Julkaistu 20.5.2025 08:30

Lasten lomakoti uudistuu

Pelastusarmeijan Lasten lomakodilla Nummelassa ollaan uuden edessä. Sinne on juuri valmistunut uusi päärakennus, joka sisältää modernit majoitustilat. Rakennus on toteutettu moduulirakenteena, mikä mahdollistaa tilojen entistä monipuolisemman käytön. Myös leiriavustajatoiminta muuttuu, ja jatkossa nuorille tarjotaan entistä kohdennetumpaa vapaaehtoistoimintaa.

Nummelassa Hiidenveden rannalla sijaitseva Lasten lomakoti on aloittanut toimintansa jo vuonna 1914 – viime vuonna pidettiin 110-vuotisjuhlat. Lomakodilla järjestetään iloisia kesäleirejä 4–11-vuotiaille lapsille. Vuosittain kesäleiriläisiä on vajaat 300.

Lomakodilla ei kuitenkaan haikailla ja tuudittauduta ansiokkaaseen historiaan, vaan katsotaan tiiviisti kohti tulevaisuutta. Ennen tämän kesän leirejä Lasten lomakodille avautuu uusi päärakennus, johon kuuluu myös modernit majoitustilat. Lomakodin vanhat, hyvin palvelleet ja käyttöikänsä päähän tulleet majoitusrakennukset on purettu viime syksynä. Talvella leirikeskuksella tehtiin pohja- ja maanrakennustöitä, ja uusi rakennus on nousemassa vauhdilla tontille. Päärakennus valmistetaan moduulirakentamisena, ja sen toteuttaa tilauksena Adapteo Finland.

– Yhteiskunnallisen tasavertaisuuden näkökulmasta tämä on meille poikkeuksellisen merkityksellinen hanke. Pelastusarmeija on arvostettu toimija, joka palvelee etenkin vähävaraisia lapsiperheitä ja muita avuntarvitsijoita. On hienoa päästä tekemään yhteistyötä heidän kanssaan ja tarjota paremmat tilat lomakotia käyttäville lapsille, sanoo Adapteo Finlandin toimitusjohtaja  Tuomas Vaalto lehdistötiedotteessa.

Taloudellinen leasing-vaihtoehto

Pelastusarmeijan kiinteistöpäällikkö Petra Lamminkari ja Lasten lomakodin johtaja Taru Tulonen ovat luvanneet kertoa lisää tästä rakennusprojektista. Suunnitelman peruskivet ovat parin vuoden takaa.

– Lähtötilanne oli se, että vuoden 2023 alussa minulle annettiin toimeksianto tehdä kiinteistöstrategia, kiinteistöpäällikkö Petra Lamminkari aloittaa. – Tuolloin myös lomakodin tilanne kartoitettiin. Silloin todettiin, että lomakodin seuraavan kymmenen vuoden tekniset korjaustarpeet olisivat todella suuret.

– Totesimme, että samalla hinnalla saisi jo uudet tilat. Tutkimme vaihtoehtoja, ja päädyimme taloudelliseen leasing-vaihtoehtoon. Näin pääomaa ei sitoudu projektiin.

Pelastusarmeija vuokraa lomakodin uudet tilat Adapteolta kymmenen vuoden sopimuksella. Vuokramalli tuo ennustettavuutta tiloista aiheutuviin kuluihin. Adapteo vastaa myös rakennusten huolloista ja korjauksista koko sopimuskauden ajan.

– Kymmenen vuoden päästä meillä on mahdollisuus päättää, haluammeko lunastaa sen omaksi ennakkoon sovitulla loppuhinnalla, Petra avaa vuokrauskuviota.

Ympärivuotinen ja -vuorokautinen lomakoti

Projektille saatiin Pelastusarmeijan kansainväliseltä päämajalta hyväksyntä. Uutta rakennusta on suunniteltu yhteisessä työryhmässä, johon kuuluivat muun muassa territorion johtajat. Uusi rakennus on moderni ja monenlaiseen toimintaan muotoutuva. Se on kaksikerroksinen, ja siihen kuuluu sekä yhteis- että majoitustiloja. Alakerrassa sijaitsevat yhteis- ja toimintatilat, yläkerrassa majoitustilat ja toimistot.

– Lomakoti päivittyy valmiustasoltaan ajanmukaiseksi. Rakennus on esteetön. Energiankulutus tulee putoamaan murto-osaan nykyisestä, siitä syntyy suurta säästöä, Petra iloitsee.

– Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi niin, että tiloja voi jakaa ja käyttää samanaikaisesti. Esimerkiksi lasten leirin aikana toisessa tilassa voisi olla vaikka upseeri- tai esimiespäivien kokoontuminen, lomakodin johtaja Taru Tulonen kuvailee. – Olisi hienoa, jos sisäiset toimijamme löytäisivät tämän mahdollisuuden. Tilojen rahoittamisessa on otettu huomioon mahdollisimman laaja ulosvuokrauksen mahdollisuus. Esimerkiksi lähialueiden päiväkotien ja koulujen henkilökunnat voisivat tulla viettämään tänne virkistyspäivää. Retriittien mahdollistaminen ja järjestäminen on ajatuksissamme. Tutkimme mahdollisuuksia erilaisiin yhteistyöhankkeisiin.

– Perusajatuksena on saada Nummelan lomakodista ympärivuotinen ja ympärivuorokautinen paikka, joka mahdollistaisi monenlaisia toimintoja. Meidän pitää ajatella nykyaikaisesti. Tätä kenraalikin toi esille kansainvälisessä strategiassa – emme voi pitää tiloja tyhjinä odottamassa, että niille tulee mahdollisesti käyttöä. Sellaisen aika on auttamatta ohi, Petra sanoo.

–  Kaikki tiet vievät Nummelaan! Taru naurahtaa.

Työllistäviä tekoja

Projektin eri vaiheissa Lasten lomakoti on tehnyt tiiviisti yhteistyötä Pelastusarmeijan työllistämisen yksikön kanssa. Valtaosa työllistämisen yksikön tehtävistä tulee Pelastusarmeijan kiinteistösektorin tilaamana. Nummelassa on riittänyt – ja riittää edelleen – monenlaista tehtävää.

– Aina löytyy tietynlaisia huollollisia toimenpiteitä. He ovat esimerkiksi karsineet puita ja pensaita, korjanneet veneitä, siivonneet lehtiä ja luoneet lunta. Viime aikoina on ollut runsaasti pihan kunnostamista työmaarekkojen jäljiltä, Petraa listaa, ja Taru täydentää: – Majoitusrakennuksen purkuvaiheessa he olivat mukana purkutehtävissä, esimerkiksi laittamassa osiin kerrossänkyjä ja vaatekaappeja. Yhteistyö työllistämisen yksikön kanssa on toiminut erinomaisesti, ja se on ollut hyvin kustannustehokasta.

– Tässä voittavat kaikki. Pystymme tarjoamaan sellaisia tehtäviä ja taitoja, joilla on työmarkkinoilla oikeasti käyttöä, Petra toteaa.

Kesän leirit taattu

Rakennusprojekti suunniteltiin siten, että leirien onnistuminen kesällä on varmaa. Muutto on alkanut nyt toukokuussa, ja leirien alkaessa kaikki on valmista.

–  Se vaati suunnittelua, miten rakennus saataisiin paikalleen toiminnan keskeytymättä ja miten se palvelisi meitä parhaiten. Lisäksi yritimme suunnittelussa huomioida sen, että ympäristölle ja maisemalle tehtäisiin mahdollisimman vähän vahinkoa, Taru kertoo.

Majoitusrakennukset on purettu. Tänä kesänä vanha päärakennus palvelee vielä uuden rakennuksen rinnalla. Se mahdollistaa taloudellisen kierrättämisen.

– Kierrätämme niin paljon kuin mahdollista. Esimerkiksi Nummelan talouskeittiön koneet on uusittu vasta muutama vuosi sitten. Nyt ne hyödynnetään uudessa rakennuksessa. Vanha päärakennus puretaan kesän leirien jälkeen ennen kuin tilojamme vuokraavan Kopun koulun lukuvuosi alkaa, Petra valottaa.

Apparitoiminta uudistuu

Lasten lomakodin uudistukset eivät lopu tähän. Nuorten leiriavustaja- eli apparitoiminta uudistuu tulevalle vuodelle. Jatkossa apparitoiminnan alaikäraja on 15 vuotta, ja nuoret toimivat enemmän lapsiryhmien mukana avustavissa tehtävissä apuohjaajina. Tavoitteena on valita kolme apparia per leiri: omat, nimetyt apparit jokaiselle kolmelle lapsiryhmälle (alle kouluikäiset Pääskyt ja kouluikäisten tyttö- ja poikaryhmät Mansikat ja Mustikat). Lasten leirejä on tänä vuonna viisi, joten viitisentoista leiriavustajaa saa paikan. 12–15-vuotiaille tulee tarjolle tänä vuonna oma nuorten leiri.

– Huomasimme, että sen ikäisille leiri oli toimivampi osallistumisen muoto kuin apparitoiminta. Viime vuoden nuorisoleiri oli todella onnistunut, ja siitä tuli hyvää palautetta niin nuorilta kuin ohjaajiltakin, Taru kertoo hymyillen.

Leiriavustajien tehtävät ovat olleet aiemmin leirielämää tukevia, kuten keittiössä auttamista. Nyt ajatuksena on keskittyä lapsiryhmien kanssa työskentelemiseen.

Tämä hyödyttää niin lomakotia kuin apparia itseäänkin enemmän. – Näin heillä alkaa olla selvä ikäero leiriläisiin, Taru toteaa. – Taustalla on myös ajatus, että jos nuorta kiinnostaisi hakea tulevaisuudessa leiriohjaajan paikkaa, hän olisi saanut siihen kokemusta ja rohkeutta. Tämä olisi kasvamista ohjaajan toimeen. 

Voit tukea vapaaehtoisena tai taloudellisesti

Miten me aikuiset? Kesäleireillä on mahdollisuus tehdä monenlaista vapaaehtoistyötä erilaisissa rooleissa. Haluaisitko tulla pitämään kasvomaalauspistettä leiritorille tai vaikka nukketeatteriesitystä iltaohjelmaan? Lukemaan iltasatuja tai auttamaan keittiössä? Lisäkäsiksi lapsiryhmään?

– Vapaaehtoiset ovat hyvin toivottuja! Taru muistuttaa. – Vapaaehtoiset tukevat vapaa-ajan ohjelmaa, jossa voidaan hyödyntää heidän tietotaitoaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Tulevaisuudessa olisi ihana kehittää tätä aikuisten vapaaehtoistoimintaa entisestään. Esimerkiksi olisi upeaa, jos joku varhaiskasvatuksen ammattilainen tai ala- tai yläkoulun opettaja haluaisi tulla ohjaajiemme koulutusviikolle pitämään koulutusta lasten ohjaamisen erilaisista menetelmistä.

Vapaaehtoisen ei tarvitse sitoutua koko leiriviikoksi, vaan tulla omaan aikatauluun sopivaksi ajaksi mukaan. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua Pelastusarmeijan kotisivun kautta. – Tämä mahdollistaisi sellaisia pieniä hyviä hetkiä, Taru sanoo.

Lapsen lomaviikon hinta on viideltä päivältä 180 euroa, nuorten leiri maksaa neljältä päivältä 150 euroa. Saman perheen lapsille myönnetään 15 euron sisaralennus toisesta lapsesta alkaen. Tukea leirimaksuun voi pääasiallisesti hakea oman kaupungin sosiaalitoimesta. Jossain tapauksissa Pelastusarmeija voi myös tarjota tukea leirimaksussa. Siinä sinulla on lahjoittajana mahdollisuus auttaa. Kotisivuilta löytyy mahdollisuus lahjoittaa lapselle loma osallistumalla Lasten lomakotikeräykseen.

– Lomakotikeräyksen tuotot käytetään lyhentämättömänä siihen, että mahdollistetaan lomaviikko lapselle, jonka vanhemmilla ei ole varaa leirimaksuun. Meillä on ihania kuukausilahjoittajia, jotka lahjoittavat pienen summan joka kuukausi. Se on niin sydäntä lämmittävää, Taru toteaa onnellisena.

Anna sinäkin lapselle loma.

Toni Kaarttinen
Kuvat: Lasten lomakoti, Taru Tulonen & Adapteo Finland

Lisätietoa Lasten lomakodin kesäleireistä, appari- ja vapaaehtoistoiminnasta sekä mahdollisuus lahjoittaa lapselle loma: pelastusarmeija.fi/lomakoti

Uutinen 14.05.2025

Suomen kirkonjohtajat: Kansainväliset opiskelijat tarvitsevat totuudenmukaista tietoa ja tukea

Kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen johtajat esittävät huolensa ulkomaalaisten EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden ahdingosta Suomessa. Suomalaisten viranomaisten ja oppilaitosten yhteistyötä tarvitaan, jotta tällä hetkellä vaikeassa asemassa olevat opiskelijat saavat apua.
Artikkeli 13.05.2025

Ota sanoista vastuu

Kaikki ovat samaa mieltä siitä, että sanoilla on valtaa. Hyvät, lämpimät ja rakastavat sanat luovat perustan turvallisuudelle, yhteisymmärrykselle ja toivolle, mutta kovat ja pahansuovat saavat aikaan juonittelua, väärinymmärrystä, pelkoa ja jopa sotaa. Sanojen käyttämiseen – puhuttuina tai kirjoitettuina – liittyy aina vastuu.
Artikkeli 06.05.2025

Rikas elämä toimituksessa

Majuri Raija Lähteisen elämä on kietoutunut tiiviisti osaksi Sotahuudon 135-vuotista historiaa. Hän on palvellut kolmesti toimituksessa, vuosina 1962–67 ja 1971–77 avustavana toimittajana ja päätoimittajana vuosina 1984–90. Rakkaus teksteihin ja kirjoittamiseen on kulkenut läpi värikkään elämän.
Artikkeli 02.05.2025

Jumalan siunausta Sotahuuto-myynnillä

Sotahuuto täyttää 135 vuotta. Tämä pitkä historia ei olisi mahdollinen ilman ansiokkaita Sotahuudon myyjiä, jotka ovat käyttäneet aikaansa ja persoonaansa tähän tärkeään tehtävään. Nyt tutustumme heistä muutamaan. Heitä kaikkia yhdistää näky Sotahuudosta kohtaamisten mahdollistajana ja evankelioinnin välineenä. Yksi ylitse muiden noussut asia oli se, miten paljon ihmiset arvostavat pientä, mutta äärimmäisen tärkeää toivotusta: ”Jumalan siunausta.”