Julkaistu 17.11.2021 09:00

Teen Challenge tukena raitistumisessa

Teen Challenge on maailmanlaajuinen kristillinen verkosto, jonka perusti 1958 monelle suomalaisellekin tuttu pastori David Wilkerson. Maailman laajimman yhdistyksen keskukset tarjoavat kuntoutushoitoa, joka palvelee päihderiippuvaisia ja muita, joilla on elämää hallitsevia ongelmia. Tänä päivänä yhdistys toimii 125 maassa, ja maailmanlaajuisesti kuntoutuskeskuksia on vajaat 1 300.
Suomessa toiminta on alkanut 2019 Espoon Matinkylässä Heidi ja Niklas Furun johdolla. Teen Challenge Finland tarjoaa vertaistukiryhmiä, työtoimintaa ja jalkautuvaa työtä kaduilla ja asuntoloissa sekä ohjaa kunnan ja muiden järjestöjen palvelujen piiriin esimerkiksi katkolle, terapiaan ja päihdekuntoutukseen.

Sohvalla istuvat hymyillen Heidi ja Niklas Furu, Teen Challenge Finlandin vetäjät. Olemme Espoon Matinkylän kohtaamispaikassa, ja tiistain vertaistukiryhmä on juuri päättynyt. Lämmin, välittävä yhteisöllisyys on ollut tänä iltapäivänä käsin kosketeltavaa. Vertaistukiryhmää vetänyt Heidi Matilainen tiivistää tämän hyvin:

– Olemme erilaisia ihmisiä, mutta täällä on aina huumori, ilo ja rauha läsnä. Täällä saa tuoda tunteet esiin. Monet itkut on itketty ja naurut naurettu.

Maailmanlaajuinen toimija

Heidi ja Niklas Furu ovat lupautuneet kertomaan Sotahuudolle, mistä Teen Challenge -toiminnassa on kysymys ja miten Jumala on johdattanut heidät tämän työn ääreen.

Maailmalla Teen Challenge sai alkunsa yhdysvaltalaisen pastorin David Wilkersonin toimesta. Hän lähti New Yorkin pahamaineisille kaduille luettuaan sanomalehdestä, että siellä on paljon nuoria, jotka ovat ongelmissa. Kaduilla oli paljon prostituutiota, päihteidenkäyttöä ja huumeita. Pastori Wilkerson kohtasi näitä nuoria. Vastaan tuli puertoricolaisjengi Mau-Maun pahamaineinen johtaja Nicky Cruz. Kohtaamisen myötä Nicky sekä monet muut jengistä tulivat uskoon.

– David Wilkerson näki, että nämä ihmiset, jotka olivat rikos- ja päihdekierteessä, kaipasivat muutakin kuin pelkkää rukousta ja uskoa. Usko ei yksinään riitä irtautumiseen siitä maailmasta, Heidi toteaa.

Alkunsa sai Teen Challenge, johon kuuluu 1–1,5 vuoden mittainen kuntoutusohjelma. Nyt toiminta on levinnyt 125 maahan, ja keskuksia on maailmanlaajuisesti vajaat 1 300. Päihdevieroitusohjelma perustuu Raamatun arvovaltaan, joka on havaittu tehokkaaksi keinoksi. Yhdysvaltalaisen huumeidenkäyttöä tutkivan instituutin NIDA:n tekemän tutkimuksen mukaan Teen Challengessa hoidetuista ihmisistä vieroittuneita on keskimäärin 86 prosenttia. Teen Challengen julistama evankeliumi sisältää myös käytännön palvelua: se tarjoaa yösijan, ruokaa, vaatteita ja lääketieteellistä apua, jos sitä tarvitaan, ja toimii työnvälitystoimistona, lainopillisena avustajana sekä sosiaalivirastona. Apu on kokonaisvaltaista.

Ensiaskeleet Suomessa

Suomessa toiminta on vielä uutta, ja yhdistys toimii vapaaehtoispohjalta. Heidi ja Niklas Furu ovat toimineet Teen Challenge Finlandin vetäjinä vuodesta 2019. Pariskunnalla on palanut sydämessä liekki auttamistyölle jo pitkään.

– Vajaa vuosikymmen sitten jalkauduimme kaduille yksityishenkilöinä. Olimme pitäneet sellaista uskossa eheytymisen piiriä, ja sinne tuli useita päihdetaustaisia. He kutsuivat meidät kadulle. Saimme myös kutsun tulla vierailemaan eräässä asuntolassa Espoossa. Meitä varoitettiin, että asukkaiden kiinnostus voi olla hyvin vaihtelevaa. Grillauspisteellemme kuitenkin tuli 60 asukasta. Tällaista toimintaa oli kaivattu. Vuodesta 2013 olemme kiertäneet pääkaupunkiseudun eri asuntoloita, myös Pelastusarmeijan Pitäjänmäen ja Väinölän asumispalveluyksiköissä. Teimme tätä työtä erään toisen järjestön alla, josta väistyimme. Vuonna 2019 alkoi katutyö Teen Challengen alaisuudessa, ja viime vuonna avautui kohtaamispaikka, jossa olimme alivuokralaisina. Niistä pääsimme muuttamaan huhtikuun alussa näihin tiloihin, joissa olemme nyt vuokralla. Olemme tosi iloisia, sillä tilat ovat nyt käytössämme tarvittaessa 24/7, ja voimme vapaasti tehdä vaikka remonttia ja vaihdella järjestystä, Niklas kertoo.

– Koko uskossa olomme ajan olemme törmänneet päihteitä käyttäviin ihmisiin, joiden kanssa olemme ystävystyneet ja joita olemme tukeneet. Olemme aina rakentaneet oman työnkuvamme tarpeen mukaan, Heidi täydentää. Niklas nyökkää ja jatkaa: – Heidi on syntyjään espoolainen ja minä olen asunut täällä melkein koko ikäni, niin tunnemme nämä nurkat ja ihmiset hyvin. He ovat tulleet todella tutuksi.

Kohtaamispaikasta arvokasta vertaistukea

Toiminnan ollessa vielä uutta Suomessa päihdekuntoutusta ei ole vielä tarjolla. Tällä hetkellä työ rakentuu kohtaamispaikalle ja katutyölle. Matinkylän kohtaamispaikka on auki tiistaisin ja torstaisin. Vertaistukiryhmien lisäksi paikka toimii kahvipisteenä ja kirpputorina, johon kuka tahansa voi pistäytyä. Satunnaisesti keskiviikkoisin Teen Challenge jalkautuu Espoon kaduille ja asuntoloihin.

Pandemian vuoksi asuntolavierailut ovat olleet tauolla, mutta niiden on tarkoitus jatkua lähitulevaisuudessa.

Vertaistukiryhmät on koettu arvokkaaksi työkaluksi alkoholista ja huumeista irtautumisessa. Ryhmät ovat kristillisiä, mutta niihin ovat kaikki tervetulleita.

– Olemme ryhmänä avoimen kristillinen. Kaikki ovat tervetulleita, sillä kunnioitamme kaikkien mielipiteitä ja uskonnollisia näkemyksiä. Ilmoitamme aluksi, että rukoilemme ryhmässä. Moni arvostaa kristillistä taustaa ja rukousapua omista uskonnollisista näkemyksistään huolimatta. Emme lyö ketään Raamatulla päähän, Niklas taustoittaa, ja Heidi jatkaa: – Olemme tosin huomanneet, että vahva opetuslapsellinen ote, raamatunluku ja rukoileminen ovat olleet hyvin tärkeitä monille asiakkaistamme.

Niklas ja Heidi kertovat, että osanottajamäärissä on seurattu kulloinkin voimassa olevia koronarajoituksia. Useimmiten se ei ole ollut ongelma, sillä kävijämäärä on vaihdellut viiden ja kahdenkymmenen välillä. Ennen pandemiaa Espoon mielenterveys- ja päihdepalvelukeskuksesta saapui joka torstai ryhmä kahvilaan ja vertaistukiryhmään.

– Se on ollut kovin toivottua, ja pandemian hellitettyä heidän on tarkoitus aloittaa nämä vierailut uudelleen. Kyseessä on suljettu hoitolaitos, joten olemme hyvin otettuja, että he luottavat meihin ja ovat antaneet heidän osallistua, Heidi toteaa hymyillen.

Kohtaamispaikassa tarjotaan myös pienimuotoista ruoka-apua.

– Saamme ruokia kahdelta lähi-Alepalta. Teemme tätä pienimuotoisesti, sillä resurssimme ovat pienet, ja vielä itsekin opettelemme tätä.

Eräs työmuoto, joka on orgaanisesti tullut mukaan Teen Challengen toimintaan, on palvelupaikan tarjoaminen yhdyskuntapalvelua ja koevapautta kaipaaville.

– Eräs kaveri soitti ja tiedusteli, että saisiko tulla meille suorittamaan yhdyskuntapalvelun. Muutamaa kuukautta myöhemmin eräs kaveri soitti vankilasta, että pitäisi päästä koevapauteen. Siitä se lähti. Heidän lisäkseen myös oppilaitosten kautta on ollut harjoittelijoita. Nyt korona-aikana meillä on ollut neljä henkilöä suorittamassa yhdyskuntapalvelua ja kaksi koevapautta. Tästä toiminnasta on tullut paljon hyvää palautetta.

Huoli nuorista

Tämän numeromme kantavia teemoja on nuorten hyvinvointi. Heidi on organisoinut myös huumevalistus- ja kouluvierailuja.

– Se ei ole ollut yksin meidän työtämme, vaan tilanteen mukaan on koostettu tiimi, johon on tullut mukaan ihmisiä eri instansseista. Vuosien mittaan näitä on ollut aika paljonkin, nyt korona-aikaan vain kertaalleen. Teemme niitä mielellämme, ja meihin voi ottaa yhteyttä. Mukana vierailuilla on useimmiten poliisi sekä muutamia päihdetaustaisia henkilöitä, jotka ovat jakaneet tarinansa. Olen itsekin joskus kouluvierailulla kertonut oman tarinani. En koskaan käyttänyt kovia huumeita, mutta samalla tavalla alkoholi ja pilvi voi viedä ihmisen. Päihteidenkäytöstä annetaan usein vääristynyt kuva, että eihän alkoholissa ja kevyissä huumeissa vaaraa ole… mutta eihän se niin ole, Heidi tuumaa vakavana.

Tiedustelen heiltä näkemystä, miten saisi parhaiten estettyä nuorten lipsumisen päihde- ja rikosmaailmaan.

– Mielestäni se lähtee varhaiskasvatuksesta. Perheiden hyvinvointiin kannattaisi panostaa, Niklas toteaa.

– Terveystietoon pitäisi resursoida kouluissa enemmän. Päihdekasvatus pitäisi olla tiiviimpi osa muuta terveyskasvatusta. Psykoterapeuttiset keskustelut olisivat myös arvokkaita, jos lapsella on esimerkiksi haasteita kotona. Asioita pitäisi ratkoa, ennen kuin asiat etenevät huostaanottoon ja pakkosijoitukseen. Ennaltaehkäisevää työtä, Heidi kiteyttää.

Jumalan rakkaus motivoi

Kysyn Niklakselta ja Heidiltä, mikä heitä motivoi tässä hetkittäin haastavassakin työssä.

– Monikin asia. Kaikki lähtee uskosta, kokemastamme Jumalan rakkaudesta ja hyvyydestä ja elävästä suhteesta Jumalan kanssa. Pidämme ihmisistä ja haluamme heille hyvää. Kun näkee positiivisia muutoksia toisen elämässä, se on merkityksellistä meidän arvomaailmastamme käsin, Niklas tiivistää.

– Haluamme tarjota matalan kynnyksen paikkaa, jossa voi kuulla Jumalan Sanaa ja kokea yhteyttä. Luin tänä aamuna psalmeja, ja siinä on se ihana kohta: ”Jumalan Sana ei tyhjänä pala.” Raamatussa, niin Uudessa kuin Vanhassakin testamentissa, puhutaan ihmisten ruokkimisesta. Jumala kehotti seurakuntia pitämään huolta vähäosaisista. Tämä on mielestäni tärkeä osa kristillistä yhteyttä. Jeesus sanoi, että menkää ja tehkää, Heidi toteaa silminnähden liikuttuneena. – Minua harmittaa, ettei se monesti toteudu. Tämä tehtävä kuuluu kaikille. Meidän kaikkien kuuluu auttaa toisia ja jakaa hyvää sanomaa. Aina sen ei tarvitse olla suurta. Joskus riittää, kun kuuntelee toista ja tiedustelee mitä hänelle kuuluu.

Tulevaisuuteen Niklas ja Heidi katsovat Jumalaan luottaen.

– Aina Jumala on vienyt toimintaa eteenpäin. Vaikka välillä resurssit ja muut asiat huolestuttavat, niin olemme saaneet nähdä Jumalan uskollisuuden. Siihen turvautumalla voimme olla luottavaisin mielin.

Rohkaisevia tarinoita

Palataan ajassa pari tuntia taaksepäin. Teen Challengen valoisan kohtaamispaikan viihtyisille sohville on kokoontunut vajaa kymmenpäinen joukko. Tällä kertaa vertaistukiryhmä on saanut erityisen vieraan, kun pastori Rauno Kokkola Suur-Helsingin seurakuntayhteisöstä on liittynyt mukaan, ja hän aloittaa hetken hartaudella. Hän muistuttaa, miten kristittyinä olemme myös syntisiä. Emme välttämättä riko toisiamme kohtaan, mutta kerromme pieniä valkoisia valheita elämämme helpottamiseksi. Se on vain hyväksyttävä. Jumalaa näkee sydämiimme ja antaa meille syntimme anteeksi.

Vertaistukiryhmässä aiheena ovat tunnelukot. Ryhmän vetäjä Heidi Matilainen kertoo, miten hänen ulospäin suuntautuneisuuttaan on välillä väärinymmärretty ja vaimennettu. Ryhmässä mukana oleva nuori mies puolestaan pohtii suomalaista puhumattomuuden kulttuuria. Ryhmä on yhtä mieltä siitä, että jokaiselle olisi tärkeää tuntea olonsa hyväksi sellaisena kuin on. Lämminhenkinen ja avoin tilaisuus päättyy maistuvan lihakeiton äärelle.

Vertaistukiryhmän jälkeenkin paikassa käy tohina. Vapaaehtoiset auttavat kirpputorilla ja keittiössä. Käyn heidän kanssaan vielä juttusille. Rebekka on Niklaksen ja Heidin tytär. Hän on ystävänsä Lumin kanssa kesätöissä ensimmäistä päivää.

 – Jokainen vuonna 2002–2006 syntynyt espoolainen nuori saa kaupungilta kesäsetelin. Päätimme tulla tänne. Tehtävänämme on lajitella vaatteita ja tarkistaa, että kirppis on yleisesti siistin näköinen. Kohta ollaan menossa Ikeaan ostamaan kaappeja ja henkareita, tytöt huikkaavat työn lomasta.

Heidi Matilainen on puolestaan toiminut jo pari vuotta Teen Challenge -toiminnan vapaaehtoisena. Hän on ollut vuoden mukana myös Teen Challenge Finlandin hallituksessa.

– Puuhaan täällä kaikenlaista. Kuten äsken näit, vedän vertaistukiryhmiä. Teemme katutyötä, käymme asuntoloissa ja työhöni kuuluu aika paljon hallinnollisia tehtäviä. Teen yhdistyksemme markkinointiviestintää, tiimin tuella hoidan uutiskirjettämme, tiedottamista, markkinointia ja sosiaalisen median päivityksiä.

Heidi on Niklaksen ja Heidin kanssa tuttuja seurakunnasta. Kipinän vapaaehtois- ja auttamistyöhön Heidi sai Brasiliasta.

– Siellä tein katutyötä paikallisen seurakunnan kanssa. Suomeen palattuani löysin tänne. Tämä on hyvin lähellä sydäntäni. Ihmisten auttaminen antaa itselle paljon enemmän kuin se ottaa. Täällä olen nähnyt ja kuullut mielettömän rohkaisevia tarinoita. On ihanaa, miten Jumala avaa ovia.

Koko kohtaamispaikassa viettämäni ajan eräs vapaaehtoinen on touhukkaasti uurastanut hymy huulillaan. Hän malttaa pitää hetken taukoa ja jakaa tarinansa:

– Olen ollut täällä mukana parisen kuukautta. Elämäni aikana olen toiminut niin yritysjohtajana, ravintolapäällikkönä, sisustusarkkitehtina kuin lentoemäntänäkin. Koronan myötä minulta loppuivat työt. Viime kuukaudet ovat olleet elämän palasten kokoamista. Tällaisessa tilanteessa jää hyvin helposti yksin, kuten minullekin kävi. Sitten löysin tämän ryhmän. En ole koskaan aikaisemmin ollut missään tämän kaltaisessa yhteisössä. En ollut koskaan käynyt edes kirpputoreilla. He ovat minun toimintaani kärsivällisesti katsoneet ja seuranneet... Ajattelevat varmaan, että voi kun lopettaisi jo tuon järjestelyn! hän naurahtaa. – On hyvin ihastuttavaa, miten täällä on otettu vastaan. Tulemme eri taustoista, mutta silti kaikkia kohdellaan samanarvoisina. Vaikka tulen hyvin erilaisesta maailmasta kuin moni muu asiakas, niin minua kohdellaan kauniisti. Olenkin sanonut, että täällä ei rinta purista. Tällaisia huomioonottavia kokoontumispaikkoja saisi olla enemmänkin.

Toni Kaarttinen
Kuvat:
  Teen Challenge Finlandin kuva-albumi & Toni Kaarttinen 

Tutustu Teen Challenge -toimintaan:

teenchallenge.fi
Kohtaamispaikka ja kirpputori avoinna ti ja to 11–15
Kala-Matti 3 C, Espoo



Lukuvinkkimme: Juokse poika juokse

Nicky Cruz on yhdysvaltalainen kirjailija ja pastori. Hän toimi nuoruudessaan Mau-Mau-nimisen jengin johtajana New Yorkissa. Hän kääntyi kristityksi saarnaaja David Wilkersonin myötävaikutuksella. Hän on kirjoittanut elämästään kirjassa Juokse poika juokse. Kirjassa kerrotaan hänen tarinansa jengin johtajana, joka nousee taisteluun huumeita, alkoholismia ja väkivaltaista ilmapiiriä vastaan. Vanhempiensa kiroamasta lapsesta tulee Jumalan avulla siunauksen välikappale, ja tähän muutokseen kirja keskittyy.

Nicky Cruz & Jamie Buckinham: Juokse poika juokse
Suomennos: Tytti Vanhala
Julkaisuvuosi 1968 (alkuperäinen), 1970 (Suomennos)
Kirjasta on suomeksi jo 30. painosta.
Nykyinen kustantaja: Aikamedia
Kirja on saatavilla kirjastoissa ja hyvin varustetuista kirjakaupoista. 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä