Julkaistu 14.4.2015 11:07

Hengellisen median aalloilla

Yleisradion kristillinen ohjelmisto tarjoaa luontevan ekumeenisen kasvualustan. Kirkkohallituksen ruotsinkielisen viestintäyksikön johtava asiantuntija Lucas Snellman kertoo, mitä kaikkea nykyinen ohjelmakartta pitää sisällään.

Tammisaaren kaunis, valkea kirkko on täynnä toimintaa: gospel-kuoro avaa ääntään lavalla, kameramiehet siirtävät kameraa kiskoilla ja taustalta kuuluu Pelastusarmeijan Temppelin sotilaan Leif Lindgrenin ohjaava ääni. ”Lefa” on myös YLEN ruotsinkielisten jumalanpalvelusten TV-ohjaaja, ja käynnissä ovat kirkossa nauhoitettavan gospel-jumalanpalveluksen kameraharjoitukset.

– Tämä on maailman paras työ! Lefa toteaa leveästi hymyillen.

Kaikkea tätä seuraa sivusta Kirkkohal- lituksen johtava asiantuntija Lucas Snellman. Siirrymme pois kiireisten ammattilaisten tieltä sakastin puolelle keskustelemaan Yleisradion kristillisestä tarjonnasta.

Viestintä kiehtoi

 

Lucas Snellmanilla oli kiinnostus viestintään jo nuorena.

– Asuin nuorena Maalahdessa Pohjanmaalla, ja siellä teimme jumalanpalveluksia paikallistelevisiolle.

Intohimo täsmentyi opiskeluaikana Åbo Akademissa, jossa Lucas opiskeli käytännön teologiaa. Gradun aiheena oli ruotsinkielisissä radiohartauksissa tapahtunut murros 1990-luvulla. Valmistumisen jälkeen Lucas sai työn seurakuntapastorina Vantaan ruotsinkielisestä seurakunnasta. Työ oli antoisaa ja ihmisläheistä. Kuuden vuoden jälkeen viestintä alkoi jälleen kutsua.

– Kirkkohallituksessa oli tämä virka auki. Tartuin heti tilaisuuteen! toteaa Lucas hymyillen.

Vuonna 2007 Lucas aloitti Kirkkohallituksen ruotsinkielisen viestintäosaston johtavana asiantuntijana. Osaston piiriin kuuluu Lucaksen lisäksi viisi henkilöä: tiedottaja, verkko-, radio- ja tv-toimittajat sekä osa-aikainen tv-toimittaja Vaasassa. Viestintäosaston tehtäviin kuuluvat radiohartaudet ja -jumalanpalvelukset, TV-jumalanpalvelukset ja Himlaliv -televisio-ohjelma. Tiedottaja hoitaa kirkkoon liittyvät medialausunnot ja tiedotteet, ja verkkotoimittaja vastaa sivustoista evl.fi ja sacrista.evl.fi sekä osasta sosiaalisen median tehtäviä.

– Johtamistyylini on käytännönläheinen. Suuremmissa tuotannoissa olen mielelläni käytännön tasolla mukana. Näin on helpompi ymmärtää työntekijöiden arkea ja haasteita, Lucas kertoo.

Hyvää Sanaa radioaalloilla

 

Radiohartaudet ovat monelle tapa aloittaa aamu Jumalan sanan virvoittamana. Lucas Snellman toimii ruotsinkielisten hartauksien vastaavana toimittajana. Suomenkielisistä vastaa Kimmo Saares ja saamenkielisistä Erva Niittyvuopio.

– YLE vastaa tekniikasta ja vastaavat toimittajat vastaavat sisällöstä. Hartauden tekijä antaa käsikirjoituksen meille tarkistettavaksi. Ruotsinkielisiä radiohartauksia meillä on 650 vuodessa 150 puhujan voimin.

Radiojumalanpalvelukset ovat alkaneet radiossa jo vuonna 1926.

– Vuodessa meillä on 62–63 ruotsinkielistä radiojumalanpalvelusta: joka sunnuntai sekä arkipyhinä. Suunnittelemme tarkasti myös paikkakunnat ja järjestäjät, sillä haluamme tarjota laajan kuvan siitä, millaista kristillisyys on kautta maan.

Antoisa TV-jumalanpalvelus

 

Hetkellisesti kirkko hiljenee ja tv-ohjaaja Leif Lindgren liittyy seuraamme. Hän selventää, millainen tuotanto TV-jumalanpalvelus oikein on.

– Työ alkaa noin 18 kuukautta ennen, suunnittelemme ohjelmarunkoa yhdessä Lucaksen ja Ylen tuottajan kanssa, ja sitten otamme yhteyttä seurakuntiin. Meillä on vuodessa yksi ei-luterilainen TV-jumalanpalvelus. Viime vuosi oli poikkeus, jolloin kolme jumalanpalvelusta tuli vapailta suunnilta. Tässä oli mukana myös Pelastusarmeijan Temppelin uudelleenvihkimystilaisuus, mistä olin kovin tyytyväinen, Lefa iskee silmää.

– Käytännön työ alkaa noin 5 kuukautta ennen. On kaksi tapaa: tulemme seuraamaan seurakunnan jumalanpalvelusta tai olemme mukana rakentamassa jumalanpalvelusta aivan alusta lähtien. Jälkimmäisen kaltaisissa projekteissa toimin projektinjohtajana ja TV-ohjaajana. Se on vaativampaa – mutta todella antoisaa!

Eräs tuotanto on jäänyt Lefalle erityisesti mieleen.

– Temppelin uudelleenvihkimystilaisuus oli ainoa TV-jumalanpalvelus, josta olemme tehneet kolme tuotantoa samanaikaisesti. Ensimmäinen versio oli suoratoisto YLE Areenalle, kahden tunnin päästä radiojumalanpalvelus ja lopuksi viikkoa myöhemmin TV-jumalanpalvelus.

Himlaliv – arjen uskoa

 

YLE Fem -kanavalla tarjolla on myös hyvin erilainen kristillinen ohjelma – Himlaliv. Himlaliv on arjen hartausohjelma, jossa henkilöt kertovat elämänkokemuksista ja uskosta, joka on auttanut vaikeinakin hetkinä eteenpäin. Koskettavat tarinat ovat kiinnostaneet katselijoita.

– Menestyneimmät jaksot ovat keränneet 50 000 katsojaa, mikä on huikea määrä ruotsinkielisellä kanavalla. Lisäksi olemme huomanneet, että puolet katsojistamme on itse asiassa suomenkielisiä. Aihe kiinnostaa, ja suomenkielisillä kanavilla ei ole vastaavaa hengellistä ohjelmaa.

Vuodessa valmistuu 15 jaksoa, jotka esitetään perättäisinä viikkoina syys-kevätkauden aikana. Pelastusarmeijan naistyön johtaja, eversti Eva Kleman on mukana nyt keväällä esitettävässä jaksossa. Jaksossa käydään läpi prosessia, jonka Eva koki saadessaan tietää syöpäkasvaimesta silmässä, ja miten kriisin jälkeen tuli voimakas halu kertoa Jumalan läsnäolosta. Eva Kleman julkaisi viime syksynä aiheesta hartauskirjan ’Omin silmin’.

– Joskus käy niin, että kuvaajat ovat äärimmäisen vaikuttuneita Himlalivin aikaisesta haastattelu- ja kuvausprosessista, jolloin ovat syvällisessä yhteydessä haastateltavaan. Näin kävi Nina Granvikille, joka oli kuvaamassa Evaa. Hän on kertonut, että tulee pitämään tätä kohtaamista sydämessään loppuelämänsä, Lucas kertoo koskettavasti.

 
Muuttuvat haasteet

Nykymaailma tuo mukanaan uudenlaiset haasteet.

– Verkkomaailma on edennyt niin valtavasti, että on mietittävä mikä on se optimaalisin tapa olla mukana. Resursseja ei ole kaikkeen, joten viesti pitää kohdentaa kunkin median kohderyhmän mukaan. Kaikkea ei voi tarjota kaikille kaikkialla.

– Sosiaalinen media on suurin haaste, se kehittyy niin kovaa vauhtia. Monelle nuorelle Facebook on jo vanhustenkerho ja he ovat siirtyneet Instagramin, Whatsappin ja Pinterestin kaltaisiin alustoihin. Sosiaalisessa mediassa levitettävät lyhyet hengelliset tarinat ja tietoiskut ovat suunnittelupöydällämme.

Lucas näkee kristillisen median tilanteen toivontäyteisenä.

– Meillä on vankka yhteistyö YLEn kanssa, se luo turvallisen pohjan. Kirkko näkyy luontevasti mediassa. Kritiikkikin on tervetullutta, se kuuluu kokonaiskuvaan.

– On tärkeää, että julkisilla kanavilla on kristillistä ohjelmaa, koska se kohtaa tietyn kohderyhmän. Mutta myös muut kristilliset kanavat, kuten TV7 ja Radio Dei tekevät todella tärkeää mediatyötä. Tämä palvelee kokonaisuutta hyvin.

Lopuksi Lucas haluaa lähettää onnentoivotuksen 125 vuotta täyttävälle Sotahuudolle:

– Siunattua voimaa ja rohkeutta olla kristillinen ääni Suomessa!

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen


 

YLEN kristillistä ohjelmistoa

  • Radiohartaudet ja jumalanpalvelukset suomeksi YLE Radio 1 ja ruotsiksi YLE Radio Vega
  • Tv-jumalanpalvelukset suomeksi YLE TV1 ja ruotsiksi YLE Fem
  • Himlaliv, 15 jaksoa syys-kevätkauden aikana, YLE Fem
  • Katso tarkemmat ohjelmatiedot osoitteesta: yle.fi


Eversti Eva Kleman Himlaliv-ohjelmassa
maanantaina 27.4. klo 18.30 YLE Fem, 
uusinta sunnuntaina 3.5. klo 14.30 YLE Fem 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi