Julkaistu 22.1.2020 06:00

Taivaan, arjen ja bisneksen enkeleitä

Pelastusarmeijan sotilas Christian Karlsson on toiminut tämän syyskauden pääkaupunkiseudun joulupata-assistenttina. Christianin elämän kantava teema on yhteiskunnallinen ja sosiaalinen vastuu. Vapaaehtoistyössä hän on kohdannut niin vähävaraisia kuin tämän maailman kuninkaitakin.

Christian Karlsson on 30-vuotias Porvoon osaston sotilas. Christian on aina ollut kiinnostunut liiketaloudesta, ja hän on opiskellut kansainvälistä liiketoimintaa, myyntiä ja markkinointia. Hän on suorittanut myös yrittäjän ammattitutkinnon. Viimeiset kuukaudet Christian on työskennellyt Pelastusarmeijan päämajassa pääkaupunkiseudun joulupata-assistenttina.

Enkelit ovat olleet aina läsnä Christianin elämässä. Hän tuli uskoon enkelikokemuksen kautta:

– Ollessani 5-vuotias Jumala kutsui minut omakseen lähettämällä Herran enkelin. Muistan sen hyvin selkeästi. Äiti oli keittiössä tekemässä ruokaa, ja minä seisoin lastenhuoneen ikkunan äärellä. Katsoin taivaalle ja näin kolmemetrisen enkelin. Taivas oli täysin pilvetön ja se erottui selkeästi. Muistan ihailleeni sitä usean minuutin. Se oli hyvin pysähdyttävä hetki. Menin keittiöön ja kysyin äidiltäni: ”Näitkö sinäkin sen?” Palasin lastenhuoneeseen ja enkeli oli kadonnut.

– Tässä on sellaista ironiaa, että enkelit ovat olleet maallisemmin läsnä elämässäni siitä eteenpäin. Ennen nykyistä tehtävääni työskentelin kolme vuotta bisnesenkeleiden parissa. Bisnesenkelit auttavat startupeja eli aloittelevia yrityksiä kehittymään ja kasvamaan sparraamalla ja mentoroimalla.  Enkelithän ovat palvelevia henkiä. Ja sitten ovat vielä arjen enkelit, jotka tekevät pyyteettömästi hyvää.

Myös Pelastusarmeija tuli osaksi Christianin elämää jo hyvin nuorena.

– Porvoon osaston johtajat vierailivat koulussamme ja kutsuivat mukaan Armeijan lastentoimintaan. Olin silloin ensimmäisellä luokalla. Lähdin mukaan, ja siitä asti olen kokenut, että tämä on minun hengellinen kotini.

Vuonna 2011 Christian vihittiin Pelastusarmeijan sotilaaksi.

Palvelutyötä toisten hyväksi

Christian on ollut aina mukana myös Pelastusarmeijan vapaaehtoistehtävissä. Vuonna 2008 Porvoon osastossa alkoivat Majakka-tilaisuudet.

– Sinne kutsuttiin 100–130 vähävaraista ihmistä. Heille pidettiin hartaus ja annettiin ruokakassi. Se on ollut Porvoon tärkeimpiä ja näkyvimpiä sosiaalisen avustustyön muotoja. Majakka toimii edelleen, mutta hiukan uudistetulla konseptilla.

Vuonna 2010 Helsingin sosiaalipalvelukeskus, Soppa, aloitti opiskelijoiden ruokajakelun. Christian on palvellut siinä uskollisesti mukana alusta lähtien.

– Tänäänkin olen menossa!  Aina kun opiskelu tai työ on mahdollistanut, olen ollut mukana. Työnantajat ovat olleet hyvin myötämielisiä ja joustavia. He ovat arvostaneet Pelastusarmeijan tekemää avustustyötä. 

Vuosien saatossa Christian on myös nähnyt opiskelijoiden muuttuvat trendit.

– Nuoret ovat tulleet tietoisimmiksi ruokavaliosta ja siihen liittyvistä eettisistä valinnoista. Vegaanius ja gluteenittomuus ovat selkeitä trendejä.

Yhteiskunnallinen ja sosiaalinen vastuu ja sen toteuttaminen vapaaehtoistoiminnan ja Pelastusarmeijan jäsenyyden kautta on Christianille elämän kantavia voimia.

– Täytyy palata William Boothin visioon, miksi tätä työtä teemme – olla valona ja toivona tässä maailmassa. Auttaa kärsivää maailmaa ja välittää Jeesuksen rakkautta ihmisille. Se motivoi minua antamaan aikaani ja osaamistani vapaaehtoistyöhön.

Vierellä auttamassa

Christian on toiminut pääkaupunkiseudun joulupata-assistenttina syyskuun alusta. Hänen tehtäviinsä kuuluu pääkaupunkiseudun joulupatojen koordinointi, patavahtien rekrytoinnin ja koordinoinnin kehittäminen sekä toimiminen linkkinä varainkeruullisten ja käytännön prosessien välillä.

– Katsoin juuri sanan ”assistentti” etymologiaa: se tarkoittaa olla vierellä auttamassa.  Siihen yhdistyy tämä suurempi visio, miksi tätä teemme – kärsivän maailman tuskan lievittäminen. Lahjoitustuotoilla autamme vähävaraisia, lapsiperheitä ja yksinäisiä.

Joulupata on Christianille hyvin tuttu. Hän on toiminut 10 vuonna patavahtina.

– Olen aina pitänyt ulkopadoista, niissä on eniten tunnelmaa.  Rakastan niitä tunnelmallisia hetkiä. Ihmiset haluavat tulla kohdatuksi.

– Padan lisäksi myös Pelastusarmeija organisaationa on tuttu, joten on ollut helppo tarttua toimeen. Saapuessani päämajaan odotin sen olevan hierarkkisempi ja byrokraattisempi työympäristö. Olen positiivisesti yllättynyt, miten aikaisempi työni pääomasijoittajien parissa on tunnustettu, ja olen saanut vapaat kädet kehittää tätä oman kokemukseni ja osaamiseni pohjalta. Haastavinta on ollut miettiä, että vaikka miljoonan euron avustuspotti on mittava, niin se ei ole millään tavalla riittävä. Avuntarvitsijoita on Suomessa paljon ja pohdin, miten pottia voisi entuudestaan kasvattaa.

Jumalan viisaudeksi

Viisaus ja sen etsiminen on Christianille ehdottoman merkityksellistä.

– Koen henkilökohtaisena lupauksena Jumalalta raamatunpaikan Jeremia 17:7–8: ”Siunattu on se mies, joka luottaa Herraan ja panee turvansa häneen! Hän on kuin puron partaalle istutettu puu, joka kurottaa juurensa veteen. Ei se pelkää helteen tuloa, sen lehvät pysyvät aina vihreinä. Vaikka tulee kuiva vuosi, ei sillä ole mitään hätää, silloinkin se kantaa hedelmää.”

– Tämä on ollut mielessäni, ja kirjoitinkin muutama päivä sitten rukouksen muistikirjaani: Nöyrä sydän hakee viisautta. Rukoilen ennen kaikkea viisautta, tietoa ja taitoa, jolla varustat meitä palvelemaan tarkoittamaasi työhön ja että Pyhä Henki johdattaisi meitä niin, että työmme toisi Jumalalle kunniaa ja kirkastaisi Kristuksen nimeä.

Christianin tehtävä joulupata-assistenttina on päättymässä tammikuun puolessavälissä. Kyselen hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan:

– Keväällä koittavat jälleen pääsykokeet. Aikaisempi työ pääomasijoittajien parissa on ollut luonteeltaan taloudellis-juridista, joten olen ajatellut hakea opiskelemaan oikeustiedettä. Valtioneuvoston edustushuoneistot ovat kiinnostaneet pitkään, joten valtiotiedettäkin harkitsen.

Palaamme lopuksi vielä enkeleiden – bisnesenkeleiden – pariin. Bisnesenkeleiden pääasiallisena motiivina on antaa takaisin yhteiskunnalle siitä hyödystä ja menestyksestä, jota on itse saanut ohjaamalla pääomia ja osaamistaan yritysten hyödyksi.

– Pelastusarmeijan ohella olen tehnyt pääasiallisesti työtä bisnesenkeleiden ja kasvuyritysten parissa. Samoin olen ollut mukana perustamassa yhdistyksiä ja kehittämässä työmuotoja. Aluekehitystyöstä asukkaiden viihtyisyyden ja turvallisuuden parantamiseksi pääsimme kolmannelle sijalle Vuoden uusmaalainen kaupunginosa -kilpailussa.

– Vuonna 2017 tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi bisnesenkeliverkostolle kansainvälistymispalkinnon yhteiskunnallisesti merkittävästä työstä Suomen kansantalouden, innovaatioiden ja työllisyyden edistämiseksi. Muita vapaaehtoisten varassa pyöriviä organisaatioita, jotka ovat saaneet vastaavan palkinnon, ovat kasvuyritysten sparraukseen keskittyvä Kasvu Open ja kansainvälinen kasvuyritystapahtuma Slush. On myös hienoa, että eri presidentit ovat arvostaneet Pelastusarmeijan yhteiskunnallisesti merkittävää työtä.

– Pelastusarmeijalla olen palvellut vähävaraisten parissa, mutta on ollut etuoikeus palvella myös tämän maailman kuninkaita – yritysjohtajia, presidenttejä ja muita arvovaltaisia persoonia. On ollut äärimmäisen mielenkiintoista saada yhdistää nämä kaksi maailmaa.

– Vaikka vähävaraisten ja varakkaiden välillä on suuri kontrasti, koen, että on sydämen asenne saada nöyränä palvella rakkaudessa ihmisiä erottelematta. Niin kuin Jeesuskin tuli palvelemaan, ei palveltavaksi. Vapaaehtoistyön kautta kuka tahansa voi auttaa kärsivää maailmaa omalla osaamisellaan, ja pienelläkin avulla voi olla suuri merkitys.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä