Julkaistu 8.3.2020 08:00

Rohkeasti kohti unelmia

Maija Mattila on rohkea nuori nainen. Hänellä on Downin syndrooma. Hän ei ole antanut sen tulla esteeksi, vaan on yksi tämän hetken puhutuimmista suomalaisista malleista. Maija on myös toteuttamassa toista unelmaansa tanssin parissa.

Maija Mattilalla oli unelma: hän halusi tulla kansainväliseksi huippumalliksi. Television Huippumalli haussa -ohjelma teki tyttöön ison vaikutuksen. Hän ilmoitti äidilleen tämän olevan sitä, mitä hän haluaisi isona tehdä. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin 22-vuotiaalla Maijalla on takanaan jo lukuisia muotinäytöksiä, kuvauksia, kampanjoita ja haastatteluja. Kiinnostus nuorta, monikulttuurista tyttöä kohtaan on ollut suurta ja positiivista. Maija ja hänen äitinsä Anna-Erika ovat tästä onnellisia. Mallin ura ei ollut mikään itsestäänselvyys, paitsi Maijalle itselleen:

– Mä olen haaveillut tästä pienestä lähtien. Ei ollut muita vaihtoehtoja, Maija toteaa nyökäten.

Äidissä Maijan unelma herätti ristiriitaisia tunteita. Hän toivoi, että tyttö löytäisi realistisempia tavoitteita. Sattumalta Anna-Erika törmäsi netissä australialaisen Madeleine Stuartin postaukseen. Madeleine on maailman ensimmäinen down-malli, joka on esiintynyt New Yorkin muotiviikolla.

– Kun huomasin, että maailmalla on jo yksi menestynyt down-malli, niin pohdin, ettei unelma kenties olekaan mahdoton. Koin, että tieto tuli eteeni tarkoituksella, etten lyttäisi Maijan unelmaa.

Toiveiden toteutumisen esteenä oli vielä yksi käytännön asia. Maijalla oli ylipainoa, ja siitä oli päästävä. Maija jätti napostelut pois ja aloitti liikunnan. Tuloksia alkoi näkyä:

– Sain laihdutettua neljätoista kiloa. Se oli kyllä tosi rankkaa!

– Olen Maijasta ylpeä, ei minulla vastaavaa tahdonvoimaa olisi ollut. Mutta se oli samalla tulikoe, kuinka paljon hän haluaa tavoitella mallin uraa.

Maija taisteli haastavien aikojen läpi, ja 18-vuotissyntymäpäiväkseen hän osti itselleen kauniin pitsimekon. Äiti oli äimistynyt tytössä tapahtuneesta muutoksesta.

Anna-Erika otti tyttärestään kuvan ja esitteli sitä ylpeänä ystävälleen. Ystävä kertoi Maijan unelmasta Ylen Kioski-ohjelman tekijöille. Maija yllätettiin ja hänelle järjestettiin ihana syntymäpäiväyllätys. Hänet meikattiin, vaatetettiin ja kuvattiin ammattilaisten toimesta. Yllätyksestä kuvattiin sosiaaliseen mediaan video, josta tuli viraalihitti. Se tavoitti yli 160 000 katsojaa kahdessa päivässä.

– Olimme aivan ällistyneitä! Olin niin onnellinen, kun videolta näin, miten Maija sädehti ja rakasti kameran edessä olemista.

Unelmasta osaksi elämää

Videon myötä eri yritykset ja tahot kiinnostuivat Maijasta, ja hänelle alkoi sadella työtarjouksia ja yhteistyöpyyntöjä. Maijan ensimmäinen iso kuvaus oli Kalevala Korun Mimosan hetki -korun kampanja. Ensimmäinen muotinäytös puolestaan oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton hyväntekeväisyysmuotinäytös. Hetki oli ikimuistettava niin Maijalle kuin äidillekin:

– Muistan, kun oli kenraaliharjoitus ja tuli Maijan vuoro. Hän sanoi: ”Mä en mene tuonne yksin!” Mutta sitten hän keräsi rohkeutensa, ja kaikki meni hienosti! Se oli meille molemmille ensimmäinen kokemus siitä, mitä siellä lavan takana tapahtuu. Se tuntui kaaokselta – mutta ihanalta kaaokselta.

Näytöksessä Maija tapasi myös suuren idolinsa, poplaulaja Diandran. Näytöksessä Diandra ja Maija astelivat lavalle peräkanaa.

Nyt kuvauksia ja näytöksiä on ollut jo useita. Lisäksi Maija on tehnyt niin sanottuja tsemppauskeikkoja, joilla Maija on käynyt puhumassa nuorille ja esimerkillään kannustanut heitä saavuttamaan tavoitteitaan ja unelmiaan.

Yksi Maijan isoimpia projekteja on ollut Prisman ”Minut itseni kanssa” -kampanja, johon kuului Glorian muotiviikonlopun näytökseen osallistuminen. Se on ollut isoin catwalk, johon Maija on osallistunut. Muotinäytökset ovatkin sitä, josta Maija pitää eniten:

– Joo! Siellä on ihmisiä ja hyvää musiikkia.

Kysyn Maijalta, onko mallin työssä jotain hankalaa.

– Aikataulut. Päivät voi olla pitkiä, eikä saa myöhästyä, Maija paljastaa, ja äiti täydentää:

– Näytöksissä kaiken pitää tapahtua täsmällisesti, siinä ei ole jouston varaa. Asioiden on tapahduttava juuri oikeina aikoina. Maijalla ei ole siinä mitään erioikeuksia.

Mutta jännittääkö kumpaakaan?

– Ei yhtään! Maija sanoo saman tien.

– Äitiä jännittää kyllä! Erityisesti jos olen paikan päällä. Mutta täytyy sanoa, että Maija on kehittynyt tosi paljon. Maija on ollut niin monissa jutuissa mukana, että on jo tullut rutiinia ja ymmärrystä siitä, millaisia nämä päivät ovat. Mutta silti aina jännittää, Anna-Erika toteaa hymyillen.

Nähkää ihmiset, ei kuluja

Vakavoidumme hetkeksi ja keskustelemme Anna-Erikan kanssa siitä todellisuudesta, joka kehitysvammaisen lapsen vanhempana tulee kohdattavaksi. Se todellisuus on hämmentävä ja pelottava. Anna-Erika työskentelee nykyään kiinteistönvälittäjänä, mutta nuorena naisena, ennen lastensa syntymää, hän työskenteli Kehitysvammaisten tukiliitossa projektisihteerin assistenttina. Työ valmisteli tuleviin elämänkäänteisiin.

– Tehtävässäni olin paljon yhteyksissä kehitysvammaisten lasten vanhempien kanssa. Siinä tilanteessa näin vanhempien tuskan. Koin, että minua puhutellaan ja herätellään. Se oli henkisesti raskas ajanjakso – työ oli uutta, odotin ensimmäistä lastani ja pohdin sitä, mitä jos joudun itse tähän tilanteeseen. Tuntui kuin sieluani olisi ravisteltu.

– Perheemme esikoinen Sakari syntyi, ja hänellä epäiltiin kehitysvammaa, sillä synnytys oli hyvin vaikea. Hän oli täysin terve. Sitten syntyi tyttäreni Saara. Hänellä puolestaan epäiltiin vakavaa nesteenkiertohäiriötä aivoissa. Kaikki oli kuitenkin kunnossa. Sitten syntyi Maija, ja heti hänet nähdessäni ymmärsin, mihin minua on valmisteltu.

Vaikka työ oli antanut kurkistuksen kehitysvammaisen lapsen vanhempien ajatusmaailmaan ja tuskaan, tilanteen tullessa omalle kohdalle maailma meni sekaisin.

– Tunsin pelkoa, surua, hämmennystä, jopa pakokauhua siitä, miten tulen selviämään ja mikä on Maijan tulevaisuus. Se ei hämmentänyt vain minua, vaan myös lähipiiriä. Ihmiset eivät tienneet, miten kuuluu suhtautua. Tuli ryhdistäytymisen hetki. Ostin synnytyslaitokselta Maijalle oranssin virkatun pipon, jossa on antenni. Sanoin vierailijoilleni: ”Menkää katsomaan, seuratkaa sitä oranssia antennia.” Oli pakko ottaa huumoria mukaan, jotta selviytyi siitä tunnemyrskystä.

Arki alkoi ja rakentui Maijan tarpeiden mukaan. Maija kulki kaikkialle muun perheen mukana. Mistään perhe ei jäänyt paitsi Maijan vuoksi.

– Arjessamme oli erilaisia vaiheita. Kun Maija ei vielä osannut puhua, niin kaikki viittoilimme. Kuntoutukset aloitimme välittömästi kotiutumisen jälkeen.

– Synnytyslaitoksella minulle sanottiin, että Maija oppii ehkä kaksivuotiaana istumaan. Se oli melkoinen shokki. Aloitimme lihaskuntoutuksen leikin kautta, emme jääneet odottamaan. Se kannatti. Monesti downeilla on ulospäin tuleva kieli. Haimme siihen sinnikkäästi apua. Suun motoriikan kuntoutus ja oikomishoidot kestivät toistakymmentä vuotta, mutta se on ollut todellakin sen arvoista.

Anna-Erika on tuonut esille yhteiskunnan ja päättäjien suhtautumisen kehitysvammaisten ja heidän perheidensä asioihin. Hän näkee nykyisen asenne-ilmaston erittäin huolestuttavana.

– Erityisnuoret, kehitysvammaiset ja vanhukset ovat kaikki jäämässä pimentoon. Ei ajatella yksilökohtaisesti, mitä tämä ihminen tarvitsee. Kaikki on taistelun takana. Maija on nyt yhdeksättä vuotta kaupungin asuntojonossa, eikä sopivaa ratkaisua ole löytynyt. Jokainen vanhempi haluaa lähtökohtaisesti parasta lapselleen. Jos et hyväksy keskinkertaisia ratkaisuja, niin olet hankala. Kehitysvammaisten koulutuksessa ja työllistymisessä on myös suuria haasteita. Äitinä huolestuttaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

– Nähkää ihmiset, ei kuluja. Ihmiset eivät ole vain rasite yhteiskunnalle. Jokaisella pitäisi olla mahdollisuus rakentaa oman näköisensä elämä.

Elämän haasteista puhuessa Anna-Erikalle muistuu mieleen lämmin kohtaaminen Pelastusarmeijan kanssa.

– Olin sihteerin töissä ja elätin kolmea lasta yksin. Tuli tilanne, ettei minulla yksinkertaisesti ollut rahaa ruokaan. Kysyin apua sosiaaliviraston päivystäjältä, mutten saanut. Lähdin sieltä itkien kotiin. Kerroin myöhemmin naapurilleni kokemuksestani. Hän kertoi, että Kalliossa toimii Pelastusarmeijan sosiaalipalvelupiste ja että he voisivat auttaa. Varasin tapaamisen. Saimme kaksi kassillista ruokatavaroita. Maija sairasti lapsuudessaan paljon ja oli tuonakin hetkenä kipeä. Mainitsin asiasta virkailijalle, mutta ei tullut mieleenikään, että olisin pyytänyt siihen rahaa. Virkailija antoi oma-aloitteisesti 300 markkaa lääkärikuluihin. Se pelasti meidän sen hetkisen tilanteen! Olen kiitollinen vielä tänä päivänäkin.

Kannattaa uskoa, että osaa

Palaamme lopuksi iloisempaan aiheeseen – unelmiin. Maijalla on ollut mallin uran rinnalla toinen unelma: tanssiminen. Nyt polku unelman toteutumiseen on avautunut, sillä Maija pääsi opiskelemaan Ammattiopisto Liven tanssialan linjalle. Kolmevuotiset opinnot alkoivat joulukuussa.

– Tanssi on mulle tosi tärkeää. Rakastan sitä! Olen tanssinut monta vuotta flamencoa.

Suomessa vaikuttaa tummaihoinen räppäri nimeltä Yeboyah. Hän teki musiikkivideota, ja pyysi Maijaa mukaan. Maijan esiintyminen teki äitiin vaikutuksen:

– Videolla esiintyi tanssiryhmä. Olin iloisesti yllättynyt, miten hyvin Maija tanssi mukana. Olin todella vakuuttunut. Ja miten kaunis ele Yeboyahilta, että hän oli pyytänyt erilaisia tummaihoisia mukaan.

Näiden toteutuneiden ja toteutuvien unelmien lisäksi Maijalla on kaksi suurta toivetta tulevaisuudelle:

– Oma koti! Ja malliunelmani on, että pääsisin jonain päivänä New Yorkin muotiviikon catwalkeille.

– Maijassa on kadehdittavaa tapa, jolla hän uskaltaa puhua isosti ja avoimesti unelmistaan. Monet eivät uskalla puhua niistä ääneen. Tässä on äidilläkin paljon opettelemista, Anna-Erika naurahtaa.

Maija onkin oiva esimerkki siitä, miten kannattaa rohkeasti toteuttaa unelmia, vaikka ne vaikuttaisivat ulkoapäin mahdottomilta. Millaista rohkaisua Maijalla olisi antaa meille empijöille?

– Kannattaa uskoa itseensä eikä olla liian kriittinen. Sinä osaat sen. Anna palaa vaan!

Toni Kaarttinen

Kuvat: Marissa Tammisalo, Gloria Fashion Show, Toni Kaarttinen ja Maijan kotialbumi

Maija Mattila somessa: 


instagram.com/maijamattila_official 

facebook.com/maijamodel


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä