Julkaistu 12.5.2021 07:00

Pelastusarmeijan hengellinen työ: Kaikki rakentuu pelastuksen ympärille

Territoriomme naistyön presidentti ja hengellisen elämän johtaja, eversti Anne-Dore Naud, johdattaa meidät Pelastusarmeijan hengellisen toiminnan perustuksiin, missioon ja tavoitteisiin. Eversti Anne-Dore Naud kertoo myös toimestaan territoriomme hengellisen elämän johtajana ja tähän tehtävään liittyvistä tavoitteista ja suuntaviivoista.

Vakuutus, uskomme ja Pelastusarmeijan missio

Pelastusarmeija ei olisi Pelastusarmeija ilman sen vahvaa uskoa Jeesukseen Kristukseen! Samasta syystä emme voi määritellä kansainvälistä liikettämme kertomatta, että se perustuu Sanaan – Raamattuun – Jumalan Pyhän Hengen toimintaan nykypäivänä kaikkien niiden elämässä, jotka ovat asettaneet toivonsa Jeesukseen Kristukseen.

Uskollamme on historia. Se perustuu 11 uskonkappaleeseen, jotka juontuvat reformaatiosta ja joita Pelastusarmeijan teologit ovat vuosien saatossa määritelleet ja uudelleenmääritelleet Pelastusarmeijan kenraalin alaisuudessa.

Pelastusarmeijalla on selkeä missio. Se on evankelinen osa maailmanlaajuista kristillistä kirkkoa. Sen sanoma perustuu Raamattuun. Sen työtä motivoi Jumalan rakkaus. Sen tehtävä on julistaa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta ja kohdata ihmisten tarpeet hänen nimessään ilman mitään erottelua.

Pelastusarmeijan jo edesmennyt tunnettu upseeri, komentaja Charles Péan on kerran sanonut: ”Koko liikkeemme rakentuu Pelastuksen ympärille. Se on tavoitteemme, johon ohjaamme kaiken energiamme, voimavaramme ja toimintamme. Olemme ja haluamme aina olla armosta ja Jumalan kutsusta Pelastusarmeija.”

 Jumalan rakkaus maailmaa kohtaan

Koko uskomme perustuu liittoon Jumalan ja miesten sekä naisten välillä, johon viitataan ensin Raamatussa, sitten Jeesuksen seuraajien, opetuslasten ja apostolien, tarinassa. Ihmisten kohtalokkaissa kertomuksissa Jumala on astunut esiin näyttääkseen valtavan rakkautensa luomakuntaa ja ihmisiä kohtaan. Luomakunta on syntynyt Jumalan pyhyydestä ja rakkaudesta. Tällä pyhyydellä ei ole mitään tekemistä synnin kanssa. Pyhyys on puhtautta ja rakkautta. Maailma, jonka nuori Jeesus kohtasi, ei valitettavasti edustanut enää Jumalan pyhyyttä. Syntiä oli kaikkialla ihmisten elämässä: epäoikeudenmukaisuutta, sortoa, köyhien hyväksikäyttöä... Eikä nykyihmisten elämä ole sen parempaa. Näemme ja kuulemme siitä tiedotusvälineistä. Oikeastaan ihmisen sydän ei ole muuttunut vuosien aikana: se on pysynyt samana. Siksi Jumala lähetti Jeesuksen maailmaan: muistuttaakseen, että maailma ei ole siinä tilassa, johon Jumala sen alun perin loi. Synti on saastuttanut ihmisten sydämet. Omana aikanaan Jeesus oli surullinen nähdessään ihmisten epäuskon ja pahuuden. Hänen tehtävänsä oli omalla esimerkillään ja elämällään tuoda maailmaan rakkautta, sovintoa ja toivoa. Ja niin hän myös teki!  ”Jeesus puhui taas kansalle ja sanoi: »Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo.” Joh. 8:12

Kertomus maailman pelastuksesta

Jeesus toi maailmaan sovinnon ja toivon omalla esimerkillään ja elämällään. Hän osoitti sen jo päivittäisissä rukouksissaan: Jeesuksella oli läheinen suhde isäänsä, ja Jumalan Pyhä Henki oli hänen yllään. Hän varttui ihmisten keskuudessa ja oppi heidän elämästään. Hän piti työssään huolta niin monista ihmisistä.. Hän oli myötätuntoinen kaikkein heikoimmassa asemissa olevia ja hyljeksittyjä kohtaan. Hän oli itse asiassa Jumalan rakkaus aikansa maailmassa. Jeesus toi koko maailmaan sovinnon ja toivon antaessaan henkensä kärsivän ihmiskunnan puolesta: miesten, naisten, lasten puolesta, jotka olivat valitettavasti joutuneet synnin uhreiksi, ikään kuin viruksen tuhoamiksi. Ensimmäiset kristityt, Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen silminnäkijät, vahvistivat sen, mitä oli vuosia sitten kirjoitettu Vanhan testamentin profetioihin. ”Vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” Jes. 53:5

Keskeinen kysymys: ”Oletko uudestisyntynyt?”

Pitkään pelastusarmeijalaisten, upseerien ja sotilaiden, hautakiviin oli tapana merkitä kaksi syntymäpäivää. Ensimmäinen oli varsinainen syntymäpäivä. Toinen oli päivä, jolloin he olivat henkilökohtaisesti kohdanneet Jeesuksen ja vakuuttuneet siitä, että Jeesus oli Jumalan poika, kuolleista noussut, joka antoi ristillä oman henkensä toisten puolesta antaen kaikkien synnit anteeksi.  

Tämä toinen kokemus – joka voi joidenkin kohdalla viedä aikaa – on vielä nykyäänkin hyvin tärkeä: silloin ihminen huomaa, että Jumalan Pyhä Henki puhuttelee häntä ja ohjaa hänen päivittäistä elämäänsä.

”Jeesus vastasi: ’Totisesti, totisesti: jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Mikä on syntynyt lihasta, on lihaa, mikä on syntynyt Hengestä, on henkeä. Älä kummeksu sitä, että sanoin sinulle: ’Teidän täytyy syntyä uudesti.’” Joh. 3:5–7

Kaikessa on kyse Jeesuksesta!

Kaikessa on aina ja edelleen kyse Jeesuksesta. Kristityt, upseerit, sotilaat ja Pelastusarmeijan jäsenet uskovat vahvasti hänen kuolemaansa ja ylösnousemukseensa sekä Jumalan Pyhän Hengen vaikutukseen heidän elämässään. He uskovat, että Jumala on kutsunut heidän palvelemaan kärsivää ihmiskuntaa rakastaen, niin kuin Jeesuskin teki.

Etusijalla henkilökohtainen liitto

Upseerit eivät ole vain ”työntekijöitä”. He ovat saaneet voimakkaan kutsun toimia Pelastusarmeijan upseereina ja solmia liiton Jumalan kanssa. Sotilaat eivät ole vain ”vapaaehtoisia jäseniä” virkapuvussa, vaan he ovat sopineet liiton Jumalan kanssa. siviilijäsenet eivät ole vain palvelemassa toisia, hekin ovat sopineet liiton Jumalan kanssa.

He ovat kaikki henkilökohtaisesti sitoutuneet ylläpitämään ja kehittämään omaa hengellistä elämäänsä, läheistä suhdettaan Pelastajaansa ja Herraansa Jeesukseen Kristukseen.

He lukevat ja tutkivat Raamattua päivittäin ja pitävät mielessä kohdat, jotka vahvistavat heidän uskoaan ja rohkaisevat pysymään uskollisina Jumalalle, olemaan myönteisiä ja rakentavia rakkauden ihmisiä aikalaistensa seurassa ja omissa yhteisöissään. He rukoilevat säännöllisesti kiitollisin ja onnellisin sydämin, ylistävät ja kirkastavat Jumalaa, pyytävät häneltä armoa ja virheiden anteeksiantoa sekä Pyhän Hengen johdatusta päivittäisessä elämässään ja maanpäällisellä matkallaan.  He pyytävät Jumalaa myös koskettamaan ja siunaamaan tuttuja ihmisiä ja niitä, jotka kärsivät sairauksista, masennuksesta, epäonnistumisista ja murheista; Jumalalle voi viedä niin monia rukousaiheita!

Evankelinen liike

Pelastusarmeijan jäsenillä on palava halu levittää uskoaan Jeesukseen sekä kertoa Jumalan Hengen ylösnousemusvoimasta, joka voi uudistaa koko elämän ja antaa toivoa. He tekevät sen ”pelastusarmeijalaisittain” esimerkiksi ulkoilmakokouksissa torvisoittokunnan, kuoron, tamburiini- ja kitaraesityksen säestämänä... tai näytelmän tai musikaalin tai monen muun luovan idean muodossa... he tekevät kaikkensa evankeliumin levittämiseksi sekä kertoakseen ja todistaakseen Jumalan rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan.

Kärsivän ihmiskunnan palveleminen

Pelastusarmeijan perustajat William ja Catherine Booth eivät olleet sekavia haaveilijoita, he olivat visionäärejä! He näkivät Jeesuksessa jonkun, joka halusi toteuttaa Jumalan rakkautta käytännössä; jonkun, joka halusi toimia hyljeksityimpien puolesta; niiden, jotka ovat eksyneitä, haavoittuvaisia ja köyhiä. He sanoivat: ”Meidän pitää jatkuvasti ja ensisijaisesti näyttää Jeesuksen myötätuntoista rakkautta maailmalle!”

Tästä syystä he alkoivat nopeasti – kristillisten missioasemien/osastojen lisäksi – avata ja kehittää terveydenhuollon, koulutuksen ja sosiaalisen työn toimipisteitä auttaakseen kärsivää yhteiskuntaa: nykyisin Pelastusarmeija toimii 132 maassa.

Pelastusarmeija ei ole vain evankelinen liike tai vain sosiaalinen järjestö, se on näiden kahden yhdistelmä: usko ja toiminta, kansainvälinen kirkko ja hyväntekeväisyysjärjestö.

Hengellisen elämän kehittämisen suuntaviivat

Hengellisen elämän kehittämisen tavoitteet ja tulokset vuodelle 2020–2021 ovat hengellinen herääminen ja kasvu territoriossa. Tavoitteiden ja tuloksien tueksi ja saavuttamiseksi on asetettu kolme suuntaviivaa.

Ensiksikin hengellisesti rikastavien, Kristuksen kaltaisuutta edistävien tapahtumien suunnittelu ja/tai johtaminen: järjestämme kaksi hiljaista päivää (hengellistä retriittiä) vuodessa, ja tuemme territorion johtajistoa vuotuisen Sanan päivän sekä rukoustapahtumien ja jumalanpalvelusten järjestämisessä.

Toinen on hengellistä elämää kehittävien työkalujen tarjoaminen: Hengellisen elämän kehittämiseen soveltuvia materiaaleja ovat raamattuopetukset, rukousmateriaalit, kirjat, kuten Called to be God’s people, Mestarin kädessä, Yksi Armeija, Army On Its Knees, Jeesuksen Kristuksen sotilas ja Day by Day Call to Mission.

Osallistumme materiaalien kehittämiseen paikalliseen kontekstiin sopivaksi.

Kolmas suuntaviiva on hengellisen elämän kehittämisen pitäminen keskiössä: Rohkaisemme kaikkia työpisteitä järjestämään säännöllisiä raamattuopetuksia ja rukouskokouksia. Hengellisen elämän kehittämisen johtaja on hallintoneuvoston ydinjäsen, joka auttaa pitämään yllä hengellisen elämän keskeistä asemaa. Hengellisen elämän johtaja on hengellisen huolenpidon komitean puheenjohtaja. Komitean tehtävänä on antaa tietoa ja raportteja hallintoneuvostolle: arvioida vision, mission ja strategian hengellisiä osa-alueita ja antaa niihin liittyviä suosituksia, arvioida ja hengellisen hyvinvoinnin tunnuslukuihin liittyvien mittareiden muokkaamista ja antaa niihin liittyviä suosituksia sekä aktiivisesti tunnistaa ja arvioida liikkeen hengelliseen elämään liittyviä riskejä, ongelmia tai huolenaiheita.

Hengellisen elämän johtaja

Täällä ollaan! Kuten otsikkokin sanoo,  hengellisen elämän johtajan tavoite on varmistaa, että Jumalan Henki voi vapaasti puhaltaa jokaisen Suomessa ja Virossa toimivan upseerin, sotilaan ja Pelastusarmeijan jäsenen sydämeen ja elämään ja että Jeesuksen rakkaus on jatkuvasti tehtävämme keskiössä, koska sille perustalle tulee rakentua kaikki, mitä teemme.

Tehtäväni on rohkaista, mahdollistaa ja arvostaa jokaisen pelastusarmeijalaisen, upseerin, sotilaan ja jäsenen hengellisen elämän kehitystä, sen syventämistä ja kasvattamista. Rukouksen (An Army on its Knees), Raamatun (People of the Word), teologisen pohdiskelun, mission ja hengellisyyden tulisi aina vaikuttaa myönteisesti kaikkien pelastusarmeijalaisten hengelliseen kasvuun.

On suuri siunaus ja etuoikeus palvella Herraa tässä roolissa territoriossamme. Tämä on iso ja myös nöyräksi tekevä tehtävä. Ymmärrän, että toimin myös esimerkkinä toisille pelastusarmeijalaisille. Minun täytyy suhtautua vakavasti oman hengellisen elämäni kasvattamiseen, sitoutumiseeni syventää ja laajentaa suhdettani Jumalaan Pyhän Hengen voimaannuttavan ja uudistavan läsnäolon kautta. Luotan siihen, että Jumala on jatkossakin uskollinen ja antaa minun kasvaa hengellisesti niin kauan kun olen sitoutunut pyrkimykseeni syventää suhdettani häneen.

Kutsun sinua pysymään kanssani lähellä Jeesusta ja antamaan hänen uudistaa sekä sinua että minua yhä enemmän hänen kaltaisekseen (2. Kor. 3:18). Olen vakuuttunut, että Jumala kuulee rukouksemme ja tekee jotain suurta Armeijassamme ja territoriossamme – hänen kunniakseen!

Siunausta!

Anne-Dore Naud
everstinaistyön presidentti
hengellisen elämän johtaja

Kuvat: Pelastusarmeijan kuva-arkistot, Gerd Altmann, Halfpoint, Christine Schmidt, TSA Canada, Esa Nenonen  & Toni Kaarttinen



Pelastusarmeijan usko pähkinänkuoressa

Uskomme perustuu seuraaviin keskeisiin kohtiin:

  • Me uskomme, että Vanhan ja Uuden testamentin kirjat ovat syntyneet Jumalan innoituksesta, ja että vain ne ovat kristillisen uskon ja toiminnan jumalallisena ohjeena.
  • Me uskomme, että on olemassa ainoastaan yksi Jumala, joka on aivan täydellinen, kaiken luoja, ylläpitäjä ja hallitsija ja johon ainoaan uskonnollisen palvonnan tulee kohdistua.
  • Me uskomme, että jumaluudessa on kolme persoonaa – Isä, Poika ja Pyhä Henki, jotka ovat olemukseltaan yhtä, voimassa ja kunniassa yhdenveroiset.
  • Me uskomme, että Jeesuksen Kristuksen persoonassa ovat yhtyneinä jumalallinen ja inhimillinen luonto niin, että hän on todellinen ja oikea Jumala ja todellinen ja oikea ihminen.
  • Me uskomme, että ensimmäiset vanhempamme luotiin viattomiksi, mutta että he tottelemattomuutensa kautta menettivät puhtautensa ja onnensa ja että heidän lankeemuksensa tähden kaikki ihmiset nyt ovat syntisiä, kokonaan turmeltuneita ja sellaisina syystä Jumalan vihan alaisia.
  • Me uskomme, että Herra Jeesus Kristus on kärsimyksensä ja kuolemansa kautta suorittanut sovintotyön koko maailman puolesta niin, että jokainen, joka tahtoo, voi pelastua.
  • Me uskomme, että katumus Jumalan edessä, usko Herraamme Jeesukseen Kristukseen ja uudestisyntyminen Pyhän Hengen kautta ovat välttämättömät ehdot pelastukseen.
  • Me uskomme, että me tulemme armosta vanhurskautetuiksi uskon kautta Herraamme Jeesukseen Kristukseen ja että sillä, joka uskoo, on siitä todistus omassa itsessään.
  • Me uskomme, että pelastettuna pysyminen riippuu jatkuvasta kuuliaisesta uskosta Kristukseen.
  • Me uskomme, että kaikkien uskovaisten etuoikeutena on tulla kokonaan pyhitetyiksi ja että koko heidän henkensä, sielunsa ja ruumiinsa voi säilyä ”nuhteettomana meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen”. (1. Tess. 5:23)
  • Me uskomme sielun kuolemattomuuden, ruumiin ylösnousemisen, maailman lopulla tapahtuvan yleisen tuomion, vanhurskaiden iankaikkisen onnen ja pahojen ikuisesti kestävän rangaistuksen.


Haluatko syventyä kristilliseen uskoomme?

Opin käsikirja

Kirjassa on 362 sivua hyvää luettavaa kristillisestä uskostamme. Kannattava hankinta jokaiselle sotilaalle, siviilijäsenelle ja muuten Pelastusarmeijan kristillisistä arvoista kiinnostuneelle.

Hinta: 8 € ja postikulut

Tilaukset: [email protected] ja (09) 681 2300 / kauppaosasto 


    Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

    Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

    Tilaa Sotahuuto tästä