Julkaistu 13.5.2025 07:00

Ota sanoista vastuu

Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että sanoilla on valtaa. Hyvät, lämpimät ja rakastavat sanat luovat perustan turvallisuudelle, yhteisymmärrykselle ja toivolle, mutta kovat ja pahansuovat saavat aikaan juonittelua, väärinymmärrystä, pelkoa ja jopa sotaa. Sanojen käyttämiseen – puhuttuina tai kirjoitettuina – liittyy aina vastuu.

Sanat, jotka herättävät toimimaan ja liittyvät käytännön todellisuuteen ovat aina olleet Pelastusarmeijan tehtävän ytimessä. Saarnatut, rukouksissa kuiskatut tai iloisessa melodiassa lauletut sanat Jumalan rakkaudesta ja sovituksesta ovat aina olleet keskeisiä, ja toiminnaksi muuttuneina niistä on tullut meidän ohjelmajulistuksemme. Näiden 135 vuoden aikana, jolloin Pelastusarmeijan Sotahuuto-lehti on ilmestynyt, kirjoitetulla sanalla ollut suuri vaikutus paitsi yksilöihin, myös laajemmin suomalaiseen yhteiskuntaan. Tapamme nostaa esiin usko, arvot, ihmiskäsitys, sosiaalinen vastuu, kansainvälinen ja kulttuurinen ymmärrys tai eettiset kysymykset on ehkä vaikuttanut enemmän kuin osasimme aavistaa.

Sotahuudon toimituskunnassa viettämieni vuosien aikana on ollut jännittävää käsitellä yhteiskunnallisesti ajankohtaisia aiheita ja valaista niitä Pelastusarmeijan näkökulmasta – kristillisen uskon ja käytännön lähimmäisenrakkauden sävyttämänä. Olen erityisesti arvostanut mahdollisuutta syventyä kysymyksiin, jotka todella koskettavat, mutta joista meillä ei ehkä ole tarpeeksi rohkeutta puhua. Noihin elämän suuriin kysymyksiin, joiden kanssa me kaikki kamppailemme. Kysymykset surusta, pelosta, yksinäisyydestä, ulkopuolisuudesta tai kuolemasta – niistä ei juuri keskustella kahvipöydässä tai lounastauolla. On ollut hienoa voida välittää tietoa ja toivoa Sotahuudossa kirjoitetun sanan kautta.

Vuosien aikana – ensin Pelastusarmeijan lehtien päätoimittajana Ruotsissa ja sittemmin toimitusryhmän jäsenenä Suomessa – olen saanut lukemattomia todisteita siitä, miten painettu lehti voi tavoittaa ihmiset, ympäristöt ja tilanteet, joissa en itse mitenkään voisi olla mukana. Kirjoitettu sana onkin minulle jonkinlainen kunniapaikka, sillä se voi levitä odottamattomilla tavoilla. Sain esimerkiksi kerran sähköpostia naiselta, joka kertoi saavansa toisinaan ystävältään nipun vanhoja aikakauslehtiä. Muotilehtien joukossa oli kerran ollut Sotahuuto, ja juuri silloin, vaikeassa elämäntilanteessa, tuo lehti muutti hänen elämänsä suunnan ja hän löysi uudestaan lapsuuden uskonsa. Toisella kertaa eräs nuori mies otti yhteyttä vankilasta. Lukemisen puutteessa hän oli tarttunut Sotahuutoon, ja nyt hänellä oli tärkeitä, vakavia kysymyksiä syyllisyydestä, anteeksiannosta ja sovituksesta. Myös uuden pelastussotilaan todistus lämmitti sydäntäni erityisesti – hän kertoi löytäneensä tien Jumalan luo terveyskeskuksesta ottamansa Sotahuudon kautta. Vaikka lehti oli vanha, ”parasta ennen” -päivämääränsä ylittänyt, sen sanoma osui suoraan sydämeen. Nyt hän oli vakaasti uskossa ja säteili iloa. On siis selvää, miksi pidän painettua sanaa tärkeänä ja iloitsen siitä, että Pelastusarmeija jatkaa Sotahuudon julkaisemista ja vaikuttamista sen kautta.

Viime vuosina olemme kaikki kokeneet, kuinka painetun sanan tahti ja paikka yhteiskunnassa on muuttunut radikaalisti. Lukutottumuksemme ovat muuttuneet, ja monet painetut lehdet ovat lakanneet ilmestymästä, koska lukeminen tapahtuu nykyään pääosin näytöltä. Sosiaalisen median viestejä tulee joka suunnalta, ne ovat lyhennettyjä ja helposti väärinymmärrettäviä. Ne julkaistaan ilman lähdeviitteitä tai varmistettua totuuspohjaa, ja ajatuksia ei kummemmin suodateta. ”Clickbaitit” eli klikkiotsikot tavoittelevat ja houkuttelevat lukijoita liioittelulla ja monitulkintaisuudella. Tämä tekee kirjoitetun sisällön vastuullisuudesta kenties vieläkin tärkeämpää, ja tässä meillä kaikilla on rooli. Ensinnäkin siinä, miten itse ilmaisemme ja muotoilemme asiamme ja mitä valitsemme jakaa eteenpäin. Mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin klikkaamme, mitä luemme ja mihin osallistumme. Haluammeko oikeasti tukea tällaista kirjoittelua ja manipulointia?

Kyllä, sanat voivat rikkoa ja hajottaa, mutta ne voivat myös luoda innostusta, ymmärrystä, myötätuntoa ja osallisuutta. Sanojen huolellinen ja vastuullinen valitseminen merkitsee mahdollisuutta jakaa hyviä sanoja. Niitä, jotka rakentavat, tarjoavat oivalluksia ja tietoa – sanoja, jotka antavat rohkeutta ja auttavat meitä kehittymään. Heprealaiskirjeen kirjoittajan mukaan ”Jumalan sana on elävä ja voimakas” (Hepr. 4:12), ja Sotahuuto on saanut 135 vuoden ajan toimia kahdessa merkityksessä Sanan palveluksessa. ”Elämän ja voiman” hengessä siis jatkuu tehtävämme sanoittaa hyvin ja merkityksellisesti tunteita, ilmiöitä ja kokemuksia ja kuvata tapahtumia, jotka ovat ratkaisevia niin yhteiskunnassa kuin yksittäisten ihmisten elämässä.

Eva Kleman
komentaja

Eva on toiminut päätoimittajana Ruotsin Pelastusarmeijan lehdissä ja Sotahuudon toimitusryhmän jäsenenä Suomessa.


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä

 

Artikkeli 20.05.2025

Lasten lomakoti uudistuu

Pelastusarmeijan Lasten lomakodilla Nummelassa ollaan uuden edessä. Sinne on juuri valmistunut uusi päärakennus, joka sisältää modernit majoitustilat. Rakennus on toteutettu moduulirakenteena, mikä mahdollistaa tilojen entistä monipuolisemman käytön. Myös leiriavustajatoiminta muuttuu, ja jatkossa nuorille tarjotaan entistä kohdennetumpaa vapaaehtoistoimintaa.
Uutinen 14.05.2025

Suomen kirkonjohtajat: Kansainväliset opiskelijat tarvitsevat totuudenmukaista tietoa ja tukea

Kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen johtajat esittävät huolensa ulkomaalaisten EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden ahdingosta Suomessa. Suomalaisten viranomaisten ja oppilaitosten yhteistyötä tarvitaan, jotta tällä hetkellä vaikeassa asemassa olevat opiskelijat saavat apua.
Artikkeli 06.05.2025

Rikas elämä toimituksessa

Majuri Raija Lähteisen elämä on kietoutunut tiiviisti osaksi Sotahuudon 135-vuotista historiaa. Hän on palvellut kolmesti toimituksessa, vuosina 1962–67 ja 1971–77 avustavana toimittajana ja päätoimittajana vuosina 1984–90. Rakkaus teksteihin ja kirjoittamiseen on kulkenut läpi värikkään elämän.
Artikkeli 02.05.2025

Jumalan siunausta Sotahuuto-myynnillä

Sotahuuto täyttää 135 vuotta. Tämä pitkä historia ei olisi mahdollinen ilman ansiokkaita Sotahuudon myyjiä, jotka ovat käyttäneet aikaansa ja persoonaansa tähän tärkeään tehtävään. Nyt tutustumme heistä muutamaan. Heitä kaikkia yhdistää näky Sotahuudosta kohtaamisten mahdollistajana ja evankelioinnin välineenä. Yksi ylitse muiden noussut asia oli se, miten paljon ihmiset arvostavat pientä, mutta äärimmäisen tärkeää toivotusta: ”Jumalan siunausta.”