Julkaistu 1.7.2019 06:00

Saga Lippo: Ylisihteerinä uuden haasteen edessä

Muutaman vuoden tauon jälkeen Pelastusarmeijan Suomen ja Viron territoriolla on jälleen suomalainen ylisihteeri. Tänään tehtävässä aloittaa majuri Saga Lippo. Sotahuuto pääsi kesän kynnyksellä tutustumaan uuteen ylisihteeriimme ja tiedustelemaan,millaisia ajatuksia ja tunteita tuleva määräys tuo mukanaan.

Sagan juuret ovat pohjoisessa, Tornionjoen väylän varrella.

 – Olen syntynyt kauneimmassa osassa Suomea. Paikassa, jossa neljä vuodenaikaa on selkeästi koettavissa, Saga toteaa hymyillen.

Pelastusarmeija oli osa Sagan elämää pikkutyttönä Torniossa.

 – Olin ahkera pyhäkoululainen. Tosin tämän jälkeen armeijayhteys katkesi, kunnes 17-vuotiaana menin kesäsiirtolaan töihin.

– Rakastin pyhäkoulua. Olen aina uskonut Jumalaan ja hänen läsnäoloonsa, mutta 15-vuotiaana koin erittäin voimakkaan uskoontulokokemuksen. Kohtasin Jeesuksen aivan uudella tavalla. Jos sitä ennen olin elänyt täysillä nuoruutta, siitä eteenpäin elin kokonaan Jeesukselle. Minusta tuli Jeesus-radikaali. Nyt olen tainnut hiukan rauhoittua, Saga naurahtaa.

Lukioikäisenä Pelastusarmeijakin palasi Sagan elämään.

– Kiinnostuin ja luin Pelastusarmeijasta. Sain vau-elämyksen, tämähän on kuin minua varten tehty! Voiko olla tällainen seurakunta, joka on kaikkien heikkojen ja outojen puolella? Joka korostaa ihmisarvoa ja tasa-arvoa, ja näkee ihmiset samanarvoisina? Olin aivan äimistynyt. Myös se radikaali tapa, jolla Armeija julisti evankeliumia sopivalla ja sopimattomalla hetkellä, teki minuun suuren vaikutuksen. Pelastusarmeija ei pelännyt mennä sinne missä Saatanalla on valtaistuin.

17-vuotiaana Saga aloitti työt Pelastusarmeijan kesäsiirtolassa. Hän ei tuolloin arvannut, että tämä olisi vuosikymmeniä kestävän suhteen alku.

 – Suurimman osan työurastani olen tehnyt Pelastusarmeijalla. Kesäsiirtolan lisäksi työskentelin siviilityöntekijänä asuntolassa, vanhainkodissa, lomakodilla, kotipalvelussa ja sosiaalipalvelukeskuksessa. Pelastusarmeijalla en ole ollut päiväkodilla enkä kierrätyksessä, mutta Armeijan ulkopuolella kylläkin, joten Armeijan sosiaalisen työn muodot ovat tulleet tutuksi, Saga toteaa hymyillen.

Saga on aina nauttinut opiskelusta, ja hänellä on sekä hoito- että sosiaalialan tutkinnot. Myöhemmällä iällä hän on myös suorittanut teologian kandidaatin tutkinnon ja on lähes vain gradua vaille valmis teologian maisteri. Myös kaupallista alaa ja viestintää Saga on opiskellut hiukan mielenkiinnosta.

– Olen aina nauttinut opiskelusta ja lukemisesta. On innostavaa oppia uutta!

Upseerikutsun kuulen

Jo lukioikäisenä Saga tunsi kutsua upseeriuteen, mutta hän ei kokenut olevansa vielä valmis.

– Siinä meni yli 20 vuotta, ennen kuin vastasin tähän kutsuun. Sain perheen ja paljon arvokasta työkokemusta, ja kun 41-vuotiaana hain upseerikouluun, koin olevani tarpeeksi kypsä. Toiset ovat valmiita parikymppisinä, toisia pitää valmistella, opettaa ja kouluttaa se kaksikymmentä vuotta, Saga naurahtaa.

Sagan hakiessa upseerikouluun hän veti lähisuhdeväkivaltaprojektia Helsingin keskustalon Hedvig-huoneella. 41-vuotispäivänään hän istui jälleen koulunpenkille.

– Minulla ei ollut mikään kiire valmistua upseerikoulusta, siellä oli oikein mukavaa ja mielenkiintoista, Saga toteaa hymyillen.

Opiskeluaikana Sagalla oli tuplamääräys, hän jatkoi Hedvig-huoneen projektia ja johti Porvoon osastoa. Valmistumisen jälkeen ensimmäinen määräys oli päämajaan nuorisoupseeriksi. Sitä seurasi pesti Helsingin avohuoltoaseman eli nykyisen sosiaalipalvelukeskuksen, ”Sopan”, johtajana.

– Se oli melkoista, sillä seurasin tehtävässä majuri Raili Nurmista, joka oli tehnyt huikean uran palvelemalla avohuoltoasemalla lähes 40 vuotta. Minulla oli isot saappaat täytettävänä.

Seuraava määräys oli ohjelmasektorille vastaamaan Pelastusarmeijan sosiaalisesta työstä. Viimeiset kaksi vuotta Saga on toiminut henkilöstösektorin sekä opinto- ja koulutussektorin päällikkönä.

– Tehtävien hallinnollisuudessa on helppo unohtaa, että kyse on hengellisestä työstä. On pidettävä mielessä, että jokainen kohtaaminen on pyhä. Vaikka kohdataan asioiden tiimoilta, niin kun ihmiset kohtaavat toisensa, se on aina pyhä hetki. Nämä hetket ovat palkitsevia.

Uuden edessä

Sagalla alkaa nyti uusi jännittävä aika territoriomme ylisihteerinä. Haastatteluhetkellä siihen on vielä muutamia viikkoja. Miltä tuleva määräys Sagasta tuntuu?

– Kun esikuntapäällikkö soitti Lontoosta ja kertoi määräyksestä, oli hämmästykseni suuri. Tämä ei ollut koskaan käynyt mielessänikään! Ensireaktioni oli: ”Ei, en ole oikea henkilö tehtävään.” Alkushokin laannuttua jatkoin, että tiedän, että tämä on Armeija, ja otan vastaan tehtävän, joka minulle annetaan. Osana Jumalan suunnitelmaa. Kerroin myös hänelle, että tunnen itseni entistä riippuvaisemmaksi Jumalasta, sillä se on ainoa tapa, jolla tähän uskaltaa lähteä.

Kysyn Sagalta kasvavasta vastuusta, ja se hymyilyttää häntä:

– Tähän asti olen voinut ajatella, että se on johtajien päätös. Nyt joudunkin itse ottamaan vastuun!

Yksi isoimpia haasteita on uusien upseerien ja sotilaiden löytäminen.

– Meille on tärkeää löytää uusia upseereita, sotilaita, siviilijäseniä ja työntekijöitä. Rukoilen ja uskon, että Jumala lähettää meille ihmiset, joita tarvitsemme.

Suomen Pelastusarmeija täyttää tänä vuonna 130 vuotta. Kysyn miltä Sagasta tuntuu olla osa pitkää ja rikasta historiaa.

– Voi kuule! Varsinkin päivinä, jolloin väsyttää ja uhkaa lamaantua, on hyvä lukea menneiden sukupolvien todistuksia. Se on voimakasta ja voimaannuttavaa luettavaa. Usein sanotaan, ettei pidä liikaa katsoa menneisyyteen. Mutta kyllä se ajoittain kannattaa – se innostaa ja rohkaisee! Myös mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin ymmärtää, että on armosta pelastettu. Jos joskus on kuvitellut, että omilla ansioilla on siinä jotain sijaa – ne ajatukset ovat karisseet pois, Saga toteaa hymyillen ja kutsuu meidät kaikki rukoukseen:

– Jos haluamme, että Armeija on olemassa vielä seuraavatkin 130 vuotta ja tekee oikeita, Jumalan ohjaamia asioita, niin muistakaa pitää sydämenne ja mielenne avoinna Hänen puoleensa.

Toni Kaarttinen
Kuva:
Toni Kaarttinen 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä