Julkaistu 2.1.2024 07:00

Vihasta rakkauteen

Pöydälläni on uunituore kirja, joka sisältää tamperelaisen Pelastusarmeijan sotilaan Lasse Mattssonin kirjoittamia näytelmiä. Lassen tekstit sijoittuvat eri aikakausille, mutta niissä esiintyy myös monia Raamatusta tuttuja hahmoja. Lisää Lassesta ja hänen teatteriseurueestaan saat lukea ensi kuun Sotahuudosta.

Minut pysäytti kirjan nimi ”Vihasta rakkauteen”. Sanat jäivät soimaan mieleeni, ja niistä kasvoi minun uuden vuoden rukoukseni. Kuinka toivonkaan, että tämä vuonna ihmiskunta voisi todella astua uuteen aikakauteen. Kunpa voisimme karistaa yltämme kaikki vihan tunteet, joiden olemme antaneet tunkeutua ajatuksiimme ja laskeutua sydämeemme menneinä levottomina vuosina.

Kunpa osaisimme noudattaa apostoli Paavalin antamaa ohjetta: Luopukaa nyt tekin tästä kaikesta: vihasta, kiukusta, pahuudesta, herjauksista ja siivottomista puheista - - - Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi. (Kol. 3:8, 12–14)

Kun olin pieni, mummoni väitti minulle, että jokaisen ihmisen olkapäillä istuu kaksi hahmoa: hyvä ja paha enkeli. Jos kiukuttelin turhasta tai tein jotain väärää, mummo sanoi, että nyt paha enkeli heräsi. Muistan, kuinka silloin revin näkymättömän kiusaajani pois olkapäältäni ja talloin se jalkoihini. Kiukku loppui siihen ja hyvä enkeli toisella olkapäälläni hymyili. Viisas mummoni!

Aikuisena olen ymmärtänyt, että enkelit, joiden mummo väitti istuvan olkapäilläni, eivät ole sittenkään pelkästään mielikuvitusta. Jokaisesta ihmisestä kamppailee kaksi voimaa; jokaisen sisällä itää siemen hyvään ja pahaan. Kumpi saa vallan, riippuu siitä, kumpaa voimaa vaalitaan ja ravitaan. Näinä aikoina, kun paha näyttää voimistuvan maailmassa, on entistä tärkeämpää, että ravistelemme vihan pois olkapäiltämme heti, kun se nostaa päätään. Ei riitä, että tallomme sen maahan, meidän on hypittävä se lyttyyn.

Keskiajalla eläneen Franciscus Assisilaisen kerrotaan rukoilleen: ”Herra, tee minusta rauhasi väline, niin että sinne missä on vihaa, kylväisin rakkautta, missä katkeruutta, toisin anteeksiantamusta.” Olkoon se meidänkin rukouksemme tänä armon vuonna 2024.

Saga Lippo
everstiluutnantti
territorion komentaja Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä