Julkaistu 10.5.2023 06:00

Uuden kenraalin valinta

KORKEA NEUVOSTO. Toukokuun 18. päivä alkaen kokoontuu Lontoossa Korkea Neuvosto (High Council) valitsemaan Pelastusarmeijan 22. kansainvälistä johtajaa, kenraalia. Tässä artikkelissa pääsemme kurkistamaan, mitä suljettujen ovien takana tapahtuu.

Käännekohtana vuosi 1929

Pelastusarmeijan perustaja ja ensimmäinen kenraali Wiliam Booth oli suunnitellut, että kenraali nimeäisi aina itse seuraajansa. William nimesikin seuraajakseen poikansa Bramwell Boothin. Bramwell oli pidetty johtaja, joka palveli kenraalina vuodesta 1912 vuoteen 1929, jolloin hänen terveytensä romahti.

Paikallisena Itä-Lontoon Kristillisenä lähetyksenä vuonna 1965 syntynyt Pelastusarmeija oli vuoteen 1929 mennessä kasvanut jo maailmanlaajuiseksi liikkeeksi. Sääntö, jonka mukaan kenraali itse nimeäisi seuraajansa, ei tuntunut enää järkevältä. Niinpä historian ensimmäinen Korkea Neuvosto kutsuttiin koolle Lontoon Sunbury Courtiin, samaan paikkaan, jossa neuvosto muutamaan poikkeusta lukuun ottamatta on sen jälkeen aina kokoontunut.

Korkea neuvosto tänään

Pelastusarmeija on jatkanut kasvuaan ja toimii tällä hetkellä jo 133 maassa, jotka on ryhmitelty 61 territorioon. Tämän vuoden Korkeaan neuvostoon ovat saaneet kutsun kaikki ne territorion johtajat, jotka ovat arvoltaan everstejä tai komentajia sekä kansainvälisessä päämajassa palvelevat komentajat. Miehiä ja naisia on nykyään neuvostossa suunnilleen yhtä paljon.

Tänä vuonna neuvoston avaa esikuntapäällikkö, komentaja Lyndon Buckingham. Kun lainopillinen neuvonantaja on todennut, että kokous on laillinen ja päätösvaltainen, valitaan presidentti johtamaan neuvostoa tästä eteenpäin.

Ehdokasasettelu

Alkumuodollisuuksien jälkeen siirrytään asettamaan ehdokkaat, joiden joukosta tuleva kenraali valitaan. Ennen ehdokkaiden asettamista pidetään kuitenkin tauko, jonka aikana neuvoston jäsenet vetäytyvät miettimään ja rukoilemaan, etsimään Jumalan johdatusta. Jokaiselle jäsenelle annetaan paperi, johon hän saa kirjoittaa oman ehdokkaansa nimen ja palauttaa sen omalla vuorollaan vaaliuurnaan. Koska tämä vaihe tehdään rukoillen ja harkiten, kiirettä ei pidetä.

Kenraalin tehtävään voidaan ehdottaa ketä tahansa Pelastusarmeijan upseeria, mutta tullakseen asetetuksi ehdokkaaksi henkilön tulee saada vähintään kolme ääntä. Ehdokkaiden lukumäärää ei ole rajattu, mutta yleensä heitä on ollut viidestä kymmeneen, joskus jopa enemmän. Se, että jota kuta esitetään ehdokkaaksi, ei vielä tarkoita, että henkilö ottaa ehdokkuuden vastaan. On jälleen rukouksen ja mietiskelyn aika.

Kenraalin valinta

Kun ehdokaslista on vahvistettu, on kyselyjen ja vastausten aika. Ehdokkaille saatetaan esittää muun muassa missiota ja visiota sekä hallintoa ja strategiaa koskevia kysymyksiä, joihin he vastaavat sekä suullisesti että kirjallisesti. Seuraavassa vaiheessa jokaiselta ehdokkaalta kuullaan vapaamuotoinen puhe, jossa ehdokkaat kertovat omasta kutsustaan ja näystään.

Puheiden jälkeen on aika siirtyä äänestykseen. Ellei kukaan ehdokkaista saa vähintään kahta kolmasosaa äänistä, järjestetään toinen kierros ja mahdollisesti kolmaskin. Jokaisella kierroksella vähiten ääniä saanut ehdokas vetäytyy. Neljännestä kierroksesta eteenpäin valituksi tulemiseen riittää, että henkilö saa vähintään puolet läsnä olevien jäsenten äänistä.

Koska kenraalin valintaa valmistellaan huolellisesti ja rukoukseen varataan runsaasti aikaa, ei voida etukäteen tietää, kauanko Korkea neuvosto milloinkin kestää, mutta on oletettavaa, että ennen kuin toukokuu vaihtuu kesäkuuksi, tiedämme, kenestä tulee Pelastusarmeijan 22. kenraali.

Jumala siunatkoon uutta kenraalia!

Seuraa lähtölaskentaa uuden kenraalin valintaan täällä ja Facebookissa.