Julkaistu 16.9.2020 06:00

Sotahuuto 130 vuotta - Arkistojen aarteita: Kieltolaki (1907)

Hyvää sanomaa vuodesta 1890 lähtien! Sotahuuto on yksi Suomen pitkäikäisimmistä tauotta julkaistuista aikakauslehdistä. Tässä sarjassa kurkistamme Sotahuudon arkistojen kätköihin.
Pelastusarmeijan upseerit ovat kautta aikain tehneet raittiuslupauksen. Siksi 31.10.1907 Pelastusarmeija iloitsi eduskunnan yksimielisesti hyväksymästä kieltolaista. Keisari Nikolai II ei kuitenkaan sitä koskaan vahvistanut. Lopulta kieltolaki astui voimaan uuden ehdotuksen myötä Suomessa vuonna 1919 ja jatkui vuoteen 1932. Sotahuuto numerossaan 45/1907 uutisoi tuoreeltaan tuolloisen kieltolakiehdotuksen läpimenoa ja jakoi otteita rouva Bramwell-Boothin pitämästä väkijuomien haittoja käsittelevästä esitelmästä.

Lauvantaina 9 p:näMarraskuuta 1907

Kieltolaki.

Ylisihteerinmuistiinpanoja

Pelastusarmeija, joka meidän tietääksemme on ainoa ja suurin uskonnollinen järjestysmuoto, joka m. m. vaatii jäseniltään ehdotonta raittiutta, on luonnollisesti suurella innostuksella seurannut yleisen kieltolakitaistelun kulkua maassamme. Ja kun nyt eduskunta yksimielisesti hyväksyi kieltolain, on se herättänyt suurta iloa riveissämme, sillä me tiedämme jos kukaan, juoppouden kamalista seurauksista aikuisten ja lasten keskuudessa, kodeissa ja yhteiskunnassa.

Tiedämme että usea edustaja, varsinkin rahaasioiden takia katsoi arveluttavaksi kannattaa kieltolakia, ja siksi se ilahduttaakin meitä sitä enemmän, että nämäkin heittävät epäilemisensä ja päättivät puoltaa sitä mikä takaa maalle ja kansalle onnen. Raitis kansa on suurin säästö valtiotaloudelle ja paras vakuus terveestä järkevästä kehityksestä. ”Tasoittakaat, tasoittakaat polut, siirtäkäät kivet pois, ylentäkäät lippu kansain päälle!” Jes. 62: 10. Jos mikä on tarpeellista, niin on se, että Suomen kansan tieltä on väkijuomat yleisellä kieltolailla poistettava. Tämä eduskunnan päätöson suuremmasta arvosta kuin monet filosofilliset puheet – se tuo toivon tuhansiin koteihin, sitä paitsi on se kaikuva kauas Suomen rajojen ulkopuolelle ja muissakin maissa tekevä siunattua lähetystyötänsä.

Laiva ei kyllä vielä ole satamassa, ennenkuin laki on saanut hallitusvallan vahvistuksen, mutta uskallamme uskoa, että ankkuri pian lasketaan. Yksimielisyys laivassa takaa sen.

Toivoen tämän ilopäivän pian koittavan, pelastusarmeija ylistää Herraa ja on kiitoksella muistava niitä, jotka uskollisesti ovat taistelleet tämän asian puolesta samoin kuin 1907 vuoden edustajia, jotka tällä päätöksellään ovat julistaneet väkijuomatuomion, ja kaikista arveluttavaisuuksista huolimatta tehneet täysikäännöksen.

Y.S.


Sotahuudossa N:o 45 väkijuomat puhuttivat. Kieltolakiuutisen lisäksi lehdessä oli etusivun juttuna ”Miten naiset ja lapset kärsivät väkijuomien takia. Otteita rouva Bramwell-Boothinpitämästä esitelmästä”. Tekstissä rouva Bramwell-Booth jakoi synkänkokemuksen väkijuomien aiheuttamasta rappiosta ja surusta:

...Tämä äiti parka jätti jälkeensä neljä lasta. Vanhin on sotilaana ulkomailla;  seuraava neljäntoista vuotias tyttö, on otettu turvakotiimme; yhdentoistavuotiaan pojan me veimme poikien kotiin ja nuorimman lapsen, neljävuotias tyttö, vietiin slummiasemalle puhdistettavaksi.Lapsi parka oli sellaisessa siivossa että tukkansa täytyi ajaa juurta myöden ja vaatteensa polttaa. Eräs slummi-sotilas hoitaa lasta kunnes ehdimme ryhtyä toimenpiteisiin hänen tulevaisuutensa nähden. Löytyneeköhän surkuteltavampia olentoja taivaan alla kuin lapset, joiden isä tai äiti on juomari ja joiden kakaikkein sisäisimpiin kudoksiin tuo kamala ja kirottu väkijuoma on tehnyt myrkyllisen vaikutuksensa.” 


Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä