Julkaistu 15.11.2018 08:00

Sielunlämmittäjät – lämmittää niin saajan kuin antajankin sydäntä ja mieltä

Syksyn pimeät illat ovat otollista aikaa kiireettömälle puuhastelulle ja hiljentymiselle. Yksi erinomainen keino taistella kaamosväsymystä vastaan on käsityöt. Pelastusarmeijan käsityöprojekti Sielunlämmittäjät on tuonut lämpöä jo tuhansille ihmisille. Projektin puuhanainen, majuri Natalia Penttinen kertoo, mistä Sielunlämmittäjissä on kysymys ja miten neulonnalla voi luoda hyvää oloa ja mieltä niin muille kuin itselleenkin.

Sielunlämmittäjät on Pelastusarmeijan käsityöprojekti, jossa neulotaan monenlaista lämmintä ja hyvää erinäisiin tarkoituksiin ja kohteisiin. Sielunlämmittäjät on mielenkiintoinen termi. Projektin perustaja ja puuhanainen majuri Natalia Penttinen paljastaa, mistä nimi on saanut alkunsa:

– Käsitöillä voidaan vaikuttaa monin tavoin mielenterveyteen ja hyvinvointiin. ”Spreading the Warmth” (levitetään lämpöä) on Yhdysvalloista kotoisin oleva termi, jossa käsitöillä levitetään sekä kirjaimellisesti että kuvaannollisesti lämpöä lähiympäristöön. Tällaisia hyvän tekemisen esimerkkejä on maailmalla monia, kuten punaisten pipojen neulominen sydänsairaille lapsille ja keskoslapsille puristusrefleksien hoitoon tarkoitettujen ”mustekalojen” virkkaaminen.

Sukkia ympäri Euroopan

Idea Sielunlämmittäjiin lähti Natalian toimiessa Kouvolan osaston johtajana vuonna 2009. Käsityöpiirissä oli kiinnostusta tehdä yhdessä jotain hyvään tarkoitukseen. Ryhmä päätti neuloa sukkia Pietarin kodittomille naisille.

– Saimme kokoon 30 paria. Lähetimme sukat Pietariin jaettaviksi kodittomille naisille paikallisen Pelastusarmeijan kautta. Pietarista tuli iloinen viesti, jossa he kiittivät sukista ja kertoivat, että sukat oli jaettu naisille järjestetyssä juhlassa.

Vuotta myöhemmin toiminta laajeni maanlaajuiseksi Natalian saatua määräyksen päämajaan, Helsinkiin.

– Olin yhteydessä jälleen Pietarin Pelastusarmeijaan ja tiedustelin, mille heillä olisi tarvetta. He kertoivat projektista, jossa auttavat hiv/aids-lapsiperheitä. Monet näiden perheiden vanhemmista ovat työttömiä ja perheet asuvat köyhissä olosuhteissa. Pyynnöstä neuloimme lapsille sukkia. Saimme kokoon 800 sukkaparia, jotka veimme matkalaukuissa Pietariin. Siellä projektin työntekijät jakoivat sukat niitä tarvitseville.

Seuraava projektikohde oli Romanian vähävaraiset romanilapsiperheet, joiden parissa paikallinen Pelastusarmeija työskenteli. Sielunlämmittäjät neuloivat melkein 1 000 sukkaparia vietäväksi Romaniaan.

– Kolme ryhmän jäsentä teki omakustanteisesti matkan Romaniaan ja toimitti sukat perille. Lomavaatteet repuissa, matkalaukut täynnä sukkia, Natalia naurahtaa.

Vauvapaketeista iloa nuorille äideille

Projektit olivat olleet logistisesti hankalia, joten seuraavaan projektiin kohdetta etsittiin lähempää. Päätettiin valmistaa vauvapaketteja nuorille virolaisille äideille, jotka kamppailivat sosiaalisten ongelmien parissa.

– Monella virolaisella nuorella ei ole tietoa sosiaalisesta avusta tai luottamusta yhteiskuntaan. Projektin kautta oli tarkoitus levittää tietoisuutta ja ymmärrystä. Kokosimme vauvapaketteja, jotka sisälsivät neulomamme viltin, myssyn, tumput ja sukat. Paketissa oli mukana myös paikallisten viranomaisten ja Pelastusarmeijan yhteystiedot, jotta he voisivat jatkossa pyytää apua. Tämä vauvapaketti oli ensikosketus Pelastusarmeijaan.

Pelastusarmeijan omien käsityöpiirien lisäksi myös monet muut neulontaryhmät innostuivat projektista. Kahden vuoden aikana Viroon toimitettiin 300 vauvapakettia.

– Tekijöiden innostus näkyi, jopa he jotka eivät itse kyenneet neulomaan, sponsoroivat ostamalla lankoja ja antamalla lahjoituksia.

Tämän päivän paikalliset projektit

Vauvapakettien kanssa samanaikaisesti Sielunlämmittäjät neuloivat 400 paria sukkia Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköiden asukkaille. Vuonna 2015 ryhmä neuloi myös kaikenlaista lämmikettä Helsingin vastaanottokeskuksen asiakkaille. Tämä sattui tapahtumaan oikeaan aikaan, sillä vain paria kuukautta myöhemmin Suomeen alkoi saapua ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. Neuleet tulivat tarpeeseen. Viime vuonna Sielunlämmittäjät valmistivat pienimuotoisesti vauvapaketteja ja neuleita ensi- ja turvakoteihin Turussa ja Oulussa.

Tällä hetkellä kohteena ovat jälleen Pelastusarmeijan asumispalveluyksiköiden asukkaat – erityisesti naiset.

