Julkaistu 19.8.2015 09:13

Kuuletko kutsun?

Kadettirengas Valon Lähettiläät:
Vasemmalla Riku ja Kaisu Leino, oikealla Kirill Burunov ja Arina Danilova (Kuva: Kati Kivestö)

Kuuletko kutsun? – upseerikoulu voi olla paikka sinulle


Pelastusarmeijalla on omat erityispiirteensä – yksi selkein on sotaväestä lainattu termistö: upseerit, sotilaat, siviilijäsenet. Upseerit vastaavat muiden kristillisten kirkkojen pappeja ja pastoreita. Miten tähän tehtävään kouluttaudutaan?


Olet Pelastusarmeijan sotilas. Mutta tunnet, että Jumala kutsuu sinua kokonaisvaltaisempaan palvelukseen. Silloin sinulla on mahdollisuus hakeutua upseerikoulutukseen. Upseerikoulun johtaja, everstiluutnantti Aino Muikku ja kokelastyön koordinaattori, kapteeni Gerry Lindholm syventävät meidät aiheeseen.

Kaikki alkaa kutsumuksesta

– Kaikkein tärkeintä on kutsumus, aloittaa kapteeni Gerry Lindholm.

– Kun vastaa Jumalan kutsuun, niin joskus se on myös kutsu upseeriuteen. On tärkeää, että olet aktiivinen sotilas osastossasi, jotta sinulla on tuntemus, millaista upseerina olo voisi olla. On myös tärkeää, että kerrot ajatuksistasi osastosi johtajalle, joka voi tarjota sinulle oikeanlaista rohkaisua ja haastetta.

Kokelaaksi voi hakeutua, kun on ollut Pelastusarmeijan sotilaana 6–12 kuukautta. Hakemus annetaan osastonjohtajalle, ja asia etenee kokelaslautakuntaan. Tämän jälkeen alkaa prosessi, jossa hakijalle annetaan osastossa vastuuta ja tehtäviä. Kun hakija hyväksytään kokelaaksi, siitä alkaa kuuden kuukauden harjoittelujakso, johon kuuluu myös kirjallisia tehtäviä. Sen jälkeen kokelaslautakunta kokoontuu jälleen, ja tekee päätöksen milloin kokelas aloittaa upseerikoulun.

Kenelle suosittelisitte upseerikoulutusta?

– Mielenkiintoinen kysymys, sillä vaikka luulisimme tietävämme vastauksen – niin se on kuitenkin Jumala, joka kutsuu ihmisiä upseerikoulutukseen. Pelastusarmeija on äärettömän monipuolinen ja tarvitsee monenlaisia ihmisiä. Uskon pitää olla syvästi juurtunut. Lisäksi upseerina sinulta kysytään kykyä olla visionääri, joustava ja rohkea. Eikä saa olla liian jäykkä mielipiteissään ja toimissaan. Ihmisläheisyys on myös etusijalla, sillä kaikki työ tehdään ihmisten parissa, toteaa Gerry Lindholm.

– Tarvitsemme ihmisiä, jotka ymmärtävät Armeijan oman tehtävän Jumalan valtakunnassa. Uskallat tuoda ääntä kuuluville, ja olla siellä missä tarvitaan. Monenlaiset ihmiset ovat tervetulleita – kaikille on paikka, täydentää upseerikoulun johtaja, everstiluutnantti Aino Muikku.

– Kun olet paikassa, mihin Jumala on kutsunut sinut, koet elämässäsi tyydytystä ja elämä tuntuu oikealta. Mitä tahansa vastaan tulee, voit tuntea että Jumala johtaa sinua. Se tunne tulee, kun vastaa kutsumukseen, lisää Gerry hymyillen.

Joustava ja kansainvälinen koulutus

Koulutus kestää 2–4 vuotta, ja tapahtuu joustavasti upseerikoulussa intensiiviopiskeluna kolmena päivänä kuukaudessa, työharjoitteluna, koti- ja online-opiskeluna. Upseerikoulun oppiaineina ovat muun muassa raamattutieto, kristillinen oppi, hengellinen kasvaminen, kirkkohistoria, sielunhoito ja psykologia, puhe ja viestintä, johtajuus ja etiikka.

– Koulutus pyritään räätälöimään kunkin kadetin elämäntilanteeseen sopivaksi. Otamme huomioon kadetin elämän-, työ- ja opiskelukokemuksen. Opintosuunnitelmaan kuuluu myös harjoitteluaika osastossa sekä osallistuminen ohjaajana Pelastusarmeijan järjestämille erilaisille leireille. Pyrimme tekemään opetuksesta ja koulutuksesta niin käytännönläheistä kuin vain mahdollista. Ajatuksena on saada teoria toimimaan käytännössä, Aino Muikku selventää.

Koulutukseen kuuluu myös kansainvälinen aspekti. Osana koulutusta ovat muun muassa joka toinen vuosi järjestettävä Pohjoismaisten territorioiden yhteiset kadettien opintoviikko sekä kahden viikon pituinen Catherine-kurssi Hollannissa. Virosta tulevat venäjänkieliset kadetit myös suorittavat online-koulutusta Moskovan seminaarin kautta ja suomenkieliset kadetit voivat opiskella Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa. Lisäksi on muitakin yhteistyötahoja, mm. William ja Catherine Booth University College Kanadassa ja Viron Metodistikirkon teologinen seminaari.

– Kansainvälisen koulutuksen tavoitteena on rakentaa yhteyksiä yli rajojen ja nähdä Pelastusarmeijaa laajemmasta perspektiivistä. Kadetit ovat kertoneet, että kaikkein innostavinta näillä kursseilla on ollut yhdessäolo muiden maiden kadettien kanssa – horisontit laajenevat! Upseerit voivat palvella eri maissa, mikä tulee esille koulutuksen aikana, Aino toteaa hymyillen.

Valon lähettiläät

Upseerikoulutus on Suomen ja Viron territorion yhteistä toimintaa, ja tällä hetkellä upseerikoulussa opiskelee neljä kadettia: Kaisu ja Riku Leino Suomesta sekä Kirill Burunov ja Arina Danilova Virosta. Kadettiryhmän kansainvälinen nimi on ”Valon lähettiläät”.

Riku ja Kaisu Leinolle upseerikutsumus tuli samanaikaisesti.

– Tunsin, miten Jumala kutsui minua eräässä kokouksessa Helsingin osastossa. Kutsu sai välittömän vahvistuksen, kun vaimoni Kaisu kääntyi puoleeni ja kysyi: ”Tunnetko, miten Jumala kutsuu?” Minä tunsin. Rukoilimme läpi seuraavan yön ja jatkoimme kutsun koettelemista. Jokaisella kerralla Jumala vahvisti kutsun, Riku kertoo.

– Se oli hyvin voimakas kokemus, sillä kutsumus tuli meille molemmille yhtä aikaa. Meillä oli vakituiset työpaikat, joissa viihdyimme ja olimme asettuneet aloillemme. Kutsumus oli kuitenkin niin selvä ja vahva, ettei vanha, tuttu ja turvallinen elämä enää tuntunut riittävältä, edessä odottava tuntematon sen sijaan houkuttelevalta seikkailulta – ja sitä se on ollutkin, Kaisu lisää hymyillen.

Haasteita opiskeluun tuo tasapainottelu opiskelun ja työtehtävien välillä.

– Paperilla työaikamme osastolla on 50 % ja toinen 50 % on varattu opiskelulle. Joinain hetkinä tuntuu, että prosentit ovat 100 % ja 100 %. Innostava työ ja etuoikeus saada opiskella työn ohella kuitenkin voittavat kuitenkin raskaat silmäluomet. Tunnemme, miten raskainakin päivinä saamme tehdä työtä Jumalan kämmenellä, Riku toteaa.

Opiskelu on ollut Kaisulle ja Rikulle mieluisaa.

– Minua puhuttelee hyvin erilaisissa oloissa ja tilanteissa työskentelevien ihmisten kutsumuksen ja uskon yhteisyys ja samalla iloitsen siitä, että ykseyden ja yhteisyyden sisällä on tilaa erilaisille työnäyille, persoonille ja tekemisen tavoille, Kaisu toteaa ja jatkaa:

– Parasta antia upseerikouluaikana on ollut yhteys toisiin kadetteihin ja se hengellinen huolenpito, jota meitä kadetteja kohtaan osoitetaan.

Uuden äärellä

Eliel ja Ana Vargas ovat juuri ottaneet ensi askeleet upseerikoulutuksessa – heidät hyväksyttiin kokelaiksi toukokuussa.


– Tiemme upseerikoulutukseen on ollut pitkä. Kun muutimme Suomeen vuosia sitten, ajatuksena oli aloittaa upseerikoulutus. Tunsimme, että Jumala on johdattanut perheemme Suomeen. Mutta olosuhteemme muuttui, ja tapahtui monia asioita, jotka jättivät päätöksen taka-alalle.

Päätös upseeriudesta sai lopullisen kipinän Pelastusarmeijan 125-vuotisjuhlien yhteydessä. Kenraali André Coxin sanat koskettivat Anan ja Elielin sydäntä.

– Totesimme: ”Tämä on Armeija, johon kuulumme”, Ana kertoo päätöksestä.

– Polvistuimme alttarille, ja siinä hetkessä saimme vahvistuksen, että aika on nyt meille oikea, Eliel lisää.

Eliel ja Ana odottavat opiskelua jo mielenkiinnolla.

– Tahdon tietää lisää Armeijan työstä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Ja myös historiasta – niin hyvistä töistä kuin virheistäkin. Niistä voimme oppia, lisää Ana hymyillen.

Kiinnostaisiko sinua seurata Anan ja Elielin esimerkkiä? William Boothia lainaten: ”Etkö ole kuullut kutsua? Ehket ole vain kuunnellut.”

Toni Kaarttinen



Oletko kiinnostunut upseerikoulutuksesta?
 

Ota yhteyttä ja kysy lisää: [email protected]


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä