Julkaistu 16.10.2021 09:00

Leirimummit – hyvän ilmapiirin airuet

Pelastusarmeijassa on monia tapoja toimia vapaaehtoisena. Näin vuoden loppupuolella ilmeisin on vuoro joulupatavahtina. Kesä kuitenkin taas saapuu ajallaan, ja Nummelan lomakoti tarjoaa mielenkiintoista vapaaehtoistoimintaa. Yksi suloisimmista tavoista on tulla lomakodille leirimummiksi tai -vaariksi! Olisiko tässä ensi kesälle mielekäs idea?

Viime kesänä Nummelan lomakodilla päästiin viettämään kesäleirejä perinteisempään tapaan koronatartuntamäärien laskiessa ja rajoitusten sopivasti helpottaessa. Kesäisessä säässä vietettiin aurinkoisia leiripäiviä, ja jälkeenpäin kotiin palasi iloisia lapsia sekä väsyneitä, mutta tyytyväisiä työntekijöitä, kuten leirinjohtaja Kalle Hemminki.

– Olen Nummelan lomakodin monivuotinen kesäratsu, Kalle naurahtaa. – Kahdeksan vuotta sitten aloitin ohjaajana, ja tänä vuonna toimin leirinjohtajana.

Kesä 2020 oli hyvin erikoislaatuinen pandemian pakottaessa erikoisratkaisuihin. Poikkeuskesästä voit lukea artikkelista ”Kesäleirit virkistyksenä ja hengähdystaukona”, joka löytyy Sotahuudosta 5/2021 ja kotisivuiltamme. Yhtenä poikkeuksellisena toimena olivat Lomakodin leirijengin YouTubeen tuottamat videot. Kalle oli vetämässä tätä projektia.

– Se oli hyvin opettavainen ja nopeasti reagoitava prosessi. Opimme paljon uutta. Lomakodilla ei ole omaa mediatiimiä, vaan me ohjaajat opiskelimme Youtube-tutoriaalien avulla videokuvausta, käsikirjoitusta ja editointia. Meillä oli erinomainen tiimi. Saimme myös lapsia mukaan videoille, mikä oli aivan mahtavaa. Aikaiseksi saamiimme tuotoksiin olen varsin tyytyväinen, Kalle kertoo hymyillen.

Sukupolvet ylittävää huomiota

Tässä numerossa puhumme paljon isovanhemmuudesta. Nyt on esittelyssä toisenlainen tapa ”mummoilla”. Miten olisi kiva kesäkokemus leirilasten kanssa? Nummelassa on kautta vuosien ollut vapaaehtoisina avustajina leirimummeja ja -vaareja.

– Toiminnalla on pitkät juuret. Leirimummeja on aina löytynyt tiluksilta, Kalle naurahtaa. – Olen kuullut, että 2010-luvun alussa täällä on ollut useampikin aktiivinen leirimummi. Mutta kuten nimestäkin kuuluu, niin jossain vaiheessa ikä tulee vastaan.

Mummit ja vaarit voivat olla monessa mukana. Hyvässä fyysisessä kunnossa olevat voivat osallistua lapsiryhmien toimintaan. Leirimummin tai -vaarin omien toiveiden mukaisesti siihen voi sisältyä ohjelmavastuuta, uimavalvontaa, leirin arjessa mukana olemista ja lasten kohtaamista.

– Suurelta osin leirimummin tehtävä on mukana istumista, lasten tarinoiden kuuntelemista ja pään silittämistä, Kalle toteaa hymyillen.

Jos fyysinen kunto ei riitä lapsiryhmän mukana olemiseen, voi myös avustaa esimerkiksi puutarhassa tai muissa arjen askareissa.

– Ymmärtääkseni suurin osa verhoistamme on leirimummojen ompelemia, Kalle naurahtaa. – He ovat myös osa yhteisöämme, he kohtaavat työntekijöitä ja juttelevat kahvipöydässä. Leirimummius tarjoaa monenmuotoisia mahdollisuuksia.

Mummien ja vaarien vaikutus lomakodin ilmapiiriin on hyvin positiivinen. Lapset kaipaavat ja arvostavat sukupolvet ylittävää huomiota, ja leirimummot ovat saaneet kuulla lapsilta mitä erilaisimpia tarinoita.

– Vaikka meillä on mittava ohjaajaresurssi, niin ohjaaja on vastuussa monista lapsista, joten hän harvoin pystyy pysähtymään yhden lapsen kohdalle kovin pitkäksi aikaa. Tuolloin leirimummo on suureksi avuksi voidessaan jäädä istumaan hiekkalaatikon kulmalle ja olemalla läsnä.

Mummeilta itseltään tullut palaute on ollut positiivista, ja moni on palannut vapaaehtoistehtäviin kesä toisensa jälkeen.

Opastus tehtävään

Alkoiko leirimummous kiinnostaa? Silloin kannattaa suunnata osoitteeseen pelastusarmeija.fi/lomakoti ja ilmoittautua vapaaehtoiseksi aikuiseksi.

– Olemme kaikkiin ilmoittautuneisiin yhteydessä. Me myös koulutamme kaikki vapaaehtoisemme, joten kenenkään ei tarvitse huolestua, että joutuisi tehtävään kylmiltään. Ensin saa rauhassa tutustua meihin ja yhteisöömme, ja sitten pääsee hommiin, Kalle opastaa.

Leirimummouden ja -vaariuden ohella lomakoti tarjoaa myös muita mahdollisuuksia toimia vapaaehtoisena. Leiriapulaiset eli apparit ovat tärkeitä. He ovat nuoria, jotka ovat auttamassa leirillä erilaisissa tehtävissä. Nuoret pääsevät viettämään myös omaa kivaa aikaa leirillä. Heitä luotsaavat vapaaehtoiset appariaikuiset, ja siihen tehtävään on aina tarve ja ilo saada uusia ihmisiä.

– Meillä on täällä myös mittavat puutarhatilukset, joiden hoitamisesta innostuneet voivat ottaa yhteyttä. Täällä on monenlaista tehtävää, kaikenlaista puuhailtavaa löytyy, Kalle vinkkaa.

Pyydän Kallea lopuksi tiivistämään, mikä on se Nummelan henki, miksi kannattaisi lahjoittaa aikaansa:

– Pyrimme siihen, että jokainen saa olla täällä sellainen kuin on – jokainen tulee hyväksytyksi omana itsenään. Haluamme olla yhteisö, joka päivittäin nostaa toisia ja löytää toisista hyvää. Haluamme tarjota jokaiselle lapselle, työntekijälle ja vapaaehtoiselle paikan, jossa on hyvä olla ja jossa saa kasvaa ihmisenä.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Nummelan lomakoti

Hae leirimummiksi tai -vaariksi: pelastusarmeija.fi/lomakoti


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä