Julkaistu 11.11.2016 13:36

Pelastusarmeijan Helsingin sosiaalipalvelukeskus täyttää 125 vuotta

Pelastusarmeija avasi slummiaseman Helsinkiin 9.11.1891, kaksi vuotta sen jälkeen kun työ oli alkanut Suomessa. Ensimmäinen slummiasema perustettiin levottomaan Punavuoren kaupunginosaan, Pursimiehenkatu 25:een. Vuosien varrella toimintaa on ollut eri paikoissa. 1930-luvun lopulta lähtien Helsingin slummiasema – nykyinen sosiaalipalvelukeskus – on toiminut Kalliossa, Castréninkatu 24:ssä.

Vuosien varrella lukemattomat ihmiset ovat saaneet apua sosiaalipalvelutyön kautta. Monet muistavat erityisesti ”Aviksen” (avustustoimiston) joulujuhlat ja jouluavun, jota vuosittain saa n. 5 000 taloutta.  Kesäisin vähävaraisille on järjestetty lasten ja vanhusten leiritoimintaa. 1990-luvun alun talouslama toi leipäjonot avustuskeskuksen yhteyteen. Edelleen lahjoituksina saatua leipää ja ruokaa jaetaan muiden avustusten ohella. Sosiaalipalvelukeskuksen toimintaa rahoitetaan joulupadasta saaduilla varoilla sekä muilla lahjoituksilla.

Yksi sosiaalipalvelukeskuksen pitkäaikaisimmista johtajista oli majuri Raili Nurminen, joka työskenteli sosiaalipalvelukeskuksessa yli 20 vuotta. Tällä hetkellä sosiaalipalvelukeskuksen johtajana toimii Marja-Liisa Mäkelä. Vakituisia työntekijöitä on viisi, ja tätä nykyä töissä on myös kaksi nuorta tukityöllistettynä. Lisäksi mukana on paljon vapaaehtoisia. Sosiaalipalvelukeskus vietti 125-vuotissyntymäpäiviä tänään pienimuotoisessa tilaisuudessa oman väen ja kutsuvieraiden kesken.

Pelastusarmeijan sosiaalipalvelukeskus jatkaa edelleen työtään, sillä avun tarve ei Suomessa ole vähentynyt. Joulukuussa järjestetään useita joulujuhlia lapsille ja aikuisille sekä annetaan jouluapua kymmenilletuhansille perheille. Keskus on kiireinen läpi vuoden, ja vuositasolla avunsaajien määrä on kymmeniätuhansia kotitalouksia pääkaupunkiseudulla.