Julkaistu 15.5.2023 09:40

Lämpimät jäähyväiset territorion johtajille

Lauantaina 13.5. lausuttiin lämpimät jäähyväiset eversteille Patrick ja Anne-Dore Naudille Pelastusarmeijan Temppelissä Helsingissä. Heidän seitsemänvuotinen kautensa territorion johtajana ja naistyön presidenttinä päättyy, ja he pääsevät viettämään ansaittuja eläkepäiviä.

Jäähyväiskokous oli koonnut yhteen runsaslukuisen yleisön territoriomme eri puolilta. Kokouksen johtivat komentajat Ted ja Debbie Horwood, jotka toimivat kansainvälisen päämajan ohjelmatoiminnan kansainvälisinä sihteereinä. Paikalla oli myös erityisiä kutsuvieraita: Saksan, Liettuan ja Puolan territorion johtajat, everstit Ced ja Lyn Hills, jotka toimivat aikaisemmin territoriossamme ylisihteerinä ja naistyön sihteerinä. Lisäksi kutsuvieraina olivat Suomen ja Viron tulevat johtajat, jotka aloittavat tehtävissään heinäkuun alussa: ylisihteeri, majuri Saga Lippo vastaanottaa everstiluutnantin arvolla tehtävän territorion johtajana ja naistyön presidenttinä, ja Latvian aluejohtajat, majurit David ja Anna Kotrikadze aloittavat territorion ylisihteerinä ja naistyön sihteerinä.

Alkusoitosta ja kokouksen musiikista muutoinkin vastasi Suomen ja Viron yhdistetty torvisoittokunta, jota johti eversti Ced Hills. Majuri Saga Lippo lausui kokouksen alkusanat toivottaen kaikki lämpimästi tervetulleeksi tähän juhlaan. Johdantopuheessa komentaja Debbie Horwood iloitsi siitä, että uskonveljinä ja siskoina olemme voineet kokoontua yhteen ja juhlia Naudien elämänpituista palvelua Kristuksen hengessä.

Eversti Lyn Hills johdatti yleisön yhteislauluun ”Hän suuri on”. Majuri Esa Nenonen rukoili kokouksen puolesta, ja tätä seurasivat ylisihteerin ja edellisen ylisihteerin ja naistyön sihteerin, everstien Ced ja Lyn Hillsin tervehdykset. Majuri Saga Lippo muisteli, miten sydämellisesti everstit Naudit olivat hänet ensi kerran kohdanneet. Hän myös luovutti lahjan territorion upseereiden, sotilaiden ja henkilökunnan puolesta. Everstit Ced ja Lyn Hills toivat tervehdyksessään esille, miten hienoa on olla paikalla tuttujen, rakkaiden kasvojen parissa. Heidän muistoissaan on monia hauskoja, hyviä ja hartaita hetkiä työparina everstien Naudien kanssa. Lyn Hills myös kiitti Anne-Dore Naudia siitä rakkaudesta naistyötä kohtaan, mitä hän on vuosien aikana osoittanut.

Seuraavaksi yleisö hiljentyi katsomaan videoesitystä everstien Patrick ja Anne-Dore Naud elämästä ja palveluksesta. Lämminhenkisessä kuvakavalkadissa pääsimme kurkistamaan niin everstien menneisyyteen kuin myös seitsemänvuotiseen palvelukauteen territoriossamme. Näihin vuosiin on mahtunut kaikenlaista! Sotahuudon jäähyväishaastattelussa pääsette syventymään everstien ajatuksiin kuluneista vuosista. Jäähyväishaastattelun löydät täältä.

Videota seurasi jäähyväiskokouksen virallinen osuus: everstien Patrick ja Anne-Dore Naudin eläkkeelle siirtyminen ja jäähyväiset. Osuuden johtivat komentajat Ted ja Debbie Horwood. Puheessa he kiittivät everstejä siitä, miten rakastavia upseereita he ovat olleet. He ovat aina palvelleet voimallisesti Jeesuksessa Kristuksessa, vaikka se ei ole tullut ilman uhrauksia. ”Olette saaneet kuitenkin samalla kokea suurta siunausta ja olette toimillanne todistaneet, että Jumalaan voi luottaa. Hän on pitänyt teistä aina huolen”, komentaja Debbie Horwood tiivisti. Komentaja Ted Horwood muistutti, että everstit ovat palvelleet upseereina yli 36 vuotta, ja se palvelu on ollut rakkautta: ”Kenraalin ja esikuntapäällikön puolesta haluamme todeta, että olette olleet siunaus. Olette koskettaneet tuhansia ihmisiä rakkaudellanne ja teoillanne.” Everstit saivat virallisen todistuksen eläkkeelle siirtymisestä sekä henkilökohtaisen kirjeen kenraali Brian Peddleltä. Virallisen osuuden komentaja Ted Horwood päätti yhteisellä rukouksella.

Kaikki kiitos Jumalalle

Juhla jatkui kapteeni Anneli Aavikin ja sotilas Evelin Aavikin herkällä musiikkiesityksellä. Tätä seurasi majurien David ja Anna Kotrikadzen välittämät terveiset ja lahjat Viron upseereilta kiitokseksi siitä kaikesta tuesta ja luottamuksesta, jota everstit ovat Viron Pelastusarmeijaa kohtaan osoittaneet.

Pääsihteeri Mayvor Wärn-Rancken välitti Suomen ekumeenisen neuvoston tervehdyksen eversteille. Tervehdyksessä pääsihteeri kertoi havainnostaan, miten paljon johtajuus Pelastusarmeijan kaltaisessa yhteisössä vaatii mukautumiskykyä ja nöyryyttää. Hän kiitti hedelmällisestä yhteistyöstä ja muisti everstejä SEN:n viirillä ja porvoolaisella suklaalla.

Harras tunnelma laskeutui kokouksen ylle kadettien Enni ja Robert Beckerin sekä Renno Rannamäen raamatunluvun aikana. Eversti Anne-Dore Naud lauloi kauniin sooloesityksen ”Rakkauden voima” kitaran kera ja piti lyhyen puheen, jossa kertoi, miten Jumala on ollut aina uskollinen. ”Kaikki kiitos Jumalalle!”

Tämän jälkeen eversti Patrick Naud nousi viimeistä kertaa saarnatuoliin territorion johtajana. Eversti aloitti saarnan jakamalla kuulemansa suomalaisen tarinan vanhasta Matista. Mattia ei ollut nähty viikkoihin kirkossa. Pastori vieraili hänen luonaan. He istuivat hetken hiljaisuudessa, kunnes pastori nojautui poimimaan takasta hehkuva hiilen. Kumpikaan ei sanonut sanakaan. Kun hiilen hehku sammui, pastori lähti. Viikon päästä Matti oli palanut takaisin kirkkoyhteyteen. Hän oli ymmärtänyt, että on tärkeää olla läsnä Jumalan lämpimässä läsnäolossa. Eversti kehotti meitäkin antamaan Pyhän Hengen ja rakkauden lämmittää sydäntämme!

Saarnaa seurasi rukoushetki, jonka aikana esitettiin koskettavat yhteislaulut ”Usein piikit pistelevät” ja ”On sielu täynnä riemua”. Majuri Saga Lippo siunasi tilaisuuden, ja juhlaväki siirtyi yhteisen kahvipöydän ääreen.

Jumalan siunausta everstien Patrick ja Anne-Dore Naud eläkepäiville!

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen

Katso kuvakavalkadi jäähyväiskokouksesta