Julkaistu 16.6.2015 15:23

Kuukauden kaupunki | Parkano

Parkano on pieni, 6 800 asukkaan kaupunki Pirkanmaalla. Pelastusarmeijan Parkanon osasto on myös pieni, mutta erittäin elinvoimainen. Perjantaisin järjestettävät katulähetyskokoukset keräävät kymmeniä Armeijan ystäviä yhteen joka viikko. Eikä kyse ole vain sosiaalisesta avusta.

– Viime viikolla meillä oli katulähetyksessä 23 ruoanhakijaa, mutta osanottajia oli yli 40. Ihmiset tulevat myös Sanan kuuloon. Uskon, että nämä kaverit ovat Jumalan työn alla, kertoo osaston vastuuhenkilö, sotilas Urho Manner.

Pieni seurakunta, jolla suuri sydän


Parkanon keskustassa on rauhallinen tunnelma, kun saavun Pelastusarmeijan kirpputorilta osaston pihalle. Osaston vastuuhenkilöt, sotilaat Urho ja Tarja Manner ovat hymyillen vastassa. Laskeudumme portaat alas kellaritilaan, jossa Parkanon kotoisa jumalanpalvelussali sijaitsee.

– Kutsumme salia leikillisesti Piruntorjuntabunkkeriksi, Urho naurahtaa.

Kello on viisi, ja on tunti katulähetyskokouksen alkamiseen.  Ensimmäiset vieraat ovat saapuneet jo paikalle hyvissä ajoin. Vetäydymme Urhon ja Tarjan kanssa pöydän äärelle keskustelemaan, millainen on Pelastusarmeija Parkanossa.

Elinikäinen prosessi

Urho Manner on ollut Pelastusarmeijayhteydessä jo pitkään, 35 vuoden ajan. Viimeiset kymmenisen vuotta Urho on toiminut osaston vastuuhenkilönä.

– Tulin itse aikoinaan katulähetyskokoukseen. Tulin paikalle niin humalassa, etten pystyssä pysynyt. Mutta tunsin jotain sisälläni. Alkoholi jäi ja mies muuttui. Hengellisen heräämisen jälkeen tulin sotilaaksi vuonna 1980. Se on prosessi, joka edelleen jatkuu.

Tarjan elämään Armeija tuli rakkauden myötä reilut kymmenen vuotta sitten. Sotilaaksi Tarja tuli päivämäärällä, jota hän ei hevillä unohda: 11.11.11.

– Kun tapasin Urhon, niin tänne vedettiin hommiin, Tarja naurahtaa.

Tarja toimii TREDUSSA äidinkielen ja kulttuuri- ja taideaineiden opettajana ja tekee myös toimittajan tehtäviä.

– Koska olen edelleen työelämässä, niin Urho on enemmän Armeijan toiminnassa mukana, hän muun muassa hoitaa avustusruoat tänne kolmesti viikossa. Minä olen mukana lähinnä näin perjantaisin. Pitkät työmatkat ovat haaste ja välillä takki on aika tyhjä. Mutta kun tänne saapuu, sitä Jumalan armosta virkistyy, toteaa Tarja lämpimästi hymyillen.

Heikoimmat työn kärkenä

Parkanon osaston toiminta keskittyy perjantai-illan katulähetyskokoukseen. Osaston sali täyttyy hengen ja ruoan nälkäisistä. Keskimääräinen kävijämäärä on 40–50 henkeä. Jumalan Sanan jälkeen on vuorossa kahvitarjoilu ja tarvitseville on tarjolla ruokakassiavustus.

– Työ syrjäytyneiden ja heikompiosaisten parissa on toimintamme kärki. Katulähetyksessä on läsnä kaikki kohderyhmät: vanhuksia, keski-ikäisiä, perheitä. Meillä on laitapuolen kulkijoita, mielenterveyskuntoutujia ja aivan tavallisia perheellisiä. Kaikille evankeliumi on sama, toteaa Urho Manner.

– Meidät on kutsuttu siihen, että rakastamme heitä joita muut eivät rakasta. Tänne on turvallista tulla, Tarja lisää.

– Joskus lavalle mennessä ei ole kuin tyhjät kädet, ja on rukoiltava, että miten saisi välitettyä kuulijoille hengen rikkautta. Mutta vuosikymmenien aikana olen oppinut, että Jumala antaa elämisen arvoisen elämän. Sen sanoman haluan välittää kuulijoille, Urho toteaa.

Rakennustelineenä Herran hyväksi

Urho ja Tarja järjestävät pyydettäessä myös kotikokouksia.

– Pidämme pieniä kokoontumisia, jossa keskustelemme hengen asioista. Meidän resursseilla se on sellaista, mikä voisi olla kasvamaan päin. Pienet intiimit tilaisuudet ovat hyväksi heille, jotka pelkäävät leimautumista.

Parkanossa viime joulupatakeräys tuotti ennätystuloksen kasvaen 75 % 9 700 euroon. Asukaslukuun suhteutettuna tämä tarkoittaa miltei 1,50 euroa per asukas.

– Oli upeaa nähdä, miten paljon saimme apua. Otamme sen luottamuksen osoituksena. Moni tuli sanomaan, että haluamme antaa teille, koska tiedämme teidän tekevän hyvää. Haluamme myös kiittää lukuisia patavahteja, jotka tekivät tämän mahdolliseksi, Tarja toteaa kiitollisena.

– Tavoitteenamme on olla näkyvästi katukuvassa. Esimerkiksi vappuna jaoimme soppaa. Urho käy perjantaisin torilla lehtikaupalla. Monia kohtaamiamme ihmisiä olemme saaneet katulähetykseen mukaan.

Urho näkee Armeijan tarpeellisena osana Parkanon kristillistä kenttää.

– Meillä on oma omalaatuinen leimamme, ja niin on tarvetta jatkaa. Tarvitsemme kaikki seurakunnat, jotka ovat täällä. Eri seurakunnat toimivat rakennustelineinä. Ihmiset ovat erilaisia, ja tarvitsevat erilaisia kosketuspintoja. On tärkeää että on paikkoja kaikille, jotka etsivät Jumalan yhteyttä. Parkanossa asuu 6 800 ihmistä, eivät he kaikki tähän saliin mahdu, Urho naurahtaa.

Valoa ja eloa arkeen

Kello lyö kuusi ja sali on melkein täynnä. Urho nousee lavalle ja johdattaa kokoontuneet rukoukseen. Tarja pitää pienen saarnan ja kokousta värittävät pari spontaania, koskettavaa todistusta. Ilmapiiri on henkeä ravitseva ja välitön.

Jumalanpalveluksen päätyttyä vieraat siirtyvät kahvin äärelle. Vapaaehtoisella Anita ”Liinu” Tuomijärvellä on aikaa vaihtaa muutama sana.

– Olen näin perjantaisin mukana auttamassa. Viihdyn hyvin, sillä täällä toimii Jumalan henki. Tänne saa tulla uupunut ja voipunut.

– Haluan myös kiittää Urhoa ja Tarjaa suvaitsevaisuudesta. Romanina olen kokenut rasismia, ja sydäntäni lämmittää vastaanotto täällä. Suvaitsevaisuudessa on voimaa. Ihmiset erottelevat – Jumala ei!

Myös pitkäaikainen Armeijan ystävä Asko kiittää katulähetyksen henkeä.

– Tänne ovat kaikki tervetulleita. Osa on uskovia, osa ei – näin käymme elävää keskustelua. Ei vain istuta ja uskota, vaan mukana on myös aineellinen puoli ja seurustelusakramentti. Tämä on myös uskoon tulleelle hyvä paikka – uskossa kasvaa, kun ei ole vain palveltavana vaan myös itse palvelee.

Jari Varto tiivistää asian kauniisti:

– Tämä on yksinäisille sieluille hyvä kohtauspaikka. Monelle tämä tuo valoa ja eloa arkeen.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Toni Kaarttinen

Pelastusarmeija Parkanossa

Parkanossa toimii myös Pelastusarmeijan kirpputori, Parkanontie 57. Ma–pe 9.30–17, la 9.30–13.

– Meillä käy paljon vakiasiakkaita, myös lähikunnista. Muotivaatteet ovat kysyttyjä, kuten myös 80- ja 90-luvun asusteet. Nuoret kyselevät niitä teemajuhliin, kertoo ystävällinen Eila Huuskonen, joka on toiminut kirpputorin myyjänä 15 vuotta.

– Tervetuloa käymään! Lupaamme pitää hinnat kohtuullisina, Eila naurahtaa sydämellisesti.







Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä