Julkaistu 29.8.2019 06:00

Hankolainen antoi kaiken vapaa-aikansa Pelastusarmeijalle

95-vuotiaalla Ulla Lundmarkilla on useita albumeja täynnä muistoja ja kuvia jo lapsuuden pyhäkoulussa alkaneesta aktiivisesta toiminnastaan Pelastusarmeijassa. Hän esittelee joitakin valokuvistaan.

Ulla Lundmark on osallistunut Pelastusarmeijan toimintaan siitä alkaen, kun hän kävi lapsena pyhäkoulua, aina siihen saakka, kun toiminta vähitellen päättyi Hangossa 1990-luvulla.

– En ollut koskaan kotona. Annoin kaiken vapaa-aikani Pelastusarmeijalle, hän kertoo.

Hänellä on kodissaan valokuva-albumeja, joissa on kuvia hänen ajastaan Pelastusarmeijassa ja Armeijan tyttölippukunnassa. Hän on toiminut tyttölippukunnan johtajana sekä ennen evakuointia että sen jälkeen.

Lundmark on ollut mukana monilla partioleireillä eri puolilla Suomea.

– Leirien ei tarvinnut olla kaukana, kunhan ne vähän poikkesivat tavanomaisesta.

Yhden albumin päällä on pieni mustavalkoinen kuva Blackburn Ripon II -mallin tiedustelukoneesta ja hankolaisen lippukunnan Syduddarna sekä helsinkiläisen lippukunnan Tempelflickorna tytöistä. Kuva on otettu Lappohjassa järjestetyllä partioleirillä, johon Lundmark osallistui. Myös lentäjä näkyy kuvassa.

– Vanhemmat juttelivat lentäjän kanssa. Olisimme päässeet lennolle seuraavana päivänä, mutta meidän oli lähdettävä kotiin.

Lundmark ei tiedä, mitä lentokoneelle tapahtui. Se on tuskin enää olemassa, koska ainoan maailmassa jäljellä olevan sen mallin koneen rekisterinumero on eri kuin kuvan koneen.

Mukana paraatissa Lontoossa

Yhdessä albumissa on kuvia Lontoosta. Lundmark oli yksi kolmesta hankolaisesta, jotka saivat osallistua vuonna 1950 järjestettyyn Pelastusarmeijan ensimmäiseen kansainväliseen nuorisokongressiin.

– Siellä oli niin suuria kokoustiloja ja -halleja, ettei moisia ollut osannut kuvitella edes olevan olemassa.

Kongressin yhteydessä järjestettiin suuri paraati, jota säestettiin torvisoitolla. Kaikilla oli punaiset takit. 

– Se teki suuren vaikutuksen meihin lähes maaseudulta tulleisiin. Saimme paraatin jälkeen kuulla, että se oli kuvattu tv:tä varten.

Yksi hankolaisten kanssa tekemisissä ollut ruotsalaisnuori oli kyllin rohkea soittaakseen pienen lontoolaistalon ovikelloa. Vanhempi pariskunta avasi oven.

– Kerroimme keitä olimme, että paraatimme tullaan näyttämään tv:ssä, ja kysyimme, saisimmeko katsoa sitä heillä. Sen saimme tehdä. 

Kotona Hangossa ei niihin aikoihin ollut tv:tä.

– Veljeni oli sittemmin yksi ensimmäisistä hankolaisista, joka hankki tv:n itselleen.

Pelastusarmeijatoiminta ehti täyttää Hangossa 100 vuotta

Lundmark oli aktiivinen niin pitkään kuin se oli mahdollista Hangossa. Nuorempien voimien saaminen mukaan oli kuitenkin vaikeata 1990-luvulla.

Pelastusarmeijatoiminnan viettäessä 100-vuotisjuhlavuottaan Hangossa 1991 kaupungissa ei ollut yhtään upseeria ja toiminta oli hyvin vähäistä. Ainoastaan Kotiliitto kokoontui edelleen säännöllisesti juuri Lundmarkin johdolla.

– Enhän minä voinut lopettaa, vaikka olinkin yksin, vaan järjestin edelleen eläkeläistapaamisia. Niissä oli läsnä myös Jumalan sana. Pyrin aina saamaan papin paikalle esittämään sen.

Sarah Grönstrand
Käännös:
Merja Laaksonen
Kuvat: Sarah Grönstrand

Haastattelu on julkaistu ensimmäisen kerran Hangon lehdessä 3.1.2019.

Haastattelu on luettavissa ruotsiksi Sotahuudon syyskuun numerossa.
 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä