
Julkaistu 17.7.2025 08:00
The Joystrings – Pelastusarmeijan pop-ihme
Lauluntekijä, majuri Joy Webb ja hänen yhtyeensä The Joystrings saavuttivat maailmanlaajuista kuuluisuutta 1960-luvulla, jolloin The Beatles ja vastaavat pop-ryhmät villitsivät maailman nuorisoa. Miten brittiläisestä Pelastusarmeijan yhtyeestä tuli osa tätä ilmiötä?
Majuri Joy Webb syntyi elokuussa 1932. Hänen vanhempansa olivat Pelastusarmeijan upseereja. Lapsuudessa musiikki oli vahvasti läsnä hänen ympäristössään, ja sen vaikutus tuotti paljon hedelmää myöhemmin hänen elämässään ja palveluksessaan.
Jo kadettina Joyn musiikilliset lahjat sekä pianistina että laulajana tunnustettiin ja huomioitiin. Jonkin aikaa upseeriksi valmistumisen jälkeen hänet kutsuttiin vastaamaan kadettikoulun musiikista. Hän veti naiskadettien lauluprikaatia. Yhdessä kadettien kanssa hän alkoi kokeilla kitaran käyttöä vaihtoehtoisena tapana evankelioida musiikillisesti. Ymmärtäessään, että tällä uudella ja jännittävällä menetelmällä olisi potentiaalia tavoittaa ihmisiä, joita perinteisemmillä tavoilla ei saavutettu, tuolloinen Pelastusarmeijan tuore kenraali Frederick Coutts totesi julkisesti asiasta tivaaville lehtimiehille: ”Jos Pelastusarmeijan on omaksuttava sähkökitarat ja soitettava kahviloissa, niin me teemme sen!”

Kenraali Couttsin lausunto synnyttikin melkoisen uutisen hänen tajuamatta ehkä itsekään sen seurauksia. Media ei vitkastellut. PR-vastaavalta tiedusteltiin: Voisiko pop-ryhmä tulla esiintymään tv-ohjelmaan? Siitä syntyi ketjureaktio. Kenraali määräsi Kansainvälisen kadettikoulun toimimaan nopeasti. Lopputuloksena kapteeni Joy Webb ja kolme kadettia muodostivat ryhmän The Joystrings. Yhtyeeseen valittiin vielä koulun ulkopuolelta kokenut rumpali. The Joystringsin vakiojäsenet olivat Joy Webb, Peter ja Sylvia Dalziel, Bill Davidsonsekä Wycliffe Noble. Lisäksi välillä esiintyi vierailevia laulajia, jotka olivat William Booth Memorial Training Collegen eli Lontoon kansainvälisen upseerikoulun kadetteja.
Menestyksen alku
Joy Webb, joka ei ollut siihen mennessä kirjoittanut laulun laulua, loi sekä sanat että sävelen lauluun Jumalan voima on rajaton (It’s an Open Secret) siinä uskossa, että he esittäisivät sen pubeissa ja yökerhoissa. Hänen tarkoituksensa oli tuoda evankeliumi uudella, tuoreella tavalla nuorten kuultavaksi. Tarkoitus ei muuttunut, mutta yleisö laajenikin odottamattomasti!

The Joystrings esiintyi hyvin suositussa BBC:n ohjelmassa nimeltä Tonight. Sen jälkeen vauhtia ei pysäyttänyt mikään. He ja heidän musiikkinsa tulivat vauhdilla brittien tietoisuuteen. Yhtyeestä tuli maailmankuulu vuonna 1964 sen tehtyä sopimuksen EMI Records -levytysyhtiön kanssa. Levy syntyi nopeassa tahdissa, ja sen kappaleista It’s an Open Secret ja A Starry Night (Tähtiyö) tuli kansainvälisiä listahittejä.
Yhtye koki odotetusti vastustustakin, niin Pelastusarmeijassa kuin muissakin kristillisissä yhteyksissä. Pelastusarmeijassa, jossa torvimusiikki oli kaiken keskiössä, uusi kitaravetoinen tyyli aiheutti kummastusta ja vastustusta.
He soittivat kiistanalaisia konsertteja Lontoon Playboy Clubilla sekä esiintyivät myös Sohon kaupunginosan yökerhoissa, mikä nostatti kulmakarvoja ja aiheutti pahennusta. Esiintymiset Playboy Clubilla liittyivät Pelastusarmeijan suureen sosiaalisen työn kampanjaan ”For God’s sake care, give us a pound”, jonka kautta haluttiin tarjota tuhansille lapsille ja köyhille tukea. Yhtye oli samoihin aikoihin tilattu esiintymään Pelastusarmeijan tilaisuuksiin Yhdysvalloissa. Yhdysvaltalaiset upseerit vaativat Playboy Clubin esitysten lopetusta. Kenraali Coutts totesi tähän: ”Perukaa vierailu. The Joystrings on täällä syntisiä, ei pyhiä varten.” Vierailu ei koskaan toteutunut.
Maailmaa ei voi kuitenkaan pysäyttää. Eräs EMI:n tuottajista kuvailee: ”Kun The Joystrings käveli Abbey Roadin studioiden ovista, he muuttivat uskonnollisen musiikin kasvot ikuisesti.” Heidän esimerkkinsä antoi kristillisille toimijoille luvan alkaa kirjoittaa ja laulaa nopeatempoisempia ja helpommin lähestyttäviä kappaleita.

…jatko…
The Joystringsin menestys jatkui, ja yhtye sai lukuisia kutsuja esiintyä konserteissa ja televisiossa. Heitä pyydettiin liittymään Cliff Richardin kiertueelle, minkä ansiosta heistä tuli aikansa tunnetuimpia Pelastusarmeijan jäseniä.
Syyskuussa 2013, 50 vuotta The Joy-stringsin muodostamisen jälkeen, ryhmän jäsen Sylvia Dalziel julkaisi muistelmansa The Joystrings: The Story of the Salvation Army Pop Group. Sir Cliff Richard kertoo kirjan esipuheessa: ”Se oli aikaa, jolloin kristillisessä musiikissa kitarat, rytmimusiikista puhumattakaan, oli ehdoton ’Ei’. Mutta silti maallisilla listoilla menestynyt The Joystrings oli kristillisen evankelioinnin eturintamassa ja osoitti, ettei kaikki hyvä musiikki kuulu paholaiselle.”
Yhtye teki myös pari jouluista klassikkoa. Voit joulun elää joka päivä (Christmas Can Be Every Day For You) lienee Suomessa The Joystringsin tunnetuin laulu, mutta muualla maailmassa tunnetuimpia ovat yhtyeen kaksi muuta joululaulua: Tähtiyö (A Starry Night) ja tunnettuun Nousevan auringon talo -säveleen tehty The Little Town of Betlehem.

The Joystrings esiintyi lukuisissa maissa. Esimerkiksi Alankomaissa he esiintyivät niin täysille konserttisaleille, etteivät kaikki halukkaat edes päässeet sisälle. He vierailivat myös Pohjoismaissa, mutta valitettavasti eivät koskaan Suomessa.
… ja loppu
Yhtye pysyi koossa viisi vuotta, mutta heidän perintönsä elää edelleen. Eräs arvostelu kuvaa ryhmää näin: ”The Joy-strings osoitti, että kristillinen musiikki voi löytää uusia polkuja.” Uraauurtava popyhtye lahjoitti myös kaikki rojaltinsa auttaakseen apua tarvitsevia ihmisiä.
The Joystringsin jäsen Sylvia Dalzielkertoi päätöksestä lopettaa: ”Meistä tuntui, että viiden vuoden jälkeen meidän oli tehtävä sitä, mihin meitä oli koulutettu – eli elämäntyötämme evankeliumin palvelijoina. Ei sillä, ettemme tehneet sitä yhtyeenäkin, mutta tiesimme, ettei se kestäisi ikuisesti. Se tuli tavallaan luonnolliseen loppuunsa, ja siihen mennessä oli muodostunut jo lukuisia yhtyeitä Armeijassa ja muissa seurakunnissa, jotka olivat ottaneet meistä vaikutteita. Yhtyeet kukoistivat ympäri maailmaa, joten tunsimme, että The Joystringsin tarina jatkuu heidän työssään.”
Yksi esimerkki tällaisesta ryhmästä oli Australian Queenslandissä Pelastusarmeijan Nundahin osastossa perustettu The Harmony 4 plus 4. Se oli jo aiemmin perustettu naiskvartetti, johon liittyivät harmonikkaa soittava soittokunnan johtaja Eric Moore bassoa ja rumpuja soittavien poikiensa kanssa. Yhdellä laulajista, Verna Kingillä, oli veli, joka liittyi mukaan kornetinsoittajana. Tämä ryhmä nousi nopeasti valtavaan suosioon Australian itärannikolla. He järjestivät lukuisia konsertteja Sydneyssä ja Melbournessa sekä esiintyivät lukuisissa TV- ja radio-ohjelmissa.

Myöhemminkin Pelastusarmeija on flirttaillut popmusiikin kanssa. Vuoden 2013 Euroviisuissa esiintyi sveitsiläinen Takasa (The artist known as Salvation Army), joka muodostui Pelastusarmeijan jäsenistä. Ryhmä teki historiaa, sillä yhtyeeseen kuuluva 95-vuotias soittokuntalainen Emil Ramsauer oli vanhin koskaan kisoihin osallistunut. Valitettavasti kappale You & Me ei edennyt finaaliin, mutta ryhmä pääsi esittämään sen semifinaalissa Malmön areenalla 15 000 kilpailua seuranneelle sekä kymmenille miljoonille televisionkatselijoille.
Ystävyyttä kautta vuosien
Lopuksi haluamme jakaa pari henkilökohtaista muistoa. Sotahuudon viime numerossa tutustuimme majuri Raija Lähteisen elämäntarinaan. Hänellä on ollut ilo tavata Joy Webb kahdesti hänen Suomen vierailuillaan, kesäisellä musiikkileirillä 1976 ja myöhemmin pääsiäisen ajan raamattuleirillä. Raija toimi hänen tulkkinaan. Näiden kahden majurin välinen ystävyyssuhde päättyi vasta, kun Joy ylennettiin kirkkauteen vuonna 2023.
– Joy oli hyvin eläväinen ja ihana ihminen, majuri Raija Lähteinen muistelee hymyillen.

Suomi teki Joyhin vaikutuksen. Hänen vuonna 2000 julkaistuissa muistelmissaan Bridge of Songs maallemme on omistettu kokonainen luku otsikolla Love affair with Finland (Rakkaussuhteeni Suomeen). Tässä luvussa hän palaa moniin mieluisiin muistoihin.
Eräs tällainen muisto on vierailu Jean ja Aino Sibeliuksen kotona Ainolassa ja taidemaalari Pekka Halosen ateljeessa Halosenniemessä. Raija kertoo, että se on ollut yksi hänen oman elämänsäkin tähtihetkiä:
– Halosenniemessä asuva Antti Halonen kutsui meidät tutustumaan oman asuntonsa puolelle, ja siellä Joy pääsi soittamaan pianoa, jonka Aino Sibelius oli valinnut sinne. Kerroimme tämän Ainolassa museon intendentille, niin hän puolestaan tarjosi Joylle mahdollisuutta soittaa myös säveltäjämestari Jean Sibeliuksen flyygeliä.

Raija on vieraillut myös Joyn kotona Lontoossa: – Hänellä oli hyvin persoonallinen koti ja kaksi kissaa, joista toisen, tulenpunaisen nimi oli itseoikeutetusti Ginger.
Raija ja Joy pitivät yllä kirjeenvaihtoa, ja he jatkoivat joulukorttien lähettämistä aivan viime vuosiin asti.
– Kirjoitimme pitkiäkin kirjeitä ja vaihdoimme ajatuksia. Lähetimme välillä lahjojakin. Hänellä oli huumoria, ja sain kerran kirjan, jonka nimi oli The gift of JOY, Raija naurahtaa ja jatkaa: – Lähetin puolestani hänelle levyn Musical Soirée at Ainola. Siinä viulua soitti Pekka Kuusisto ja pianoa Heini Kärkkäinen. Se oli äänitetty Ainolassa. Hän piti siitä levystä valtavasti, erityisesti Sibeliuksen viulukonsertosta. Hän kiitti siitä useasti.
Joyn kirjeet ja joulukortit ovat säästössä.
– Joyn lähettämästä joulupostista ei voinut erehtyä. Kuori oli aina nelikulmainen ja sisällä aina sama aihe: Maria ja Jeesus-lapsi eri taiteilijoiden kuvaamana. Ne ovat löytäneet paikkansa säästettävien korttien joukossa, Raija Lähteinen kertoo.
Toni Kaarttinen
Lähteet: Raija Lähteisen haastattelu ja kirjoitus Lapsi lupauksien (Sotahuuto 12/2021), Salvation Army UK,Salvation Army Southern USA, CrossRhythms, 1960sChristianMusic, Wikipedia
Kuvat: Raija Lähteisen kuva-albumi, The Salvation Army Archives, EMI, Shield Books
Katso The Joystringsin esitys laulusta It’s an Open Secret Lontoon Brixtonin torilla vuodelta 1964

The Joystringsin diskografia
Singlet:
“It’s An Open Secret” (1964)
“Million Songs” (1964)
“A Starry Night” (1964)
“All Alone” (1965)
“The Only One” (1965)
“No Time To Lose”/”Love That’s All Around” (1966)
“Christmas Can Be
Every Day For You” (1966)
EP–levyt:
The Joy Strings (1964)
Have Faith in God (1965)
Christmas with The Joy Strings (1965)
Joy Strings Abroad (1966)
The Song Break (1967)
Albumit:
Well Seasoned (1966)
Carols Around The World (1967)
Joystrings Restrung (2011)
Joystrings Christmas Collection (2012)
![]() | Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesiSotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa. |