Julkaistu 23.11.2022 09:00

Raamatun naiset: Rahab – huonomaineinen nainen

 
​Tänä vuonna vietetään Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlaa Suomessa. Juhlistamme tätä sarjalla, jossa kansainvälisen ja kotimaisen naistyön ansiokkaat naiset tutustuttavat meidät Raamatun tärkeimpiin naisiin.

Rahab – huonomaineinen nainen

Joosua 2:1–24, 6:1,22–25

Jos Jumala päättäisi tuhota maasi ja pelastaa vain yhden ihmisen, kuka se olisi? Joosuan 2. luvussa kerrotaan, miten Jumala valitsee epätavallisen naisen pelastamaan Jerikon tuhoutumiselta. 

Joosua lähetti kaksi vakoojaa tutkimaan Jerikoa. Vaikka Jumala oli luvannut Joosualle voiton, oli silti tärkeää valmistautua valloitukseen huolellisesti.

Rahab on seksityöläinen. Miksi juuri Rahab huomaa vakoojat? Tunsiko hän jotain sisimmässään – johdattiko Jumala hänet pyytämään vakoojat kotiinsa? Jumala tutkii nykyäänkin kaupunkien pimeitä kujia löytääkseen portot ja huumekauppiaat ja näyttääkseen heille tien pelastukseen. Rahab ei voinut itse pelastaa itseään – vakoojien täytyi löytää hänet ja kertoa hyvät uutiset. Kenen luokse Jumala haluaa sinut lähettää kertomaan hyvät uutiset?

Löytynyt totuus

Rahab oli turmeltuneen kaupungin asukas, olosuhteet eivät olleet ihanteelliset uskoontulolle. Rahab oli kuitenkin kuullut, miten Israelilaiset olivat paenneet Egyptistä, ylittäneet Punaisenmeren ja voittaneet taistelun amorilaisia vastaan.

Rahab oli löytänyt oikean, pelastavan totuuden: ”sillä Herra, teidän Jumalanne, on sekä taivaan että maan valtias” (Joos. 2:11). Tämä mielenmuutos, usko ja toiminta pelastivat Rahabin perheineen. Kun tulemme Jeesuksen Kristuksen luo, menneisyydellämme ei ole enää merkitystä: kaikki, jotka uskovat, saavat “uuden alun”. Kaikista tulee samalla tavalla Jumalan lapsia (Room. 1).

Petturuus hyvän puolesta

Kuningas lähetti omat miehensä Rahabin luokse. He vaativat Rahabia luovuttamaan vakoojat, mutta hän päätti suojella heitä. Hänen petturuutensa on tuomittavaa, mutta hän teki tarvittavan pelastaakseen vakoojien hengen (jae 4). Hän valehteli suojellakseen Jumalan miehiä. On tärkeää, että jätämme Rahabin toiminnan tuomitsemisen Jumalan käsiin. Olisiko Jumala voinut tehdä toisin?  Ehkä – mutta ei tehnyt.

Uskossaan vahva

Kuninkaan miesten lähdettyä Rahab meni vakoojien luo katolle, missä he piileskelivät pellavakimppujen alla. Rahab pelastaa heidät useammallakin tavalla. Katso jae 9: ”Minä tiedän, että Herra on päättänyt antaa teille tämän maan.”

Miten kanaanilainen prostituoitu saattoi tietää Jumalasta? Syy on ilmestys. Jumala oli näyttäytynyt Rahabille, joka oli tullut uskoon. Jakeessa 11 on kaikkein järkyttävin toteamus: ”sillä Herra, teidän Jumalanne, on sekä taivaan että maan valtias.”

Rahab oli vain kuullut Jumalan tekemistä ihmeistä, mutta puhui niistä suuremmalla varmuudella kuin israelilaiset, jotka olivat nähneet ne omin silmin. “Autuaita ne, jotka uskovat, vaikka eivät näe.” (Joh. 20:29).

Perheensä sankari

Rahab ei ollut vain Jumalan sankari, vaan myös perheensä sankari. Hän otti uskossaan toiset huomioon (jae 13). Hän pelasti toiminnallaan koko perheensä. Hän ei luovuttanut! Kuinka määrätietoisesti toimimme oman perheemme puolesta?

Jerikon valloitus

Vakoojat vannoivat oman henkensä kautta suojelevansa Rahabia ja tämän perhettä. Jakeessa 18 kerrotaan, että Rahab auttoi miehet alas kirkkaanpunaisella köydellä. Miksi kirkkaanpunainen köysi? Edustiko se pääsiäislammasta? Kristuksen kuolemaa?

Joosuan kirjan 6. luvussa Jerikon valloituksen tapahtumat etenevät: 7 pappia, 7 trumpettia, 7 päivää, 7 kertaa äänetön marssi ympäri kaupungin. Numero 7 muistuttaa, että voitto oli Jumalan näkökulmasta sinetöity. Viimein Joosua antaa uuden määräyksen: “Kohottakaa sotahuuto! Herra antaa kaupungin teidän käsiinne.” (jae 16) Sinä hetkenä Jumalan tahto oli tapahtunut. Vain Rahab ja hänen seurassaan olevat pelastuivat (Joos. 6: 17). Joosua jätti Rahabin henkiin, ja tämän suku elää Israelissa edelleen (Joos. 6:25). Mikä nainen!

Eikä siinä vielä kaikki!

Rahabin tarina on ihmeellinen kertomus yhteiskunnan syrjimän ihmisen uskosta. Jaakobin kirjan 2:25 viitataan Rahabiin esimerkkinä henkilöstä, jonka usko saa tekemään hyviä asioita. Heprealaiskirjeessä 11:31 hänet puolestaan mainitaan uskon sankarina. Rahab on Jeesuksen esiäiti (Matt. 1:5).

Pohdi, mitä sellaista sinä olet tehnyt, joka on saanut sinut tuntemaan itsesi arvottomaksi? Me emme varmaan olisi valinneet Rahabia, mutta Jumala valitsi hänet, koska rakasti häntä. Jumala rakastaa sinua yhtä paljon. Et ole tehnyt mitään niin kauheaa, etteikö Jumala edelleen rakastaisi sinua (Room. 8:38).

Jumala ei piittaa siitä, kuka sinä olit. Hän välittää siitä, kuka sinä olet ja millaiseksi olet Jumalan hengen voimasta tulossa. Tee kuin Rahab – heitä punainen nauha ja sano ”Herra, tässä olen!”

Wendy Swan
eversti



Wendy Swan
eversti

Eversti Wendy Swan on syntyään kanadalainen ja omasta halustaan maailmankansalainen, joka on toiminut 25 vuotta kansainvälisissä määräyksissä. Wendy suhtautuu intohimoisesti Jumalan Sanaan ja sen uudistavaan voimaan. Wendy palvelee nyt kansainvälisen oikeuden-mukaisuuden komission johtajana, kansainvälisen moraalisten ja sosiaalisten asioiden neuvoston puheenjohtajana ja kansainvälisen teologisen neuvoston jäsenenä. Hänelle on tärkeää tukea naisia ja tyttöjä sukupuolten tasa-arvon toteuttamisessa. Wendy rakastaa musiikkia, matkustamista, puutarhanhoitoa ja leipomista hyväntekeväisyyteen.

– Minulla on ihania muistoja Suomesta vuodelta 2017. Kävin ensimmäistä kertaa saunassa, nautin syvällisistä keskusteluista ja maailman parhaista perunoista ja vietin aikaa Sanan äärellä. Afrikkalaisen sanonnan mukaan ”naiset ovat seurakunnan selkäranka”. Uskon sen pitävän paikkansa myös Pelastusarmeijassa Suomessa. Kiitos, että olette pysyneet uskollisina Jumalalle ja halullenne toimia oikeudenmukaisesti sekä sitoutumisestanne muuttaa maailmaa, jossa on niin paljon kärsiviä. Jumala tulee siunaamaan työnne ja pitämään teidät lähellä sydäntään. Jumalalla on suuria suunnitelmia teidän varallenne –  suurempia kuin olette voineet kuvitella.  ”Luottakaa, että Henki tulee ne vielä näyttämään!” Ef. 3:20. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä