Julkaistu 7.12.2023 07:00

Toisenlaiset lahjat

Joululahjat ovat olennainen osa joulun perinteitä – halusimme sitä tai emme. Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa uutta ja kallista. Kuten sanotaan, ajatus on tärkein, ja hyvät ajatukset ovat vielä parempia! Joululahjastressiä voi vältellä ja lahjakuluissa säästää monella tavoin, esimerkiksi antamalla kierrätettyjä, itse tehtyjä tai aineettomia lahjoja.
Tässä jutussa tutustutaan myymälätoimintaamme ja jaetaan iCare secondhand -hyväntekeväisyys-myymälöidemme antamia joululahjavinkkejä. Otathan huomioon, että osa näistä tuotteista on varmasti jo myyty, mutta liikkeistämme voit löytää vastaavia tuotteita ja monenlaista muuta. Lisäksi jaamme pari aineetonta lahjavinkkiä ja kerromme, miten voit valmistaa jouluisen, piparkakun tuoksuisen kuorintavoiteen.

Kierrätettävää ihanuutta

Heli Suomi toimii iCare secondhand -myymälöiden ja Pelastusarmeijan kirpputorien vastaavana. Työnkuva on laaja, sillä Pelastusarmeijalla on tällä hetkellä 17 myymälää ja 60 työntekijää. Helin työhön sisältyy niin myymälöiden rakentamista ja henkilöstöjohtamista kuin tukena olemista ja yhdessä tekemistä. Heli on ollut tehtävässä vuodesta 2016.

– Ihmiset, joiden kanssa työskentelen, ovat tämän työn paras osuus. Olen toki kiinnostunut tavaroista ja vaatteista, mutta ihmiset persoonillaan tämän työn tekevät. Se tuo valtavasti rikkautta työhöni, Heli sanoo hymyillen.

Pelastusarmeijan 17 myymälästä 14 on iCare secondhand -hyväntekeväisyysmyymälöitä ja kolme kirpputoreja. Viimeisin iCare-liike avautui Ison Omenan ostoskeskuksen kierrätysmaailmaan syyskuun lopulla. Ison Omenan myymälän avajaistunnelmista kerroimme viime numerossa.

Heli iloitsee siitä, että kierrättäminen on trendikästä: – Perheelliset äidit ovat suurin asiakasryhmämme, mutta nykyään myös nuoret ovat todella hyvin löytäneet meidät. Secondhandista on tullut selkeä muoti-ilmiö. Se on todella ihanaa!

Kysytyimpiä tuotteita ovat naisten vaatteet, erityisesti paidat. Vuodenajat tuovat kausivaihtelua, esimerkiksi kesäaikaan mekot ovat kysyttyjä ja talvella kengät ja takit.

– Naiset usein ostavat vaatteet myös miehilleen, lapsilleen ja kavereilleen, Heli naurahtaa.

Tiedustelen, miten lähestyvä joulu näkyy myymälöissämme: – Syksyä kohti alkaa vilkastua… Huomaa, että ihmiset kaipaavat lämmintä päälle. Ihmiset ostavat joululahjojakin erityisesti, jos tietävät, että lahjansaaja pitää secondhandista. Lahjakorttejakin menee hyvin kaupaksi, se on hyvä lahjavinkki!

Onko kierrätetyt lahjat ilmiö, jonka pystytte näkemään?

– On se ehdottomasti lisääntynyt, ihmiset uskaltavat rohkeammin ostaa kierrätettyjä lahjoja. Meillä on runsaasti uuden veroista tavaraa. Osa on käyttämätöntä, ja niissä on vielä hintalaputkin jäljellä. Miksi sellaista ei voisi antaa lahjaksi? Jos mietimme kotimaisia astioita, maljakkoja ja kynttilänjalkoja, niin onhan se omalla tavallaan arvokkaampaa, kun tuotteella on tarina ja historia, Heli sanoo. – Villasukat on ehdoton hitti! Niitä kudotaan ja lahjoitetaan meille todella paljon, ja ne menevät hyvin kaupaksi.

Ekologisuus ja hintatietoisuus tukevat kierrätettyjen lahjojen kysyntää.

– Ekologisuus on tärkeä pointti, ja hinta vaikuttaa, sillä monella on raha tiukassa. Onhan toki edullisempaa ostaa tavaroita kierrätettynä. On kiva ajatus, että tekee hiukan työtä lahjan eteen. Ei ole sanottua, että sopiva lahja löytyisi heti ensimmäisestä secondhand-liikkeestä. Kierrätetty lahja voi olla myös heräteostos, jos jotain lahjansaajalle täydellisesti sopivaa tulee vastaan.

Yllä mainitun allekirjoittaa eräs myymälöidemme ystävä, 33-vuotias äiti, jolle kierrättäminen on tullut tutuksi lapsen myötä: – Vauvojen vaatteet säilyvät yleensä erinomaisessa kunnossa käytöstä huolimatta. Niitä laitetaan paljon kiertoon erilaisilla kirppiksillä ja secondhand-kaupoissa. Lapseni on saanut lahjaksi käytettyjä vaatteita ja leluja. Mielestäni tärkeää kierrätetyn lahjan antamisessa on ajatus lahjan takana – kierrätettyä lahjaa joutuu välillä etsimään enemmän kuin uutena ostettua.

Tekemällä ostoksia iCare-myymälöissä tekee samalla hyvää.

– Tuet samalla kotimaan vähävaraisia. Elämme tiukkoja aikoja, joten ostamalla ystävilleen ja itselleen ihania asioita voi samalla tukea Pelastusarmeijan tekemää työtä kotimaan vähävaraisten hyväksi, Heli Suomi muistuttaa.

Hyvää voi tehdä myös lahjoittamalla ehjiä ja puhtaita vaatteita ja esineitä. Lahjoitukset voi ensisijaisesti tuoda myymälöihin. Pääkaupunkiseudun iCare-myymälät ovat mukana MyFetch noutotilaus- ja lahjoituspalvelussa.

– Toivomme, että saamme lahjoituksia pitkin vuotta, mutta Joulupata-aika näkyy erinomaisena piikkinä. Ihmiset muistavat meitä lämmöllä.

Myymälöistä löytyy joulun alla joulupata, eli raha- ja tavaralahjoituksen voi antaa samalla kertaa. Helsingissä on kontti, johon vastaanotetaan tavaralahjoituksia, ja myös osalle kaduilta löytyviä joulupatoja voi tehdä tavaralahjoituksen. Tarkista sijainnit, aukioloajat ja tavaroiden lahjoitusmahdollisuudet osoitteesta joulupata.fi.

Lopuksi haluan tietää, onko Heli itse jouluihminen.

– No en oikein… Mutta kaipa meissä jokaisessa joku tonttu asuu, Heli naurahtaa.

Lisätietoa myymälöistä: pelastusarmeija.fi/myymalat

Aineetonta hyvää

Aineettomat lahjat ovat erinomainen tapa olla lisäämättä materian määrää maailmassa. Suomalaiset ovat yksi eniten kuluttavista kansoista maailmassa. Kulutamme oman osuutemme maapallon vuotuisista luonnonvaroista kolmessa kuukaudessa. Ylikulutuspäiväksi kutsutaan päivää, jona ihmisten kulutus ylittää laskennallisesti maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä aiheuttamiamme kasvihuonekaasupäästöjä. Tänä vuonna Suomen ylikulutuspäivä oli jo 31. maaliskuuta.

Yleisiä aineettomia lahjoja ovat erilaiset hyvien tekojen lahjakortit, joissa lupaudutaan tekemään jotakin mukavaa läheisille ja ystäville.

– Olen saanut siivouslahjakortin tyttäreltä, Armeijan ystävä Reija kertoo. Ohjelmasektorin assistentti Eveliina Annalalla on samanlaisia kokemuksia: – Sain viime jouluksi äidiltä lahjaksi kotisiivouksen. Sain varata itse ajan, joka olikin helpommin sanottu kuin tehty. Joulun alla siivoojilla on reippaasti töitä! Meillä on neljä lasta, ja sotku ottaa usein ylivallan. Minulle tuli joulu, kun sain olla puhtaassa kodissa.

Aineettomat lahjat, joissa tehdään rahalahjoitus ystävien ja läheisten puolesta johonkin hyvään kohteeseen, ovat olleet viime vuosina hyvin suosittuja. Monet ovat esimerkiksi kertoneet jättäneensä joulukortit lähettämättä ja lahjoittaneensa säästyneet rahat hyvään tarkoitukseen. Tällaiseen Joulupata-keräys on erinomainen kohde. Lähimmäinen auttamassa lähimmäistä toisen lähimmäisen puolesta – mikä sen kauniimpaa.

Lahjaan, joka auttaa, ei välttämättä tarvita rahaa. Lahjoitettu aika on myös arvokasta. Miten olisi läheisellesi kortti, jossa kerrot viettäväsi tunnin patavahtina hänen puolestaan – näin molemmat annatte arvokasta tukea kotimaan vähävaraisten hyväksi.

Lisätietoa Joulupata-keräyksestä ja patavahtina toimimisesta: joulupata.fi

Piparinhehkeänä joulunviettoon

Kolmas tapa säästää ja samalla tehdä jotain ikimuistettavaa, on valmistaa lahja itse. Mahdollisuuksia on monia: voi kutoa esimerkiksi villasukkia tai lapasia, kokkailla erilaisia säilykkeitä ja hilloja, tai vaikkapa leipoa jotain herkullista!

Markkinointivastaava Mira Vuorenpää on ilahduttanut ystäviään ihanan jouluisella, piparkakun tuoksuisella kuorintavoiteella. Piparkakku-sokerikuorinta on luonnonkosmetiikkaa ja helppo valmistaa. Se on suloinen jouluntuoksuinen lahja, joka jättää ihon silkkisen pehmeäksi.

Hyvää joulun odotusta ja vähästressistä lahjavalmistautumista kierrätettyjen, aineettomien ja itse tehtyjen lahjojen parissa!

Piparkakkukuorinta

Piparkakkusokerikuorinta on luonnonkosmetiikkaa ja helppo valmistaa. Se on suloinen jouluntuoksuinen lahja, joka hemmotteleee lahjansaajaa. Kuvan kaunis lasipurkki on hankittu kauppakeskus Arabian iCare-myymälästä.

Mittaa ja sekoita kuorintavoiteeksi seuraavat aineet:

1 dl ruokosokeria
0,5 dl öljyä (esim. rypsi, jojoba, kookos tai manteli)
1 tl kardemummaa
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl kanelia

Käyttäessä hiero ihon pintaan ja huuhtele lämpimällä vedellä. Käytä vaikka joulusaunassa! Huomaathan, että öljyn ansiosta lattia saattaa jäädä liukkaaksi. Kuorintaa on hyvä säilyttää jääkaapissa.

Toimittanut: Toni Kaarttinen    
Resepti: Mira Vuorenpää
Kuvat: iCare-myymälät ja Pelastusarmeijan myymälät (tuotteet), Toni Kaarttinen (joulupadat) ja Mira Vuorenpää (piparikuorinta) Tilaa Sotahuuto itsellesi tai ystävällesi

Sotahuuto kertoo Pelastusarmeijan maailmanlaajuisesta työstä ja tarjoaa artikkeleissaan hyvää sanomaa.

Tilaa Sotahuuto tästä