Julkaistu 8.9.2017 10:00

Hadleigh Farm – pelastusrengas monelle

Hadleigh Farm on Essexissä, Isossa-Britanniassa toimiva monipuolinen maatila. Alueen koulutuskeskuksessa tuetaan heitä, joilla on vaikeuksia ja haasteita työllistyä ja jotka tarvitsevat tukea elämäntaitoihin. Koulutuskeskuksen lisäksi alueella on vierailijoille avoin teehuone, urheilukeskus, harvinaisten rotujen kotieläintarha ja hengelliset tilat.
– Sanoisin, että Hadleigh Farm on Pelastusarmeijan maailman salainen helmi, joka on vahvasti mukana yhteiskunnassa ja paikallisessa elämässä. Yhä tänä päivänä toteutamme kirkkaasti William Boothin näkyä, toteaa Hadleigh Farmin toiminnanjohtaja, majuri Jacquie Hanover hymyillen.

Pelastusrengas tuli monelle tutuksi viime vuoden joulupatakampanjastamme, jossa pelastusrenkaasta ojentuvat kädet tarjoavat puuroa ja leipää. Kuvan yhtenä innoittajana on Pelastusarmeijan perustajan William Boothin visio ”Pimein Englanti ja tie sieltä ulos”, jolla hän halusi viitoittaa tien ulos kurjimmista oloista sosiaalisten ongelmien ratkaisuilla. Boothin visiosta on aikoinaan tehty juliste, jossa ihmisiä nostetaan pelastusrenkailla synnin merestä. Taustalla horisontissa näkyy Hadleigh Farm. 

Vuonna 1891 William Booth hankki Pelastusarmeijalle 900 eekkerin (noin 360 hehtaarin) alueen Essexin seutukunnasta Hadleigh’n kylästä. Alueelle kehitettiin uraauurtava sosiaalisen työn ohjelma, jossa köyhyydestä ja pitkäaikaistyöttömyydestä kärsiviä tuettiin. Itä-Lontoon kodittomat ja työttömät miehet saivat mahdollisuuden paeta pääkaupungin köyhyyttä ja muuttaa Hadleigh Farmille. Siellä he oppivat uusia taitoja, erityisesti maanviljelyn ja tiilien valmistuksen parissa. Tavoitteena oli ojentaa auttava käsi almujen antamisen sijasta ja luoda miehille mahdollisuus työllistymiseen.

Alusta asti Hadleigh Farm oli omavarainen, siellä tehtyjä tiiliä myytiin lähialueelle ja Lontooseen. Vuosi tilan ostamisen jälkeen paikalla toimi jo maatila, kolme tiilitehdasta, sairaala ja Pelastusarmeijan osasto. Vuosien saatossa Hadleigh Farm on kehittynyt ajan vaatimusten mukaan. 1930-luvulla Hadleigh Farm toimi turvakotina Espanjan sisällissotaa paenneille lapsille ja toisen maailmansodan aikaan turvapaikkana natsien vainoja paenneille 70 juutalaiselle.

Pelastusrengas elämäntaitoihin

Hadleigh Farmin sosiaalisesti merkittävin työmuoto on koulutuskeskus niille, joilla on vaikeuksia päästä työelämään ja joilla on laajemman tuen tarve. Syyt koulutustarpeelle ja -tuelle ovat moninaisia, esimerkiksi oppimisvaikeudet, autismi tai mielenterveyden ongelmat.

– Emme halua keskittyä näihin ”leimoihin”, vaan näemme ihmisen, jolla on haasteita ja jota haluamme auttaa, avaa koulutuskeskuksen johtaja Lindsay Payne.

Harjoittelijoita Hadleigh Farmilla on vajaat 180, nuorin harjoittelija on 16-vuotias ja vanhimmat yli seitsemänkymmenen. Suurin osa harjoittelijoista on saapunut Essexin sosiaalitoimen osoittamina.

Harjoittelijoille on tarjolla työharjoittelua ja mahdollisuus saada tunnustettu ammattipätevyys. Opintomahdollisuudet on jaettu kolmen päälinjan alle: ”Rakenna ja kasvata” sisältää puusepän, maanviljelyn ja rakennusalan koulutuksia. ”Uudet mahdollisuudet” opettaa esimerkiksi pitopalvelun, palvelualan ja vähittäiskaupan taitoja. Kolmantena päälinjana on IT-koulutus.

