Julkaistu 6.7.2020 15:24

Käytännön apua, koulutusta ja musiikkia

Koronavirukseen sairastuneita on maailmanlaajuisesti jo yli 11 miljoonaa. Yhteisöjä koettelevat suru-uutiset, taloudelliset seuraamukset, nälkä ja alituinen sairastumisen uhka. Pelastusarmeija tarjoaa tukea yhteiskunnan haavoittuvaisimmille.

Pesuaineita, ruokaa ja lämpöä

Pelastusarmeija on jakanut hygienia- ja siivoustarvikkeita karanteenissa oleville Manilassa Filippiineillä. Ihmiset ovat karanteenissa esimerkiksi urheilukeskuksissa ja muissa julkisissa tiloissa. Pohjois-Intiassa on käynnissä suuria ruoka-avun operaatioita. Etelä-Afrikan Johannesburgista koordinoidaan ruoka-apua sekä Etelä-Afrikkaan että Lesothoon.

Eteläisellä pallonpuoliskolla talvi on tulossa, ja koronaviruskriisin taloudelliset seuraukset alkavat näkyä yhä selvemmin. Australiassa Pelastusarmeija on kehittänyt ”takkipuun”: Southportin kaupungista löytyy puita, joista roikkuu takkeja. Jos joutuu nukkumaan ulkosalla tai on muuten kylmissään, saa puusta ”poimia” itselleen lämpimän takin. Takkipuita on ilmestymässä myös Uuteen Etelä-Walesiin.

Apua työttömille

Isossa-Britanniassa Pelastusarmeijan työllistämispalvelu Employment Plus varoittaa työttömyyden kasvusta. ”Pelkäämme, että jotkut joutuvat koronatilanteen vuoksi työmarkkinoiden ulkopuolelle useammaksi vuodeksi”, palvelun johtaja Rebecca Keating sanoo.

Eräs työnhakijoista sanoo: ”Virusepidemian alkaessa olin täysipäiväisessä työssä, mutta yhteiskunnan sulkeutumisen pitkittyminen johti lopulta irtisanomiseen. Olin todella huolissani taloudellisesta tilanteestani. Pelastusarmeijan neuvonantajan kautta sain työn virusjäljittäjänä. Nyt tunnen olevani taas hyödyllinen – en vain perheelleni, vaan myös ihmisille, joiden elämään koronavirus on vaikuttanut.”

Koulut poikkeusoloissa

Pelastusarmeijan kansainvälinen päämaja koordinoi ja antaa ohjeita koulujen turvallista uudelleen avaamista varten. Osa tuhansista Pelastusarmeijan hallinnoimista kouluista on voinut jatkaa opetustoimintaa.  Joissakin kouluissa opetus on siirretty verkkoon. Monissa maissa oppilaat asuvat maaseudulla, ja koulujen opettajat ovat saaneet nähdä suurta vaivaa toimittaakseen opetusmateriaaleja oppilaille. Kaupungeissa opettajat kommunikoivat WhatsAppilla oppilaille, joilla ei ole kotona tietokonetta.

Musiikkia ja draamaa

Australiassa teatterit ja muut esiintymispaikat ovat edelleen suljettuja, joten Pelastusarmeija sai idean järjestää musikaaliesitys virtuaalisena. ”Three Bags Unpacked” -musikaali perustuu tuhlaajapojan tarinaan, ja se on melbournelaisen Pelastusarmeijan taidekoordinaattorin, Julia Roperin luomus. Musikaalin esiintyjät ovat 15–30-vuotiaita. He tallentavat esiintymisensä – laulun, näyttelemisen, soiton, tanssin – omilla laitteillaan, ja niistä koostetaan virtuaalimusikaali. ”Nuoret saavat tästä mahtavan musiikkiteatterikokemuksen, ja tämä on heille ainutlaatuinen keino olla yhteydessä ystäviin ja tutustua uusiin ihmisiin”, sanoo Julia.

Kansainvälisen päämajan uutinen