Julkaistu 6.5.2022 13:43

Pelastusarmeija tarjoaa humanitaarista apua Ukrainan sodasta kärsiville

Raskaat taistelut jatkuvat Ukrainan itäisissä ja eteläisissä osissa. Vakava humanitaarinen kriisi pahenee.

Helmikuun 24. päivän jälkeen lähes 12,8 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kodistaan joko ulkomaille tai maan sisäiseksi pakolaiseksi.

Auttamista ympäri Euroopan

Pelastusarmeija jatkaa ihmisten auttamista Venäjän hyökkäyksen aiheuttamassa humanitäärisessä kriisissä. Pelastusarmeija ymmärtää, että Venäjällä kaikki eivät tue sotaa tai ole vapaita ilmaisemaan vastustustaan ja että Venäjällä asuu myös ukrainalaisia. Pelastusarmeija on auttanut pakolaisia kahta lukuun ottamatta kaikissa eurooppalaisissa maissa, joissa se toimii, antamalla ruoka-apua, terveystarvikkeita, käytännön neuvontaa ja hengellistä tukea. Kuten aina, apua annetaan syrjimättä kaikille tarvitseville.

Ukrainassa Pelastusarmeija jakaa ruokaa ja juomaa sekä tarvikkeita maan sisäisille pakolaisille. Lviviin on saapunut paljon pakolaisia, ja Pelastusarmeija on saanut toimitettua kolmeen osastoon tarvikkeita. Pelastusarmeijan upseerit palvelevat suurelta osin edelleen omissa osastoissaan. Naisilla ja lapsilla oli mahdollisuus lähteä turvaan Moldovaan, mutta valtaosa päätti jäädä. Ruokaa ja muita tarvikkeita on kuljetettu maahan Puolasta.

Sveitsissä Pelastusarmeija ylläpitää yhdessä Caritaksen kanssa pakolaisille työnvälityspalvelua, jonka kautta yli 1 000 ihmistä on jo saanut paikan

Paikallista apua, kansainvälistä yhteistyötä

Sveitsissä Pelastusarmeijalla on vastaanottokeskuksia ja majoituspaikkoja, joista suurimmassa on 1 000 huonetta. Vaateapua on jaettu Zürichissä ostokorttien ja kirpputorialennuskuponkien avulla.

Itä-Euroopan territorio pyrkii torjumaan ihmiskauppaa tiedottamalla asiasta monella kielellä julistein ja lehtisin kaikissa toimipisteissä.

Unkarin Pelastusarmeija järjestäytyi rajalle heti sodan alettua. Sveitsistä ja Itävallasta tulee niin henkilökuntaa kuin avustustarvikkeita Unkarin työn tueksi. Pakolaiset otetaan rajalla vastaan ja heille tarjotaan suojaa sekä henkistä ja hengellistä tukea. Budapestiin on saapunut Sveitsistä 55 lavallista tarvikkeita. Unkarissa Pelastusarmeijan henkilökunta on matkannut lähes 9 000 km ja käyttänyt viime viikkoina 1 500 tuntia Ukrainan pakolaisten auttamiseen.

Moldovassa Pelastusarmeijan osasto tarjoaa yhteistyössä viranomaisten kanssa palveluita ukrainalaisille naisille ja lapsille. Rakennuksessa on 90 yksityishuonetta. Pelastusarmeija tarjoaa vaatteita, ruokaa, pesulapalvelua sekä henkistä ja hengellistä tukea. Maaliskuussa Moldovan pelastusarmeijalaiset onnistuivat lähettämään ”humanitäärisen käytävän” kautta sairaalatarvikkeita rajan yli Ukrainaan, missä ne kuljetettiin Odessaan lasten tehohoito-osastolle. Sittemmin on tehty useita muita kuljetuksia.

Tukea ja turvaa

Itävallassa Pelastusarmeija auttaa sotaa paenneita yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa. Belgian pelastussotilaat ovat auttaneet nuorta ukrainalaisnaista matkustamaan Romaniasta Brysseliin, ja hänelle järjestettiin majoitus. Kaksi venäjää puhuvaa Pelastusarmeijan upseeria Bulgariasta oli neljän päivän ajan Romanian rajalla Punaisen Ristin apuna jakamassa ruokaa ja keskustelutukea.

Tšekin tasavallassa asuu jo noin 200 000 ukrainalaista, joten sinne odotetaan monia sukulaisten ja ystävien luokse tulevia. Pelastusarmeijalla on maassa jo ennestään sosiaalipalveluja, ja tukea ollaan valmiina tarjoamaan pakolaisille.

Tanskassa Tønderin kaupungissa lähellä Saksan rajaa valmistellaan projektia. Maaliskuussa neuvottelut olivat kunnallisella tasolla, mutta Armeija on auttanut ohjelmatoiminnan kautta ja ruoka-apua antamalla.

Majoituspaikkoja ja välttämättömyystarvikkeita

Ranskan Le Havressa Pelastusarmeija on virallisesti vastuussa Ukrainan pakolaisten sosiaalisesta auttamisesta sekä vastaanottokeskusten että pysyvämmän majoituksen osalta.

Georgian Pelastusarmeija toivottaa Ukrainan pakolaiset tervetulleeksi. Batumissa ja Tbilisissä apuun kuuluu ruokapaketteja, hygieniatarvikkeita, vaatteita ja peittoja. Berliinissä Saksassa pakolaisia ollaan vastassa rautatieasemalla. Ihmisille on tarjottu majoituspaikkoja, aterioita, pesulapalvelua, hygieniatuotteita, keskustelua ja välittämistä.

Huhtikuussa Ateenassa Kreikassa aloitettiin projekti, jossa konfliktia paenneet saavat käytännön apua sekä neuvoja ja ohjausta kotoutumiseen. Ukrainan pakolaisille on myös annettu kännyköiden sim-kortteja ja ostokortteja ruokakauppoihin. Latviassa ja Liettuassa pakolaisille on annettu ruoka- ja muuta apua. Lasten toimintaa on laajennettu, jotta pakolaislapset on saatu mukaan.

Maaliskuun lopulla Pelastusarmeija otti vastuulleen yhden Norjan suurimmista pakolaismajoituskeskuksista, jonne voidaan majoittaa 700 Ukrainan pakolaista kerrallaan. Pakolaiset voivat majoittua keskuksessa kaksi kolme kuukautta, minkä jälkeen kunta tarjoaa heille pysyvän asuinpaikan. Keskuksessa tarjotaan neljä ateriaa päivässä, terveyspalveluja, toimintaa lapsille sekä kouluopetusta esi- ja alakouluikäisille.

Espanjassa Pelastusarmeija on tarjoutunut auttamaan viranomaisia mm. ruokajakelun ja väliaikaisen majoituksen osalta Deniassa ja Coruñassa. Hollannissa Pelastusarmeija tukee ukrainalaisia pakolaisia majoittavia perheitä ja hallinnoi useita suojamajoituspaikkoja.

Kansainvälisen Pelastusarmeijan raportti