– IT-koulutus on pohjustavaa työtä kielellisille, laskennallisille ja tietoteknisille taidoille. Taidoille, joita kukin elämässään tarvitsee, Lindsay paljastaa.

 Ammatillisen harjoittelun lisäksi on tarjolla sosiaalisten taitojen, terveyden ja hyvinvoinnin kursseja.

– Ohjelmamme ovat hyvin yksilöityjä. Kun harjoittelija saapuu meille, haastattelemme hänet ja suunnittelemme ohjelman yhdessä. Opiskelijalla on mahdollisuus valita osia kaikista eri koulutusvaihtoehdoistamme ja rakentaa hänelle itselleen paras kokonaisuus, Jacquie taustoittaa.

– Päällimmäinen tavoitteemme on antaa harjoittelijoille mahdollisuus sellaiseen elämään, jota hän haluaa elää.

Hengellisyyden kasvua

Koulutuskeskuksessa on ollut aina mahdollisuus hengellisiin keskusteluihin, mutta harjoittelijoilta ei edellytetä kiinnostusta uskonasioihin.  Jacquie kertoo, että hengelliset kysymykset ovat olleet kasvava trendi viime vuosina. Siksi asiaan on nyt panostettu enemmän, ja uutena opintopolkuna on ”Hengellisyys ja hyvinvointi”.

– Työmuoto on vielä alussa ja vasta saamassa muotoaan. Pyrimme idearikkaaseen tapaan käsitellä hengellisyyttä. Pohjana ohjelmalle toimivat henkilökohtaiset ja ryhmäkeskustelut. Tulemme pitämään muun muassa mindfulness-kursseja. Haluamme tarjota kokonaisvaltaista holistista tukea – niin keholle, mielelle kuin sielullekin. Toivomme, että ihmiset uskaltavat tutkia ja pohtia hengellisyyttään.

Teetä ja eläimiä

Hadleigh Farm on myös suosittu matkailukohde. Hadleigh Farmin teehuone, harvinaisten rotujen kotieläintarha ja urheilumahdollisuudet tuovat lähes 400 000 vierailijaa alueelle vuosittain, ja kävijämäärät ovat jatkuvassa kasvussa. Koulutuskeskuksen harjoittelijat myös työskentelevät näissä pisteissä. Teehuoneessa työskentely antaa arvokasta työkokemusta asiakaspalvelusta ja ruoanvalmistuksesta. Teehuoneen yhteydessä toimii myös kauppa, jossa myydään tilalla kasvatettuja ja valmistettuja tuotteita.

Harvinaisten rotujen kotieläintarha yhdistää luonnonsuojelun perheystävälliseen toimintaan. Keskus on Essexin alueen ainoa kotieläinpuisto, joka on saanut Rare Breeds Survival Trustin (Harvinaisten rotujen selviytymisen säätiön) virallisen statuksen ja on näin ollen sitoutunut säilyttämään ja suojelemaan Ison-Britannian harvinaisia koti-eläinrotuja. Kotieläintarhasta löytyy muun muassa vuohia, lampaita, sikoja ja ankkoja.

Kotieläintarhalla on onnistuttu lajien säilyttämisessä. Bagot-rodun vuohet olivat äärimmäisen uhanalaisia; niitä oli aiemmin jäljellä alle 200 naarasta, joista Hadleigh Farmilla oli 20 yksilöä. Naaraat ovat menestyksekkäästi lisääntyneet, ja kotieläintarhalla on voitu iloita monista kileistä.

Kanta on virkistynyt niin paljon, että Bagotit ovat nyt nousseet uhanalaisten lajien listalla vähemmän uhanalaisten kategoriaan.

Kotieläintarhassa työskentelevät harjoittelijat ovat toiminnallisesti pisimmällä, vain askeleen päässä työelämään valmistautumisesta. He työskentelevät hyvin itsenäisesti ja saavat ohjeet radiopuhelimen kautta.

Tarha on yleisölle auki maaliskuusta lokakuuhun. Kauniina kesäpäivänä liikkeellä on monia perheitä innokkaiden lapsien kera. Eräs vierailijoista on Itä-Lontoosta vastikään alueelle muuttanut Emma kahden lapsensa kera.

– Olemme ensi kertaa käymässä. Tulimme piknikille ja katsomaan eläimiä. Pienokaisille tärkeintä on päästä paijaamaan lampaita ja vuohia, Emma toteaa hymyillen.

Kotieläintarhassa tapahtuu myös hassuja sattumuksia. Viime keväänä kilpikonna Tommy katosi erään syntymäpäiväjuhlan yhteydessä. Asiaa jaettiin sosiaalisessa mediassa ja paikallisissa medioissa runsaasti, ja Tommy löytyi päivien kuluttua metsästä kahdeksan kilometrin päästä. Terveystarkastuksen jälkeen Tommy pääsi terveenä ja onnellisena takaisin kotiin.

– Paikalliset rakastavat tätä paikkaa.Se huoli, jota ihmiset kantoivat Tommysta, oli elävä todistus siitä, naurahtaa mediaupseeri Bethany Gibson.

Liikunnan iloa!

Viimeisin lisäys Hadleigh Farmin tarjontaan on Hadleigh Parkin alueella sijaitseva The Hub -urheilukeskus ja sitä ympäröivät urheilumahdollisuudet. Pelastusarmeija vuokraa puistoaluetta Essexin kreivikunnan valtuustolle, joka vastaa paikan urheilutoiminnoista. Vuoden 2012 Lontoon olympialaisten maastopyöräkilpailut järjestettiin tällä luonnonkauniilla, kumpuilevalla alueella. Maastopyöräradalla käydään edelleen maailmanmestaruustason kilpailuja.

– Rataa on olympialaisten jälkeen muokattu niin, että vaativan olympiatason radan lisäksi löytyy sekä aloittelijoille sopiva että keskitason rata, Jacquie paljastaa.

Olympialaisten jälkeen aluetta on entisestään kehitetty. Maastopyöräilyn lisäksi on mahdollisuus muun muassa uimiseen, melomiseen, juoksuun ja jousiammuntaan. Ajatuksena on rohkaista paikallisia asukkaita fyysiseen aktiivisuuteen ja yhteyteen luonnon kanssa. The Hubin vierailukeskuksesta löytyy pyöräkorjaamo ja Pelastusarmeijan pyörittämä kahvila, lukuhuone ja rentouttava aistiterapiahuone.

 – Terapiahuoneen mieltä stimuloivat laitteet rentouttavat ja niistä on myös apua autismiin ja oppimisvaikeuksiin.

Daniel on tullut tunnin ajomatkan päästä Colchesteristä käyttämään Hadleigh Farmin maastopyöräilyrataa.

– Käyn useammin radalla, joka on lähempänä kotia. Mutta tulen tänne, kun haluan kunnon treenin. Tämä rata on pitkä ja vaativa – täydellinen paikka kunnon kehittämiseen. Erityisesti pidän The Hubin kahvilasta, se on kiva ja rauhallinen paikka, jossa nauttia virvokkeita ja syötävää treenin jälkeen. Ja paikka on turvallinen, pyörästä ei tarvitse huolehtia.

Täydellä sydämellä

Suomen ja Viron Pelastusarmeijan naistyön sihteeri, everstiluutnantti Lyn Hills toimi Hadleigh Farmissa kappalaisena kolmen vuoden ajan kymmenkunta vuotta sitten. Lynillä on monia hyviä muistoja.

– Suurimman vaikutuksen minuun teki se, miten harjoittelijat tukivat toisiaan. Pidimme kerran opiskelijoiden kesken X Factor -kykyjenetsintäkilpailun, ja oli niin herkistävää nähdä miten he kantoivat huolta ja tukivat toisiaan – täydellä sydämellä!

Koulutuskeskuksen johtaja Lindsay Payne myöntää asian olevan näin:

– Yhteishenki on hieno. Jokainen vierailija kommentoi, miten iloinen ja positiivinen ilmapiiri täällä on. Olemme kaikki yksilöitä, mutta silti yhtä rakastavaa perhettä. Tervetuloa toteamaan se omin silmin!

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen ja Hadleigh Farm

Oletko matkalla Isossa-Britanniassa? 

Hadleigh Farm toivottaa kaikki suomalaiset ystävät lämpimästi tervetulleeksi! Lisätietoa: hadleighfarm.org.uk


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi


Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä