Julkaistu 8.5.2019 06:00

Silkasta rakkaudesta…

Millaisia asioita teet vapaa-ajallasi tai huvin vuoksi? Kysymyksen voisi muotoilla toisellakin tapaa: "Mitä teet silkasta rakkaudesta?"

Urheilet tai liikut? Kokkaat? Siivoat tai teet kotitöitä? Hoidat puutarhaa? Neulot? Maalaat? Pelaat pelejä? Juttelet ystävien kanssa? Vai siemailet vain kahvia ja seuraat maailman menoa?

Oletko koskaan ajatellut, että samalla kun teet jotain, mitä rakastat tai jotain, mikä piristää sinua ja rikastuttaa päivääsi, voisit auttaa jotakuta toista ja vaikuttaa heidän päiväänsä tai elämäänsä?

Pelastusarmeijan upseerit muuttavat paikasta toiseen ja saavat kokemusta monista erilaisista töistä. Joitakin vuosia sitten minulla oli etuoikeus työskennellä kappalaisena koulutuskeskuksessa, jossa tuettiin 70 erityisaikuista ja -nuorta. Erityistarpeet liittyivät muun muassa fyysisiin vammoihin, ja joillain oli Downin tai Aspergerin oireyhtymä. Näiden vaikeuksien vuoksi he olivat monesti joutuneet kuulemaan: ”Et pysty siihen” – kun he olisivat tarvinneet vain rohkaisua ja luottamusta kykyihinsä! Keskuksessa työskenteli taitava tiimi, mutta paikka ei olisi toiminut tehokkaasti päivästä toiseen ilman monia upeita, taitavia ja kokeneita vapaaehtoisia, jotka antoivat aikaansa ja voimiaan. He auttoivat oppilaita tietokoneluokassa, työskentelivät heidän rinnallaan puutarhassa, ohjasivat lempeästi ja rohkaisivat kahvilassa tarjoilevia ja keittiössä kokkaavia.

Muistan erään kerran, kun oveltani kurkkasi vierailija ja pyysi tulla juttusilleni. Nainen kertoi, että hänen veljensä oli ollut yksi keskuksen ensimmäisistä oppilaista. He olivat ajatelleet, ettei veli pystyisi koskaan elämään itsenäisesti, mutta koulutuskeskuksessa hän oli oppinut kokkaamaan ja siivoamaan ja eli nyt itsenäisesti omassa asunnossaan. Oli mahtavaa saada kutsua henkilökunta ja vapaaehtoiset koolle ja kertoa heille, miten suuri vaikutus heidän työllään oli ollut – ei vain nuoren miehen elämään, vaan koko hänen perheensä elämään.

Miksi nuo ihmiset olivat ryhtyneet vapaaehtoisiksi? Silkasta rakkaudesta, silkasta ilosta – ja koska he halusivat vaikuttaa! Ja arvaa mitä? Vapaaehtoiset kertoivat, että he saivat takaisin yhtä paljon, elleivät enemmän kuin mitä olivat antaneet!

Oletko tylsistynyt, mietitkö mitä tekisit vapaa-ajallasi, tai miten sinä voisit vaikuttaa? Pystyisitkö antamaan osan ajastasi vapaaehtoistyölle? Tämän kuun lehti kertoo, millä tavoin vapaaehtoiset voivat vaikuttaa.

”Vapaaehtoisilla ei välttämättä ole aikaa – mutta heillä on tahtoa.”  – Elizabeth Andrew

Lyn Hills
everstiluutnantti
naistyön sihteeri

Kiinnostaako vapaaehtoistyö Pelastusarmeijassa?

pelastusarmeija.fi/vapaaehtoiseksi 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä