puhumme osastosta yhtenä yhteisönä. Tietenkin resursseja pitää ohjata, mutta haluamme välttää ajatusta, että joku olisi vähäarvoisempi kuin toinen.

Yhteisöllisyys näkyy myös sunnuntaisin jumalanpalveluksen yhteydessä. Pari tuntia ennen kokousta ensimmäiset osaston ystävät saapuvat jo auttamaan kahvinlaitossa. Monet auttavat myös jumalanpalveluksen aikana.

– ”Työllistämme” suurta määrää ihmisiä muun muassa tekniikan, bändin ja kolehdin kautta. Sotilaat myös saarnaavat. Ajattelemme, että opetus on myös yhteisöllistä. Kaikilla on jotain sanottavaa, ja aina voimme oppia toisiltamme. Pyrimme tarjoamaan mahdollisuuksia ottaa osaa monin tavoin, Toni paljastaa.

– Sunnuntaita seuraa kiireettömyyden henki. Jumalanpalveluksen jälkeen väki viihtyy pitkän keskustellen ja kahvitellen.

– Monet palaavat saliin rukoilemaan ja saamaan sielunhoitoa. Se, että he kokevat yhteisöllisyyttä jumalanpalveluksen ulkopuolellakin, on äärettömän hienoa!

Osaston seinää koristaa askarreltu puu, jonka vankkoja oksia koristavat vihreät lehdet. Natalia kertoo, miten tämä kuvastaa osastoa.

– Tässä ei näy juuria, mutta ne ovat olemassa: identiteetti, historia, aiemmin osastossa olleet ihmiset. Runko olemme me – osaston ihmiset. Rungosta kasvaa uusia oksia ja lehtiä, jotka kasvavat eri suuntiin. Nämä lehdet kuvastavat sitä tulevaisuutta, jäseniemme lähipiiriä, johon voimme positiivisesti vaikuttaa. Kasvattaa uskossa lähipiirin kautta. Kun kokonaisuus on kunnossa, niin se synnyttää uutta elämää. Osastonjohtajina meillä on tehtävänä hoitaa kokonaisuutta, mutta runko ei koostu yksin meistä. Emme ole täällä vain yhtä ryhmää, vaan kaikkia varten.

– Jokainen, joka on jo yhteydessä Turun Pelastusarmeijaan, on meille tärkeä. Haluamme myös syventää yhteistyötä kierrätyksen, sosiaalipalvelukeskuksen ja PATAS-toiminnan kanssa ja toimia yhtenä Armeijana. Yhteisönä pidetään toisistamme huolta, Toni päättää haastatteluhetkemme hymyillen.

Apua tuhannelle

Turun sosiaalipalvelukeskus tarjoaa apua monille – ruoka-avustusten kautta apu tavoittaa noin tuhat henkeä viikoittain. Yleinen ruoanjakelu tapahtuu maanantaisin ja perjantaisin, kahvitupaan kokoonnutaan tiistaisin ja torstaisin ja keskiviikkona apua saavat opiskelijat.

Johanna Meinanderilla on nyt vuosi takana palvelukeskuksen johtajana. Viisi vuotta sitten Johannan nuorimmainen etsi paikkaa, jossa viettää aikaa. Sitä kautta he löysivät Armeijan.

– Pidän Armeijan ideologiasta, siitä että mennään uudistushenkisesti, hiukan punk-asenteellakin. Kuten Raamattukin opettaa: ole kylmä tai kuuma – mutta älä haalea. Sen mukaan olen yrittänyt elää.

– Minulla on tähän työhön hengellinen aspekti, on tärkeää yhdistää hengellisyys ja sosiaalinen apu. Siksi myös yhteistyön tiivistäminen osaston kanssa on osa visiotamme – avointa dialogia ja yhteisiä ajatuksia.

Johannan työkenttä on hänelle mieleinen, mutta haastava.

– Työ on laaja-alaista, sillä olen täällä ainoana palkattuna henkilönä, muuten toimimme täysin vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoisillemme iso kiitos, olette uskomattoman arvokkaita!

– Sosiaalinen työ ei ole kevyttä. Ei ole helppoa kuunnella ihmiskohtaloita ja ongelmia, mutta se että saa rukoilla ihmisten puolesta on ihanaa. Harva kieltäytyy.

Eläkeläiset, lapsiperheet ja opiskelijat ovat selkeästi eniten avun tarpeessa. Ruoka-avun lisäksi noin 35 kävijää perheineen saavat muuta taloudellista tukea kuukausittain.

Opiskelijoiden ruoanjako alkoi viime syksynä ja se on saanut iloitun vastaanoton. Viikoittain noin 100 opiskelijaa hakee ruoka-apua.

– Yliopistolta olemme saaneet paljon kiitosta. Nämä tilaisuudet ovat siunattuja, muutamat nuoret ovat joskus jopa itkeneet, kun ovat saaneet apua. He ovat myös kyselleet hengellistä toimintaa ja olen ohjannut heitä osastolle. Itselläni on kolme tytärtä, ja koen tärkeäksi että nuorilla olisi usko mukana nuoresta pitäen, Johanna toteaa hymyillen.

Opiskelijoiden ruoanjako onkin juuri alkamassa, ja ulkona on parinkymmenen nuoren jono ovien avautuessa. Opiskelijoiden kasvoista heijastuu kiitollisuus. Kemiaa opiskeleva Jasmin oli jonossa ensimmäisenä.

– Olen viime syksystä käynyt täällä. Opintotukia ei saisi enää pienentää, mikä valitettavasti näyttää olevan trendi.

Kauppatieteitä opiskeleva Jonathan jakaa Jasminin huolen.

– Tilanne on hankala. Pitäisi olla omia resursseja tai hankkia osa-aikatyötä opiskelun rinnalle. Olen käynyt täällä nyt kahden kuukauden ajan. Turku itsessään on erinomainen paikka opiskella! Täällä on helppo tutustua sekä paikallisiin ihmisiin että muihin kansainvälisiin opiskelijoihin.

Johanna on iloinen nuorten elämänasenteesta.

– Yhteiskunta on pelottava, mutta on hienoa, että nuorilla on tulevaisuudenuskoa. Nyt on yksi pitkä lama ja monella on vaikeaa. Köyhät tulevat aina olemaan keskuudessamme, kuten Jeesuskin jo aikanaan sanoi. Armeijassa näemme päivittäin miten voimme auttaa.

– On palkitsevaa tehdä työtä, jolla on tarkoitus!

Uuden alun äärellä

Lopuksi tutustumme toimintaan, joka on juuri saanut alkunsa toukokuun alussa. Kyseessä on Pelastusarmeijan tuettu asuminen, eli PATAS-toiminta. Tuetussa asumisessa tarjotaan tukea henkilöille, jotka asuvat omissa vuokra-asunnoissaan eri puolella Turkua, mutta tarvitsevat tukea ja ohjausta asumiseen liittyvissä asioissa. Tuki on suunnattu päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Turun kaupunki ostaa palvelun ja osoittaa asiakkaat; toimintaa johtaa sosionomi-diakoni Tarja Lönnroth.

– Tähtäämme siihen, että tarjoamamme palvelu olisi laadukasta. Turun kaupunki ostaa tuetun asumisen palveluja mielenterveyskuntoutujille 24 toimittajalta ja päihdekuntoutujille 13 toimittajalta. Lähiaikoina näemme, paljonko kaupunki ohjaa asiakkaita keskuuteemme. Mutta uskomme, että hyvä maineemme on päätöksenteossa puolellamme.

– Tarkoitus on tehdä ihmislähtöistä työtä ja ennaltaehkäistä asunnottomuutta. Käymme asiakkaiden luona ja toteutamme kaupungin asiakkaille tekemää toteuttamissuunnitelmaa. Olemme myös luvanneet kehittää vertaistoimintaa ja yhteisöllisyyttä.

Työntekijöitä palkataan tarpeen mukaan. Mahdollisuudet ovat seitsemään palkattuun työntekijään.

– Mitoitus on laskettu niin, että yksi työntekijä pystyisi vastaamaan kymmenen asiakkaan tarpeisiin, riippuen tuen määrästä. Tukea on kolmea eri tasoa, joissa käyntien vähimmäismäärät on sopimuksessa määritelty. Tietenkin haaveena on tarjoamamme kiintiön täyttyminen, ja näin tarjota tukea 30 päihde- ja 38 mielenterveyskuntoutujalle.

Tulevaisuus kaikkine mahdollisuuksineen tuntuu Tarjasta jännittävältä.

– Jännittävältä, haasteelliselta ja hienolta. Suurin haaste tulee olemaan löytää pieniä asuntoja, joita voisimme tarjota. Asunnot kun ovat niin kysyttyjä. Mutta on palkitsevaa olla luomassa uutta. Katselen tulevaisuuteen odottavin ja innokkain mielin!

Toni kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen



Pelastusarmeija Turussa

Osasto

  • Hämeenkatu 20
  • pelastusarmeija.fi/turku
  • facebook.com/pelastusarmeija.turku
  • Osastonjohtajat majurit Natalia ja Toni Penttinen
  • Turun osaston viikko-ohjelmaa: Parittomina tiistaina naisten Stick-Café, joka tiistai päivä-rukous. Keskiviikko-iltaisin raamattupiiri, torstaisin bänditreenit. Perjantaisin mahdollisuuksien mukaan nuorten kokoontuminen. Sunnuntaisin jumalanpalvelus.

Sosiaalipalvelukeskus

PATAS-toiminta

  • 1.5.2016 Turussa alkoi Pelastusarmeijan tuettu asuminen eli PATAS-toiminta. Tukea tarjotaan henkilöille, jotka asuvat omissa asunnoissaan Turun alueella. Turun kaupunki ostaa palvelun ja osoittaa asiakkaat.
  • Toimintaa johtaa Tarja Lönnroth


Pelastusarmeijan kirpputorit Turussa:

  • Yliopistonkatu 5: ma–pe 10 - 19, la 10–16
  • Puutarhakatu 12: ma–pe 10–18, la 10–15
  • Kuralankatu 2, ma–pe 10–19, la 10–16
  • Viilarinkatu 1 (Länsikeskus), ma–pe 10–18, la 10–15

Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä