Julkaistu 18.10.2022 15:00

Satavuotiasta naistyötä juhlittiin riemulla

Pelastusarmeijan naistyön 100-vuotisjuhlavuosi huipentui 14.–15. lokakuuta territorion yhteisiin naistenpäiviin ja Hedvig-päivän juhlakokoukseen. Juhla toi naiset – ja myös miehet – iloiseen yhteyteen.

Naistyön satavuotisjuhlallisuudet alkoivat territorion yhteisillä naistenpäivillä Radisson Blu Seaside -hotellissa Helsingissä. Tämä miellyttävä ja hengellisesti ravitseva kaksipäiväinen juhla toi yhteen 80 naista kautta territorion, niin Suomesta kuin Virosta.

Perjantaina naistenpäivät alkoivat tervetulokokouksella, jonka ohjelma koostui rukouksesta, draamasta, tutustumisleikistä ja ylistystanssista. Draamassa kuvattiin tositarinaa, jossa vähäosainen, elämässä heitteillä oleva nainen vastaanottaa valkoisen ruusun paikallisen kotiliiton johtajalta. Tämä pieni ystävällinen ele avaa naisen sydämen ja auttaa häntä arvostamaan itseään ja löytämään elämän Kristuksessa.

Ilta päättyi yhteiseen illalliseen ja iltahetkeen rukouksen, laulun ja hartauden merkeissä. Illan ohjelmassa osallistujat myös esittäytyivät toisilleen ja kertoivat, miten he ovat löytäneet Jeesuksen sydämeensä.

Lauantain puhujavieraana oli kirjailija ja evankelista Maija Nyman. Puheessaan Maija puhui omasta elämäntarinastaan ja naisesta olemisesta, siitä miten naisena voi toimia erilaisissa tilanteissa. Hän nosti puheessaan myös esiin eri raamatunhenkilöitä ja kertoi heidän roolistaan naisina. Naistenpäivien tunnelma oli lämmin. Ihmiset iloitsivat jälleennäkemisistä, tutustuivat uusiin ystäviin ja nauttivat uskonsisarten välisestä yhteydestä.

Juhlat huipentuvat

Naistyön juhlapäivä huipentui Helsingin Temppelissä pidettävään Hedvig-päivän juhlakokoukseen. Lämminhenkisen kokoontumisen johti majuri Metti Saajoranta, ja puheesta vastasi naistyön presidentti, eversti Anne-Dore Naud

Kokous käynnistyi riemukkaasti kapteeni Anneli Aavikin johtaman tamburiiniryhmän esityksellä. Myös yleisö pääsi vetreyttämään lihaksiaan, kun kapteeni Tuula Takala ja kadetit Enni Becker ja Taina Kaikkonen johdattivat psalmin 100 äärelle psalmin sanoja mukailevin reippain liikkein.

Ylisihteeri, majuri Saga Lippo esitteli Hedvig von Haartmanin, jonka mukaan tämä juhlapäivä on nimetty. Hedvig oli oikea pioneeri, yksi Pelastusarmeijan perustajista Suomessa. Hän aloitti myös Sotahuudon julkaisun Suomessa.

Kapteeni Kaisu Leinon johtaman lauluryhmän kauniin ja koskettavan esityksen jälkeen oli tervehdysten vuoro. Saga Lippo jakoi Suomen evankelisen neuvoston pääjohtajan, Mayvor Wärn-Ranckenin tervehdyksen. Tervehdyksessään pääsihteeri totesi, kuinka tärkeää on, että eri-ikäiset naiset saavat kokoontua yhteen jakamaan hengellisen yhteyden, mutta saamaan myös henkistä tukea ja apua omaan elämäänsä.

Tätä seurasi kansainvälisen Pelastusarmeijan naistyön johtajan, komentaja Rosalie Peddlen videotervehdys. Videossa komentaja Peddle kiittää Jumalaa naisten herättämisestä kautta aikojen territoriossamme. Hän sanoi: ”Ajatelkaa naisia, jotka ovat olleet ennen meitä – 20, 50, 100 vuotta sitten! Olen varma, että nuo naiset olivat uskollisia Jumalan kutsulle, sitoutuneita julistamaan Sanaa ja vastaamaan ihmisten tarpeisiin. Ajatelkaa, mitä he ovat kestäneet – epidemioita, sotaa, talouskriisejä – mutta he tunsivat ja kokivat Jumalan voiton ja varustuksen. Nyt, vuonna 2022, tunnustamme perintömme olevan heidän uskollisuutensa ansiota! Katso ympärillesi – ajattele sisariasi ja tyttäriäsi uskossa – me seisomme ennen meitä eläneiden naisten harteilla. Me arvostamme heidän perintöään uskossa, sinnikkyydessä ja myötätunnossa.”

Komentaja kehotti myös kuulijoita olemaan yhteydessä toisiinsa todistusten ja raamattuopetuksen myötä paikallisesti ja digitaalisesti kautta Pelastusarmeija-maailman. Komentajan ajatuksia Pelastusarmeijan naistyöstä voit lukea myös Sotahuudon naistyön juhlanumerosta 10/2022. 

Seuraavaksi juhlassa palkittiin villasukkasuunnittelukilpailun voittajat. Marjatta Kariniemi voitti kilpailun. Kilpailussa palkituista henkilöistä ja voitokkaista sukista kerromme lisää tulevassa Sotahuudon joulunumerossa.

Suuri on hänen uskollisuutensa

Kokouksen kolehti kerättiin Pelatusarmeijan naistyön Auttava käsi -projektille, jonka kautta autetaan Mbagalan tyttökotia Tansaniassa. Ennen puhetta Kaisu Leino lauloi vielä yksinlaulun ”Siskoni”, jonka hän oli kirjoittanut erityisesti juhlaa varten. Laulun lähestyttävä sanoma resonoi varmasti kuulijoissa.

Puheessaan naistyön presidentti, eversti Anne-Dore Naud muistutti, että ensimmäinen kotiliitto kokoontui maailmalla 1907 ja Suomessa 1922. Kaikkien näiden vuosien aikana naiset ovat löytäneet uuden elämän Jeesuksessa, löytäneet yhteyden ja ilon palvella.

Everstin juhlapuheen ytimessä oli Jumalan uskollisuus. Valitusvirren 3:21–23 sanoin: ”Kuitenkin minä toivon ja odotan, sillä minä ajattelen tätä: Herran armoa on se, että vielä elämme, hänen laupeutensa ei lopu koskaan. Joka aamu Herran armo on uusi, suuri on hänen uskollisuutensa.” Eversti Anne-Dore Naud sanoi: ”Voimme aina tukeutua Jumalaan. Jumalan rakkaus ja myötätunto tarjotaan meille uutena joka päivä, ja se kantaa meitä niin elämän iloissa kuin suruissa. Jumalan rakkaus on loppumaton.”

Rukoushetken, territorion johtajan, eversti Patrick Naudin kiitossanojen ja loppurukouksen jälkeen juhlayleisö pääsi vielä nauttimaan kakkukahveista. Iloisen puheensorinan saattelemana on helppo toivottaa kaikkea hyvää naistyön seuraavalla sadalle vuodelle. ”Lopuksi siskot ja veljet – iloitkaa!”

Toni Kaarttinen 

Kuvat: Mira Vuorenpää ja Toni Kaarttinen  

Katso kuvakavalkadi Hedvig-päivästä


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä