Julkaistu 27.7.2022 09:00

Maailman ihmiskaupan vastaista päivää vietetään 30. heinäkuuta

Pelastusarmeija viettää Yhdistyneiden kansakuntien ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa maailman ihmiskaupan vastaista päivää 30. heinäkuuta.

Vuoden 2022 teema "Teknologian käyttö ja väärinkäyttö" keskittyy teknologiaan työkaluna, joka voi sekä mahdollistaa että estää ihmiskauppaa.

Ihmiskauppiaat vaanivat verkossa

COVID-19-pandemian aikana teknologian käyttö tehostui ja arkinen elämä siirtyi yhä suuremmalta osin verkkoalustoille. Internet ja digitaaliset alustat tarjoavat ihmiskauppiaille työkaluja uhrien houkuttelemiseen, hyväksikäyttöön ja valvontaan. Teknologia helpottaa rikollisten toimintaa yli maarajojen.

Kriisitilanteessa ongelmat usein pahenevat. Rikolliset hyödyntävät tilanteita, joissa ihmiset (erityisesti naiset ja lapset) joutuvat erilleen perheenjäsenistään ja putoavat tukijärjestelmien ulkopuolelle. Verkon palvelut voivat paljastua ansaksi, joissa on kyse tekaistuista matkajärjestelyistä ja haavoittuville ryhmille kohdistetuista väärennetyistä työtarjouksista.

Sosiaalinen media tarjoaa kanavan potentiaalisten uhrien, myös lasten, tunnistamiseen ja houkuttelemiseen. Sähköposteja ja viestintäpalveluita sen sijaan käytetään usein moraaliseen pakottamiseen. Verkkoalustojen avulla ihmiskauppiaat mainostavat uhrien palveluita ja jakavat myös lapsista valokuvamateriaalia.

Teknologialla ihmiskauppaa vastaan

Teknologiassa piilee myös suuria mahdollisuuksia. Internetin ja sosiaalisen median turvalliseen käyttöön liittyvät ennaltaehkäisy- ja tiedotustoimet voivat auttaa vähentämään ihmiskauppariskiä. Lainvalvontaviranomaiset ja rikosoikeusjärjestelmät voivat hyötyä teknologiasta esimerkiksi vahvistamalla syytteeseenpanoa digitaalisilla todisteilla. Ihmiskaupan uhreille voidaan tarjota tukipalveluita verkossa.

Sydän ihmiskaupan uhreille

Maailman ihmiskaupan vastaista päivää vietetään 30. heinäkuuta. Voit osoittaa tukesi ihmiskaupan uhreille lisäämällä Blue Heart -kehyksen profiilikuvaasi ja levittämällä verkossa ihmiskaupan vastaista viestiä #EndHumanTrafficking #SAFightForFreedom #EndModernSlavery.

Blue Heart -kehys profiilikuvaan löytyy täältä: https://twibbon.com/support/endhumantrafficking.

Näin suojaat itseäsi ja muita verkossa

  • Aseta tiukat tietosuoja-asetukset

    Jos sosiaalisen median tilisi ovat julkisia, kuka tahansa voi nähdä kuvasi, julkaisusi ja muut tietosi. Ihmiskauppiaat käyttävät tällaisia tietoja uhrien värväämiseen. Harkitse tilisi asettamista yksityiseksi ja poista sijainnin jakaminen käytöstä.

  • Varo outoja kaveripyyntöjä

    Älä hyväksy kaveriksi tuntematonta ihmistä, vaikka teillä olisi yhteisiä kavereita. Ihmiskauppiaat ottavat sosiaalisessa mediassa yhteyttä tuntemattomiin ja alkavat keskustellen rakentaa luottamuksellista suhdetta mahdolliseen uhriin.

  • Älä paljasta liikaa

    On hyvä muistisääntö, että kaikki mitä jaat verkossa, on julkista. Ihmiskauppiaat käyttävät ihmisten valokuvia ja henkilökohtaisia tietoja kiristykseen, yhteydenottoihin, värväykseen ja valvontaan. Älä jaa henkilökohtaisia tietojasi, kuten puhelinnumeroasi tai osoitettasi.

  • Epäile mainoksia, jotka näyttävät liian hyviltä ollakseen totta

    Ihmiskauppiaat julkaisevat houkuttelevia työpaikkailmoituksia netissä. He lupaavat korkeaa palkkaa yksinkertaisesta työstä tai tarjoavat mahdollisuutta tulla malliksi. Yrityksen tiedoista tai työehdoista kerrotaan usein epämääräisesti. Jos ilmoitus näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti on sitä.

  • Ilmoita epäilyttävästä toiminnasta

    Pysy valppaana verkossa ja ilmoita epäilyttävistä nettisivuista tai toiminnasta viranomaisille. Älä epäröi poistaa kontakteistasi ahdistelevaa tai häiritsevästi puhuvaa henkilöä. Sosiaalisen median alustoilta löydät ohjeet tilien blokkaamiseen. Voit ottaa viesteistä ja julkaisuista kuvakaappauksia – niistä voi olla myöhemmin hyötyä mahdollisessa tutkinnassa tai lainvalvonnassa.

  • Tunnista ihmiskaupan varoitusmerkit

    Ihmiskaupan varoitusmerkkien tunteminen auttaa tunnistamaan tilanteen, jossa sinä tai läheisesi on vaarassa joutua groomingin tai ihmiskaupan uhriksi verkossa.

  • Hae apua tai ilmoita epäilystä

    Monissa maissa on auttavia puhelimia ihmiskaupalle altistuneille ja ihmiskaupan uhreille. Suomessa Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän infopuhelin on (24h) 02 954 63 177.  Lisätietoa aiheesta muun muassa sivuilta www.ihmiskauppa.fi ja www.pelastusarmeija.fi/ihmiskauppaa-vastaan. Voit jättää poliisille vihjeen ihmiskauppaepäilystä netissä: https://poliisi.fi/nettivinkki