– Haluamme levittää tietoisuutta naisten asunnottomuudesta ja siihen liittyvistä ongelmista. Pelastusarmeijan tuetun asumisen eli Patas-toiminnan kautta on myös jaettu sukkia heidän asiakkailleen. Se on ollut erinomainen lahja syksyn kylmiä iltoja ajatellen.

Yhteisten kohteiden koordinointi on haastavaa, ja Natalia näkeekin paikalliset projektit yhtä arvokkaina. Tällaisena toiminta tuleekin jatkumaan.

– Pääasia, että kohde on tekijöille merkityksellinen ja toiminta antoisaa heille, jotka kokoontuvat yhteen neulomaan.

Sielunlämmittäjät toimivat Stick Café -kokoontumisten muodossa Turussa ja Helsingin Temppelissä, ja tämän lisäksi muun muassa Tampereella ja Oulussa on aktiivista neulomistoimintaa. Tampereen ryhmä on neulonut sukkia alueen vankilaan.

– Käsityö on luova prosessi, ja sitä ei voi liian tarkkaan määritellä. Monet neulovat kotonaan ja lahjoittavat valmiit neuleet meille. Tehtävämme on sitten etsiä sopivia kohteita – kuten omat sosiaalisen työn pisteemme – joiden kautta voimme jakaa neulomukset tarvitseville. Joulupadalle saamme usein ihania, itse neulottuja lahjoja.

Sielunlämmittäjillä on omat sosiaalisen median sivut: facebook.com/sielunlammittajat.

– Kannattaa käydä tykkäämässä. Sieltä löytyy tietoa tulevista kokoontumisista ja projekteista. Ja jos mieleen nousee kysymyksiä, niin vastaan mielelläni ryhmän postilaatikon kautta. Jos omassa osastossa ei ole käsityöohjelmaa, niin asiasta kannattaa vinkata, Natalia toteaa hymyillen.

– Sielunlämmittäjät lämmittävät niin saajan kuin antajankin sielua. Monet ovat kuvailleet, miten huonona päivänä valaisee mieltä ja lämmittää sydäntä, kun saa tehdä käsillä jotain hyvää toiselle.

Armollinen harrastus

Natalia on harrastanut neulontaa teini-iästä lähtien.

– Minulla oli muutaman vuoden tauko, kunnes odottaessani ensimmäistä lastamme minun oli keksittävä jotain tekemistä rauhoittuakseni. Silloin muistin, että minähän osaan neuloa. Kävin ostamassa puikot ja lankaa, ja neuloin ensi töikseni vauvanpeiton.

– Sen jälkeen neulominen karkasi käsistä, Natalia naurahtaa.

– Se kuuluu ihan jokapäiväiseen elämään. Neuleet kulkevat aina mukanani. Bussi- ja junamatkat menevät nopeasti äänikirjoja, saarnoja ja podcasteja kuunnellen ja neuloen. Sydän ja mieli saavat molemmat tekemistä. Illalla on myös mukavaa ottaa omaa aikaa.

Neulomisella on positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin.

– Se on pitkä ja rauhallinen prosessi, jossa on lupa epäonnistua. Jos tekee virheen, työn voi purkaa ja jatkaa uudelleen. Joskus virheistä voi muodostua uusia kaavoja ja lopputulos voi olla uudenlainen, kaunis työ. Se on armollista ja vapauttavaa.

– Neulonta vaatii pysähtymistä ja keskittymistä. Neulomisen rytmi ja puikkojen kilinä tyhjentää mielen arjen murheista ja turhista ajatuksista. Se luo rauhaa, jolloin on mahdollista hiljentyä, ja voi vaikka rukoilla ja kuunnella. Itse harrastan rukousneulontaa. Kun haluan rukoilla jonkun puolesta, neulon hänelle sukat. Samalla kun työstän sukkia, ajattelen häntä ja rukoilen hänen asioidensa ja elämäntilanteensa puolesta. Kun olen valmis, kyseinen henkilö saa sukat ja rukouskortin lahjaksi.

– Haluan mainita myös neulomisen sosiaalisen elementin. Monet ihmiset, jotka eivät muutoin tapaisi ja tutustuisi, voivat löytää toisensa käsityöpiireistä. Voi löytää mielekkäitä yhteisöjä ja rakentaa uusia ystävyyssuhteita. On myös voimaannuttavaa, että voi oppia uusia asioita ja opettaa niitä toisillekin.

Neulonta on myös ekologista.

– Nykyneuloja on hyvin tietoinen ekologisuudesta ja eettisyydestä, ja moni pyrkii käyttämään vähän prosessoitua, lähialueilla tuotettua villaa. Paikallista tuotantoa halutaan kannustaa. Neulonta itsessään on kestävää kehitystä: työ tehdään itse, ja halutessaan neulomuksen voi purkaa ja tehdä siitä jotain aivan uutta.

– Eräs suosittu ilmiö on sellainen, että ihmiset neulovat huiveja ja jättävät niitä kaupungille ”Saa ottaa”-viestin kera. Ajatuksena on antaa muun muassa kodittomille mahdollisuus löytää huivit ja ottaa ne käyttöön. Arjen pieniä tekoja.

Neulominen on buumi sekä maailmanlaajuisesti että Suomessa, jopa monet miehet ovat innostuneet siitä.

– Sielunlämmittäjiin ovat miehet myös lämpimästi tervetulleita, Natalia nyökkää ja heittää hymyillen haasteen:

– Puikot vain rohkeasti käteen!

Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen

Liity Sielunlämmittäjiin:

facebook.com/sielunlammittajat


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä